perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Keajaiban Nombor Dlm Al-Quran

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Keajaiban Nombor Dlm Al-Quran   Tue May 12, 2009 11:05 am

Keajaiban Nombor di dalam Al Qur'an..
Ajaib tetapi benar! Lihatlah sebahagian daripada hasil kajian seorang
cendekiawan Islam terhadap kandungan Al-Quran. Didapati banyak perkara telah
disentuh dan telah dibuat kajian oleh manusia seperti nombor, astronomi,
angkasalepas, perubatan, geologi, kejuruteraan, minda dan sebagainya.

Bilangan tentang perkara yang disebutkan di dalam Al-Quran:

DUNIA - 115 kali
AKHIRAT - 115 kali

MALAIKAT - 88 kali
SYAITAN - 88 kali

HIDUP - 145 kali
MATI - 145 kali

FAEDAH - 50 kali
KERUGIAN - 50 kali

UMMAH - 50 kali
PENYAMPAI - 50 kali

IBLIS : PENGHULU SYAITAN - 11 kali
MOHON PERLINDUNGAN DARIPADA IBLIS - 11 kali

BALA/MUSIBAH - 75 kali
BERSYUKUR - 75 kali

BERSEDEKAH - 73 kali
BERPUAS HATI - 73 kali

ORANG YANG SESAT - 17 kali
ORANG YANG MENINGGAL DUNIA - 17 kali

MUSLIMIN - 41 kali
JIHAD - 41 kali

EMAS - 8 kali
KEMURAHAN HIDUP - 8 kali

KEAJAIBAN - 60 kali
FITNAH - 60 kali

ZAKAT - 32 kali
BERKAT - 32 kali

MINDA - 49 kali
NUR - 49 kali

LIDAH - 25 kali
SUMPAH - 25 kali

NAFSU - 8 kali
KETAKUTAN - 8 kali

BERCAKAP DI KHALAYAK RAMAI - 18 kali
BERDAKWAH - 18 kali

KESUSAHAN - 114 kali
KESABARAN - 114 kali

MUHAMMAD - 4 kali
SYARIAT - 4 kali

LELAKI - 24 kali
PEREMPUAN - 24 kali

SOLAT (SEMBAHYANG) - 5 kali

BULAN - 12 kali
HARI - 365 kali

LAUTAN - 32 kali
DARATAN - 13 kali

LAUT dan DARAT = 32 + 13 = 45

Justeru itu, peratusan laut = 32/45 x 100 = 71.11111111 peratus
Peratusan daratan = 13/45 x 100 = 28.88888889 peratus
JUMLAH = 100 peratus

Kajian sains oleh manusia telah membuktikan bahawa air meliputi 71.111
peratus daripada bumi dan tanah meliputi 28.889 peratus.

Begitulah kebesaran dan keagungan ciptaan Allah SWT!!

Nota: Diterjemahkan daripada karya asal yang dipetik daripada "The Series Of
The Scientific Miracles In Quraan," oleh Dr. Tariq Al Suwaidan
Back to top Go down
View user profile
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Re: Keajaiban Nombor Dlm Al-Quran   Tue May 12, 2009 12:14 pm



_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Keajaiban Nombor Dlm Al-Quran   Wed May 13, 2009 7:53 am

sesungguhnya al-Quran dan assunnah adalah panduan umat Islam kat muka bumi nih.

namun timbul isu di sini, apabila timbul isu pemahaman isi kandung al-Quran itu sendiri. al-Quran difahami, ditafsir dengan pelbagai sudut. di situ mula timbul perselisihan pendapat antara ulama... dan akibatnya mencetuskan perbalahan antara satu sama lain. yang sini kata sana sesat.. yang sana kata sini sesat.

sebenarnya, perbezaan pendapat itu adalah hikmah. apabila berbeza pendapat, manusia mulai berdebat. dan dalam setiap perdebatan akan timbul isu2 yang masih boleh dibincangkan, untuk melengkapkan diri mana yang kurang, dan menegakkan mana yang betoi. salah faham timbul apabila debat adalah untuk kemenangan. walhal debat itu adalah untuk mencari punca permasalahan dan perbincangan sedalam2nya mengenai sesuatu isu. (adoi.. lari tajuk plak).

