perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 cendawan goreng tepung

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: cendawan goreng tepung   Wed May 20, 2009 9:00 am

haa... kali nih aku nak kongsi resepi peberet aku! (tapi kali ni takleh nak mamam lagi.. sbb dah gemok.. uwaaa.. )

bahan2:

cendawan tiram (yang sebungkus singgit tu)
tepung kentucky
telor ayam

cara memasak:

1. celup cendawan ke dalam telor ayam yang telah dipukul.

2. angkat cendawan yang dicelup tu... pastu salutkan dengan tepung kentucky.

3. goreng cendawan tu sehingga kekuningan. (kalo suka garing, goreng lama skit. kalo suka kembang2..goreng kejap je).

4. biler dah masak, angkat. sedia dihidangkan.


aku selalu gunakan resepi ni buat ganti lauk. rasanya macam ayam goreng pun ada . hehehe.. nak save bajet ma! biasalah student.. sengkek.


Last edited by salju on Wed May 20, 2009 1:45 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Wed May 20, 2009 9:25 am

sri suka mkn cendawan.. apa2 ade cendawan sri suka
ni nak tanya salju..cendawan tiram tu yg biasa dlm plastik kat pasar ek..warna putih..biasa org masukkan dlm tomyam.. klu yg tu.. goreng nnt tak meletup2 ke coz dia mengandungi air kan.. btul ke aku ni
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Wed May 20, 2009 9:27 am

ha.. pandai pun sri.. itulah cendawan tiram.

takdelah meletup sangat. skit2 tu biasalah.. sbb dah celup dgn telor kan?

jangan risolah. kalo meletup skit2 tu biasalah. kalo goreng hati ayam ker.. sotong ke.. itu mmg kuat meletup.
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Wed May 20, 2009 12:31 pm

cendawan ni nak beli kat mana salju?..masa goreng tu kan..celup tepung tu kan..tepung tak jatuh ke?..nak try ni..

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Wed May 20, 2009 12:51 pm

panx ko x yah try la nnt jdi lain lak baik ko suruh salju masakan tu tinggal makan je lg sng bnyk tul resepi ko ye salju...resepi ko mmg x de copy kat mn2 tenet kn bila nk masakan macan cendawan goreng tepung tu ...panx2 jom kita isap rokok dlu sementara tunggu salju siap mengoreng cendawan tu

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Wed May 20, 2009 12:56 pm

aku nak try masak la macan... ye laa..aku ni tak berbini lagi....kesian tau kat aku

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Wed May 20, 2009 1:42 pm

buat panx, ni sebenarnya gambar cendawan tiram tu



cendawan nih sekarang senang nak jumpa. kat pasaraya pun dah ada jual. kat pasar pun ada. sebungkus harga dia dalam RM1.00-RM1.50.

panx, insya Allah tepung tak jatuh.. dengan syarat ko celup dulu dengan telur.

telur tu ko pukul dulu tau.. macam nak masak telur dadar tu. celup tepung kat situ, pastu baru celup dalam tepung. kalo tepung tu jatuh skit2.. biasalah.. takdelah nak melekat semuanya tu. eh.. jangan lupa plak. ni tepung kentucky tau! kalo tepung kentucky nih, dah siap dengan perasa, dan garam. jadi takyah tambah garam ker apa2 perasa ker dalam tu.

macan.. takleh gak kata resepi sendiri.. jgn ni pun aku belajar dari orang. dan aku share dgn korang. dan inilah menu yang selalu aku masak kat rumah sewa nih. biasalah... student. sengkek.. masak sendiri ler nak jimat duit.
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Wed May 20, 2009 1:56 pm

resepi ni sama ke yg depa dok juai kat luar tu?..sbb kat taiping ni tak penah lagi aku jumpa cendawan goreng...aku ada join satu forum ttg usahawan/ niaga2 ni..dalam tu depa kata agak ssh nak dapat resepi cendawan goreng ni ( untuk di jual ) betui ke ?

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Wed May 20, 2009 2:04 pm

resepi untuk jual tu aku tak tau ler panx. ni buat makan sendiri je. sbb tu pakai tepung kentucky. kalo usahawan, dia orang akan kurangkan kos kan? mungkin tepung pun buat sendiri, dan cara masak pun lain gak.

sekarang ramai usahawan bumiputera buat perniagaan cendawan. sbb tu senang nak jumpa cendawan nih. dulu susah nak jumpa.

yang nih buat makan sendiri je panx.. kat sana takde cendawan goreng tepung ek? kat teluk intan pun aku tak pasto... ada ker tak.

aku mula2 kenal cendawan goreng tepung nih kat perlis. kat sana mmg glamer. sbb tu aku try and error resepi nih. dapatlah ala2 yang dijual kat gerai tu.. tapi taklah sama sangat.


p/s panx, sepupu mak aku ada buat penanaman cendawan ni tau. aku tak pasti modal dia berapa. nanti aku try tanya mak aku ek?
Back to top Go down
View user profile
kuyie
super-mod&Designer
super-mod&Designer


Posts : 668
Join date : 2009-05-14
Age : 30
Location : Ashby road - K.Terengganu

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Thu May 21, 2009 1:52 am

Quote :
cendawan tiram (yang sebungkus singgit tu)

save gile kak? haha
betoi ke rase cendawan tu cam ayam??
tatau uh tapenah nak cube makan tamenat!

