perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 sos keju

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: sos keju   Wed May 20, 2009 2:50 pm

ha... korang tau tak sos keju? cheese sauce ler. hehehe.

aku tak pandai sangat buat, baru buat sekali je. tu pun aku ambik resepi daripada tenet. tapi aku share dgn korang ler ek?


bahan2:

2 cawan susu segar (susu tepung pun boleh,tapi kena bancuh dulu ler dgn air suam)
3 keping keju cheddar
2 sudu tepung gandum. (ni aku main agak2 je.. kalo kurang tambah ler, kalo terpekat, tambah ler air masak skit).
garam secukup rasa
lada sulah sebagai perasa
perwarna kuning (untuk bagi sos tu warna kuning)
1/2 cawan air masak (untuk mencairkan sos yang pekat sangat)

cara memasak:

1. panaskan susu atas api yang kecil. bila mula nak menggelegak, angkat daripada api sekejap.

2. masukkan tepung. kacau susu dgn tepung tu. kemudian panaskan semula atas api yang kecil. (kena kacau selalu tau. dan kacau kena satu arah je).

3. bila dah mula likat, masukkan keju cheddar tadi. teruskan masak atas api yang kecil, dan terus kacau sampai keju tu semua cair.

4. kemudian masukkan garam, lada sulah, dan perwarna kuning. kalau rasa sos tu 'agak berlemak', masukkan air masak untuk cairkan rasa berlemak sangat tu.

5. bila semua ramuan dah sebati, leh tutup api. kemudian hidangkan. enak dimakan dengan kentang goreng, nugget ataupun sosej.


ha.. camtulah lebih kurang. kalo ada yang terlebih.. pandai2 ler korang ejas. sbb aku pun baru masak sekali je. tu pun aku tak puas hati dgn rasa dia. kena masak banyak kali baru sedap kot.
Back to top Go down
View user profile
kuyie
super-mod&Designer
super-mod&Designer


Posts : 668
Join date : 2009-05-14
Age : 30
Location : Ashby road - K.Terengganu

PostSubject: Re: sos keju   Thu May 21, 2009 1:48 am

alah takde pic cane nk tau rupe bentuk dye kak salju uiiiiiiiii

tah2 bentuk cam kete kebal ke?? hehee

_________________________________________________
SETELAH SEKIAN LAME KU MENYEPI KINI KU KEMBALI



Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/firstrockersindaworld
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: sos keju   Thu May 21, 2009 5:27 am

maaflah kuyie... akak tak snap pic ler. baru masak sekali je.. kat rumah di teluk intan aritu. akak sebenarnya ambik resepi kat sini... tengoklah



tapi akak ubah suai skit.. sbb tak tahu nutmeg tu menatang pe.

satu lagi masa akak masak tu, akak tak letak butter macam dalam resepi tu. mungkin korang patut letak butter, bagi lagi sedap. (patutlah aku masak aritu tak sedap sangat). pastu akak letak perwarna kuning sbb warna dia pucat sangat. baru ada rupa macam ala2 cheezy wedges tu.
Back to top Go down
View user profile
kuyie
super-mod&Designer
super-mod&Designer


Posts : 668
Join date : 2009-05-14
Age : 30
Location : Ashby road - K.Terengganu

PostSubject: Re: sos keju   Thu May 21, 2009 8:38 am

nyum nyum nampak menarik gileeeeee!!

kak tolong watkan pliss pastu anta kt yie amcam??

_________________________________________________
SETELAH SEKIAN LAME KU MENYEPI KINI KU KEMBALI



Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/firstrockersindaworld
Sponsored content




PostSubject: Re: sos keju   Today at 5:39 pm

Back to top Go down
 
sos keju
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::SUDUT RESEPI DAN MASAKAN::. .::RECEIPE AND COOKIES SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.