perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Kata-Kata Negatif dan Kata-Kata Positif

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Kata-Kata Negatif dan Kata-Kata Positif   Fri May 15, 2009 12:36 pm

(Setiap kata-kata itu adalah DOA)
Sebaiknya kita semua mulai mengendalikan kata-kata yang keluar dari mulut kita dengan kata-kata yang Positif dan Baik.

Setelah mendengarkan info tentang pengaruh Kata-kata Negatif terhadap Air yang ditulis dalam buku
"The Hidden Messages in Water" karya Masaru Emoto dan pada halaman 31 buku tersebut disebutkan tentang banyaknya orang yang melakukan percubaan, saya pun tertarik untuk melakukannya sbb:

1. Tempatkan Nasi sisa yang sudah didiamkan semalaman kedalam 2 botol dengan jumlah yang sama,kemudian ditutup rapat.

2. Setiap botol di labelkan yang berisi kata-kata.

3. Botol A : "Kamu Pintar, Cerdas, Cantik, Baik, Rajin, Sabar, Aku Sayang Padamu, Aku Senang Sekali Melihatmu, Aku Ingin Selalu di dekatmu, I LOVE YOU, Terima Kasih.

4. Botol B : "Kamu Bodoh, Jelek, Jahat, Malas, Pemarah, Aku Benci Melihatmu, Aku gila tidak mau dekat dekat kamu"

5. 2 Botol ini saya letakkan terpisah dan pada tempat yang sering dilihat, saya pesan pada isteri, anak, dan pembantu untuk membaca label pada botol tersebut setiap kali melihat botol-botol tersebut.

6.. Dan inilah yang terjadi pada nasi tersebut setelah 1 minggu kemudian :

Nasi dalam botol yang di bacakan kata-kata Negatif ternyata cepat sekali berubah menjadi busuk dan berwarna hitam dengan bau yang tidak sedap.

Sedangkan Nasi dalam botol yang di bacakan kata-kata Positif masih berwarna putih kekuningan dan baunya harum seperti ragi.

Nah Silakan teman-teman mencubanya sendiri. Kalau di buku di katakan ada yang mencuba dengan tiga botol dimana botol ketiga tidak di beri label apa2 alias diabaikan / tidak diperdulikan, dan ternyata beras dalam botol yang diabaikan membusuk jauh lebih cepat dibandingkan botol yang dipapar kata " Kamu Bodoh".

Bayangkan apa yang akan terjadi dengan anak-anak kita, pasangan hidup kita, rakan-rakan kerja kita, dan orang-orang disekeliling kita, bahkan binatang dan tumbuhan disekeliling kita pun akan merasakan efek yang ditimbulkan dari getaran-getaran yang berasal dari pikiran, dan ucapan yang kita lontarkan setiap saat kepada mereka.

Maka sebaiknya selalulah sadar dan bijaksana dalam memillih kata-kata yang akan keluar dari mulut kita, demikian juga kendalikanlah pikiran-pikiran yang timbul dalam batin kita.

Semoga tulisan ini bermanfaat untuk kita semua.
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Kata-Kata Negatif dan Kata-Kata Positif   Fri May 15, 2009 1:29 pm



kadang2 kita tak sedar, kata2 yang kuar daripada mulut kita itu terlalu melukakan insan yang mendengarnya. kalo sekali sekala takper gak. ni hari2 dengar. seolah2 menjadi tema dalam idup seseorang.

aku tengok, ada sorang kenalan aku... dia tiada keyakinan diri. selalu dia rasa dia bodoh, teruk, hampeh dan sebagainya. biler dikaji, diterokai.. rupa2nya sejak kecil lagi dia dah dibiasakan dengan kata2 camtu.

di kolej nih, kaunselor aku dan jugak pensyarah yang lain banyak membantu untuk dia naikkan keyakinan diri dia. tapi payah gak, kalo dah keluarga dia sendiri pun kurang bagi sokongan. dia hidup antara fantasi sbb merasakan idup realiti nih sangat memeritkan.

tidak salah untuk menegur kelemahan seseorang. tetapi janganlah itu yang dimaki hamun selalu. ia akan tertanam dalam mindanya, bahawa dirinya hampeh, tak berguna, teruk dan sebagainya. sehinggakan dia merasakan dirinya terlalu teruk pada pandangan masyarakat.

pastu cuba usha petikan yang nih, dari artikel yang sri bagi.