ha... aku lupa nak taip tadi. ini menunjukkan al-Quran bukan ciptaan manusia. ia adalah mukjizat yang kekal dan terpelihara sampai ke akhir hayat. jikalau ada yang menyebut al-Quran ini ciptaan manusia, nampak sangat pembohongnya. mana mungkin manusia mengukir sesuatu yang begitu tersusun dan indah sebegitu rupa?

sama2 berfikir dan renungkannya..


Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: Keajaiban Nombor Dlm Al-Quran   Wed May 13, 2009 8:39 am

salju 786 tu apa makna dia? kaum2 mamak selalu pakai no ni...perati kan kat signboard2 kedai restoren nasik kandar mamak..mesti ada 786...apa tu? ada yg kata 786 tu makna dia alhamdulillah...ada yg kata bismillah...ko tahu tak salju?///

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Keajaiban Nombor Dlm Al-Quran   Wed May 13, 2009 8:58 am

uik.. aku tak taulah panx.. luar daripada pengetahuan aku. sorry..

kawan2 lain ada ker yang tahu ek?
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: Keajaiban Nombor Dlm Al-Quran   Thu May 14, 2009 9:29 am

haaa satu lagi...dalam lagu too phat ngan yassin kot..ada sebut..786 alhamdullilah...

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Keajaiban Nombor Dlm Al-Quran   Thu May 14, 2009 1:26 pm

panx.. aku dah dapat jawapannya... tapi aku search kat internet jelah. pape nanti ko cuba baca, fahamkan dan rujuk kat yang lebih arif ek?

okies, sebenarnya ada yang berpendapat, 786 itu adalah jumlah huruf2 dalam perkataan bismillahirrahmanirrahim.

walhal, pada hakikatnya, jumlah sebenar perkataan ialah 787. tapi pape pun, takleh nak guna nombor tu untuk menggantikan perkataan sebenar bismillahirrahmanirrahim. (sebaiknya perkataan tu dalam bahasa arab).

dan satu lagi, sebenarnya nombor 786 tu merujuk kepada dewa hindu yang diberi nama hari krisna.

adalah haram untuk menggantikan perkataan yang terbit daripada ayat-ayat suci al-Quran dengan objek ataupun nombor yang lain..

wallahualam.

aku ambik semua maklumat kat sini.

http://members.tripod.com/maseeh1/advices7/id152.htm

mungkin boleh diperbahaskan lagi. kalo ada kawan2 nak kongsi bagitau ek?
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: Keajaiban Nombor Dlm Al-Quran   Thu May 14, 2009 1:38 pm

thank you salju pasal info di atas..
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: Keajaiban Nombor Dlm Al-Quran   Fri May 15, 2009 11:19 am

jap nak tgk google...

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: Keajaiban Nombor Dlm Al-Quran   Fri May 15, 2009 11:31 am

salju kalau boleh sertakan dari sumber yang mana lagi cantik..contoh dari tokoh2 agama ke...

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Keajaiban Nombor Dlm Al-Quran   Fri May 15, 2009 11:58 am

adoi.. panx.. panx... nantilah kalo aku tetiba rajin, aku try tengok kat library ker mana2 ker... tak pun tanya dgn ustaz ker. (tapi ustaz usuluddin kat kolej nih mulut dia semacam skit. aku tensen kalo orang kuat laser camtu. . nak jumpa dia kena ada preparation, kalo tak mmg kena bambu tak pasal2 je.)

bagus gak panx.. ko kasi extra esemen untuk aku. taklah aku melalut, nanges, menggelupor je selalu..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Keajaiban Nombor Dlm Al-Quran   Today at 1:12 pm

Back to top Go down
 
Keajaiban Nombor Dlm Al-Quran
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT AGAMA:: .::RELIGION SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.