_________________________________________________
SETELAH SEKIAN LAME KU MENYEPI KINI KU KEMBALI



Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/firstrockersindaworld
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Thu May 21, 2009 5:15 am

kalo cendawan tu buat goreng tepung nih rasanya macam ayamlah kuyie. tapi kalo buat letak dalam sup ker, tomyam ker.. takde plak rasa macam ayam itu peliknyer.

a'ah.. mmg save. yerlah, student sengkek cam akak nih kena pandai2 bajet duit.

try ler kuyie.. mana tahu nanti minat ker? lum cuba lum tahu.. ye tak?
Back to top Go down
View user profile
miss-lady
Admin
Admin


Posts : 1280
Join date : 2009-04-10
Age : 28
Location : sabah & perak

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Thu May 21, 2009 5:23 am

cendawan tak kire masak pe je dap je
my peberet dap dap dap cendawan

_________________________________________________
Kebanyakan dari kita tidak mensyukuri apa yang sudah kita miliki, tetapi kita selalu menyesali apa yang belum kita capai
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Thu May 21, 2009 5:56 am

tapi mane nak caik tepumg goreng ayam kat sini? hadooiiiii!!! korg ni cuba mggugat jiwa aku laa
Back to top Go down
View user profile
kuyie
super-mod&Designer
super-mod&Designer


Posts : 668
Join date : 2009-05-14
Age : 30
Location : Ashby road - K.Terengganu

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Thu May 21, 2009 7:14 am

Quote :
kalo cendawan tu buat goreng tepung nih rasanya macam ayamlah kuyie. tapi kalo buat letak dalam sup ker, tomyam ker.. takde plak rasa macam ayam itu peliknyer.
a'ah.. mmg save. yerlah, student sengkek cam akak nih kena pandai2 bajet duit.
try ler kuyie.. mana tahu nanti minat ker? lum cuba lum tahu.. ye tak?

cendawan kalu goreng rase cam ayam kak?? wow nak try laa tp sedap ke??
bau dye cemane? tak busuk ke?? eheh sumpah tapenah makan tak menat hee

tp akan cube2 jinakkan diri ngn cendawan ni kang

_________________________________________________
SETELAH SEKIAN LAME KU MENYEPI KINI KU KEMBALI



Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/firstrockersindaworld
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Tue May 26, 2009 4:33 am

sri dah try masak cendawan goreng tepung nih..mmg sedap.. wey.. korang dah try lum penat je salju letak resepi kat sini
Back to top Go down
View user profile
kuyie
super-mod&Designer
super-mod&Designer


Posts : 668
Join date : 2009-05-14
Age : 30
Location : Ashby road - K.Terengganu

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Tue May 26, 2009 5:26 am

bkn tanak try sri tp bakat memasak tu takde
masak air bole la hehe
kalu masak cendawan punah jahanam la jawabnyee

_________________________________________________
SETELAH SEKIAN LAME KU MENYEPI KINI KU KEMBALI



Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/firstrockersindaworld
luvfama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 297
Join date : 2009-04-30
Age : 31
Location : Negi 9

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Wed Aug 05, 2009 1:17 pm

salju....luv pun dah try ni, tp guna tepung bise jer..x guna tepung kentuky pun, knduri kami 1 umh sewa ni...ni je yg tinggal tuk korang,jgn mara...

Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Mon Aug 17, 2009 12:55 pm

wow... sedapnyer.... luv lagi pandai masak dari salju... sbb pakai tepung biasa pun menjadi...
Back to top Go down
View user profile
luvfama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 297
Join date : 2009-04-30
Age : 31
Location : Negi 9

PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Tue Aug 25, 2009 3:33 pm

x ada la terer salju..saja2 testing seb bek jadi..lau x jadi wat malu je..ada gak try2 beli kat bazar ramadhan smalam...tapi x sedap r... sedap agi den wat...
(perasan lak) salju...post la lagi resipi2 lain..leh luv try masak agi..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: cendawan goreng tepung   Today at 8:20 pm

Back to top Go down
 
cendawan goreng tepung
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::SUDUT RESEPI DAN MASAKAN::. .::RECEIPE AND COOKIES SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.