Quote :
Kalau di buku di katakan ada yang mencuba dengan tiga botol dimana botol ketiga tidak di beri label apa2 alias diabaikan / tidak diperdulikan, dan ternyata beras dalam botol yang diabaikan membusuk jauh lebih cepat dibandingkan botol yang dipapar kata " Kamu Bodoh".


ini lebih menyakitkan!

kaunselor aku banyak kali bagitahu pada kami semua, bahawa manusia adalah makhluk yang bersosial. manusia tidak boleh hidup dengan sendiri kat muka bumi ni. apabila manusia tidak bersosial, tidak dipedulikan, tidak diambil tahu kewujudannya, tekanan perasaan yang timbul dihatinya jauh lebih kronik daripada manusia yang sering dimaki hamun hari2.

kenapa?

sbb sekurang2nya, individu yang dimaki hamun tu.. diberi perhatian. diambil peduli kewujudannya. tetapi individu yang tak dipedulikan, hidupnya macam halimunan. orang tak tau dia saper, dan orang pun tak mo ambik tahu dia buat pe. dia ada ker, dia takde ke.. takde efek apa2.

sama2lah muhasabah diri.. wallahualam..
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: Kata-Kata Negatif dan Kata-Kata Positif   Fri May 15, 2009 1:53 pm

inilah bukti2 kukuh yang menunjukkan bahawasanya hari kebangkitan itu wujud, dan makhluk2 yg berada dsekeliling kita inilah yang akan menjadi saksi kita di akhirat kelak, wallahu subhanahu wata'ala a'lam
Back to top Go down
View user profile
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Re: Kata-Kata Negatif dan Kata-Kata Positif   Fri May 15, 2009 2:07 pm

kadang2 kita selalu mendapat kritikan dari orang lain..
orang mengata kita laa.... ape kita buat...
kita marah tul tak...
kita maki2 balik orang yang kutuk kita tu..
sebenarnya kita tak perlu buat macam tu..
kita guna kan berfikir secara positif...
apabila kita berfikir secara positif..
setiap kritikan, kutukan dari orang yang tak suke pada kita tu,
akan mejadi semangat pada kita balik untuk memperbaiki setiap kelemahan dan kutukan yang di beri...

bukan senang nak dapat komen orang kat kita secara percuma...
jadi, bila dah ada orang tolong komen kita hari2...
makna nya dia ambil berat kat kita..
setiap hari dia tgk kan kita..
kita guna kan kesempatan tu supaya kita dapat memperbaiki diri kita..
kan bagus...

positif thinking...


_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: Kata-Kata Negatif dan Kata-Kata Positif   Sat May 16, 2009 5:47 am

kdg2 komen yg kita terima tu peace..bkn utk membina kita tetapi saja2 nak kutuk atau menjatuhkan kita..
klu kita nak komen atau kutuk pun biar lah ayat tu ayat2 yg positif..dan klu perlu kuar ayat2 yg negatif pun biar la cara berlembut..bkn dgn cara maki hamun atau kata2 kesat..itu yg membuat seseorg tu makin hilang keyakinan diri..
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Kata-Kata Negatif dan Kata-Kata Positif   Sat May 16, 2009 6:42 am

aku sokong kata2 peace, dan aku tak nafikan kata2 sri.

betoi tu sri.. mmg komen yang berbentuk marah, maki hamun, kata kesat sangat menyakitkan hati. bayangkan, kalo sejak dari kecik ditanama dengan kata2 camtu, jiwa anak2 jadi rosak. dia akan rasa dirinya hampeh, tak berguna.. walhal sebenarnya dia ada banyak bakat dan potensi yang ada. jgn

dan kata2 peace tu pun betoi. positive thinking. itu adalah nasihat kaunselor salju. setiap kali ada orang marah2 salju, setiap kali salju jumpa kaunselor, dia akan cakap. "cuba you tukar perkataan, daripada dia marah you.,. kepada dia care (ambik berat) dengan you."

sbb hujah peace tu pun betoi. sekurang2nya dia bagi perhatian kat kita. cuba tengok nasi yang tak dipedulikan, ia membusuk jauh lebih teruk daripada yang dimaki hamun.

pape pun.. nak ingatkan kat kawan2.. tak semudah tu nak jadi positif. terutama orang yang ada banyak sangat unfinished business (dendam, marah, fobia, kebencian, etc).

kalo kiter nampak kawan2 kiter tengah lemah semangat camtu.. sama2 ler bagi sokongan ek?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Kata-Kata Negatif dan Kata-Kata Positif   Today at 5:15 am

Back to top Go down
 
Kata-Kata Negatif dan Kata-Kata Positif
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::RUANGAN INFORMASI DAN MAKLUMAT::. .::INFORMATION::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.