perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 laksa goreng

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: laksa goreng   Sun May 17, 2009 8:07 pm

adoi.. korang mesti bengang lagi.. aku suka letak resepi entah pape.. takperlah.. saje nak share dgn korang.

sebenarnya konsep memasaknya sama macam mee goreng, cuma digantikan dengan laksa. berikut adalah bahan-bahan dan cara memasaknya:


bahan2:

2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
5 biji cili padi (kalo nak pedas, leh tambah. kalo aku biasanya 10 biji aku letak. kalo tak mo pedas leh kurangkan)
ikan bilis (dalam setengah genggam)
1 biji telor ayam (digoreng hancor)
2 biji tomato
tauge
laksa (kalo beli laksa kering, rebus dulu. kalo laksa basah, basuh je dah cukup)
kicap pekat (kalo takde kicap pekat, kicap biasa pun boleh. kalo pakai kicap masin, kurangkan garam. kalo pakai kicap manis, kena kurang letak kicap, letak garam lebih skit)
pati ayam (sebagai perasa)
garam secukup rasa

cara memasak:

1. rendam ikan bilis untuk beberapa minit. lepas ikan bilis tu dah lembut, tumbuk ikan bilis tu dengan bawang merah, bawang putih dan cili padi sampai lumat.

2. tumis bahan yang dah ditumbuk tadi, sekali dengan tomato.

3. bila dah naik bau, masukkan laksa dan sedikit air. kemudian masukkan kicap, pati ayam dan telor goreng hancor tadi.

4. masak sehingga laksa tu sebati dengan warna kicap. pastu cuba rasa.. kalo2 kurang masin, leh letak garam. kalo dah cukup masin tak perlu garam.

5. kemudian biler laksa dan sebati dengan kicap dan bahan2 lain.. baru masukkan toge.

6. agak2 dah nak masak tu.. leh ler tutup api. hehehe.


amacam? nak try tak? ikut kreativiti korang ler. kalo nak lagi itam, kicap lebih. tak mo tomato pun takper. nak letak kucai ker, sayur sawi ker.. terpulang. cara memasak lebih kurang mee goreng je. alah.. janji perut kenyang, ye tak?


Last edited by salju on Mon May 25, 2009 11:31 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: laksa goreng   Sun May 17, 2009 8:42 pm

laksa goreng<<<sebut mcm upin&ipin sebut "ayam gereng" mcm sedap je bunyinya salju laksa goreng tu..... pnh ngar laksa goreng ni tp x pnh rasa lak... bila la leh dpt rasa laksa goreng salju ni ...nk merokok jap la sambil2 tunggu salju masak laksa goreng

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
ryuichi
junior
junior


Posts : 49
Join date : 2009-05-05
Age : 30
Location : Johor

PostSubject: Re: laksa goreng   Sun May 17, 2009 8:57 pm

akak dh pernah wat ke? ke akak memandai je ubah mee ngn |aksa?
ka|o pernah wat dh.b|eh |a try wat....



:group: :group: :group:
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: laksa goreng   Sun May 17, 2009 9:01 pm

dah pernah buat ler adik... akak mmg selalu makan laksa goreng nih dulu. tak caya tanya macan dgn GSK lain. pernah sekali akak on cam dengan GSK, tunjuk laksa goreng, dan dengan bangganya makan laksa goreng depan cam.. tayang kat dia orang,

adess.. lama dah tak makan laksa goreng.. tetiba terasa nak masak plak laksa goreng nih.
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: laksa goreng   Thu May 21, 2009 6:54 am

ok.. mungkin ada kawan2 tak caya boleh buat laksa goreng nih, pasal takde gambar ek?

tengah hari nih aku masak laksa goreng. jadi, sebelum aku makan.. aku sempat snap pic laksa goreng nih. jangan meleleh plak ek?



adess... tapi aku masak termasin ler plak arinih..
Back to top Go down
View user profile
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Re: laksa goreng   Thu May 21, 2009 6:59 am

macam bez jek salju... nanti aku datang kajang..
duk kajang kan..
dekat je tu..
hehehehe...

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: laksa goreng   Thu May 21, 2009 8:02 am

alaaa,,,, asal saljunye resipi gune kicap,,, kicap mane de sini,,, tp de gak cudak mlayu jual,,, botol kecik 15egp,,, mahal gler,,, nyesal aku mai tak bwk kicap dlu
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: laksa goreng   Thu May 21, 2009 8:06 am

alahai... arb..

ok.. kalo tak mo guna kicap pun takper... gantikan dgn cili boh. tapi nanti laksa goreng tu warna kemerahan ler. kemudian cili boh tu kena letak masa menumis lah. masa tumis bawang yang dah ditumbuk tu, masukkan cili boh. alah.. macam masak mee goreng gak? sama je.

tapi aku suka pakai kicap.. kenapa ek? black is beautiful... itam itu menawan.. cewah!
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: laksa goreng   Thu May 21, 2009 8:11 am

cedap je npk
pandai salju memasak ek..bertuah la sape dpt salju nih
Back to top Go down
View user profile
nurul_diya07
senior
senior


Posts : 19
Join date : 2009-05-23
Age : 28
Location : SeLaNGor

PostSubject: Re: laksa goreng   Mon May 25, 2009 10:07 am

x pernh dgr plk org msk laksa goreng...

kang tkut melekat lak laksa dlm kuali...pernah try ker?
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: laksa goreng   Mon May 25, 2009 11:30 am

akak pernah try ler sayang.. yang ada dalam gambar tu masakan akak sendiri. akak masak aritu. sebelum akak makan akak snap dulu pic tu.

mmg melekat. biasalah tu.. masak mee pun melekat, bihun dan kuetiau goreng pun melekat gak.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: laksa goreng   Today at 12:13 am

Back to top Go down
 
laksa goreng
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::SUDUT RESEPI DAN MASAKAN::. .::RECEIPE AND COOKIES SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.