perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 yang sepatutnya disayangi...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: yang sepatutnya disayangi...   Tue May 12, 2009 3:43 am

hari tu, aku rasa letih sangat. kelas dah lewat petang. entah apa yang dibebelkan tuan haji aku nak dengar pun rasa dah tak lalu. aku tengok, takde saper pun datang ke kuliah pertama makmal kaunseling kelompok masa tu. yang ada cuma zahir.

tuan haji minta kami pujuk kawan2 lain tambah subjek makmal kaunseling kelompok untuk semester ni, sbb subjek ni jarang sekali ditawarkan. dah dua-tiga sem tak ditawarkan. dalam kelas, seperti biasa, tuan haji melakukan banyak provokasi. (biasalah, tuan haji pakai mazhab gestalt, banyak sangat provokasi, perli, laser. kalo tak tahan... mmg rasa nak tumbok je muka tuan haji tu). dia kata kali ni dia nak sangat bertegas dalam kelas makmal kaunseling kelompok. takde belas kesian semua dah. dia nak tengok teknik je. dia tak mo lagi nak bentuk personaliti dan sebagainya.

tuan haji siap cakap lagi, kalo kami adalah kaunselor yang betoi2 bagus.. sepatutnya setiap paper kami boleh score A. sebab pe? sebab kaunselor mengamalkan kemahiran mendengar, menganalisa, mengingat, dan melakukan rumusan kecil serta rumusan besar. semua itu kena dilakukan dalam sesi. kaunselor tidak dibenarkan pegang pen dan mencatat kata2 klien, tetapi kena mengingat kebanyakan perkara penting yang dikatakan oleh klien tersebut. (bayangkan kena buat sesi dalam masa 30-45 minit. dan ada sesetengahnya lanjut sampai sejam lebih). jadi kalau kami benar2 menguasai kemahiran dalam kaunseling, sepatutnya tiada masalah dalam pembelajaran.

mata aku semakin mengantuk.

diamlah

adoi.. apa lagi yang dikatakan tuan haji ni? badan dah menggelisah. aku pegang pen dan main picit2 pen tu. (pen jenis tekan tu). pastu entah pape tuan haji cakap.. tetiba je dia laser aku secara tak sedar. "kalau kamu jumpa individu dalam kelompok yang main pen, dok tekan2 camtu.. tu tandanya dia tengah bosan. kamu sebagai fasilitator kena tegur. beri perhatian pada dia". erk?

ah!!!!

mmg menyampah kadang2 kalo bercakap dgn kaunselor ataupun psyghologist ni. mmg takleh nak sembunyi pape. setiap lenggang lenggok tubuh, mata, perubahan warna kulit.. dan kalo berpeluh2 pun dia orang leh paham kenapa. aku pun tak tau entah camner.. tiba2 je tuan haji cakap pada kami berdua.

"sekarang.. cuba fikir dalam kepala kamu. siapakah yang paling kamu sayang, selain Allah s.w.t dan juga Rasulullah s.a.w. jangan bagitau saper2. diam aje."

aku pun terpk ler dalam pale aku. pastu dengan kerek (biasalah kaunselor mazhab gestalt) tuan haji cakap,

"saya berani jamin, dalam buku ni ada orang yang paling kamu sayang tu."

aku pun terkejut. ye ke? betoi ker dalam buku tu ada? aku dah mula gelak2 dalam kelas. (memang perangai aku kuat ketawa dalam kelas). aku dah takleh nak tahan sakit perut. nak tau apsal? sbb tuan haji pegang buku tepon yellow pages.

"ha.. tengok? tak caya cakap saya. betoi.. saya berani jamin dalam buku ni ada orang yang paling kamu sayang."

makin kuat aku gelak. aku dah tak tau nak kata pe.. adoi.. tuan haji mmg kelakar sangat. apa plak lah dalam buku yellow pages ada orang yang paling aku sayang. disebabkan aku ketawa tak henti2... tuan haji terus bagi buku tu pada aku.

"lina.. bukak buku tu sekarang."

dan aku bukak buku tu. serentak dgn itu, pipi aku merah. jika tadi aku ketawa berdekah2... tiba2 aku terus terdiam. pipi gebu aku semakin merah. tuan haji pulak gelakkan aku kali ni. wakakaka kemudian tuan haji soh zahir plak bukak buku tu. zahir pun senyum simpul.

nak tau apa yang aku nampak dalam buku tu?

sebenarnya tuan haji dah tampal cermin dalam buku tu. bila aku bukak buku tu, aku nampak ler wajah aku dalam cermin tu.

tuan haji pun buat kesimpulan...

"kadang2 kita rasa kita sayang orang tu.. sayang orang ni.. ramai orang kita sayang. tapi kita terlupa satu.. iaitu diri kita sendiri. diri kita sendiri pun berhak disayangi, diberi perhatian dan sebagainya."


sekali lagi pipi aku merah.

hehehe...

tuan haji adalah kaunselor dan lecturer aku yang terbaek! moga Allah merahmati hidup tuan haji dan keluarga...AMIN..
Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: yang sepatutnya disayangi...   Sun May 17, 2009 8:36 pm

aku sokong sngt tuan haji tu mmg kita kena syg diri kita dulu bru org lain .....selain kita syg Allah s.w.t dan juga Rasulullah s.a.w.....pandai tu haji tu guna teknik pekenakn org tuan haji tu ispa rokok x salju??klu isap rokok aku nk ajak dia lepak2 kedai kopi sambil isap rokok

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: yang sepatutnya disayangi...   Sun May 17, 2009 8:57 pm

adoi macan.. ko nih... suka sangat dgn tuan haji ek?

aku merasakan tuan haji kaunselor yang terbaek aku pernah kenal. dia banyak bagi nasihat kat aku, bentuk aku.. dan didik aku jadi lagi baek dari sebelum nih.

dia dah tak isap rokoklah macan.. jgn

dulu dia isap rokok. dia isap rokok sejak umo 13 ker.. 15 tahun. sbb ayah kawan dia pemandu lori kilang rokok. sejak tu dia isap rokok.. pasal dapat rokok free.. nakal tuan haji ni dulu..

dia cakap dulu dia isap rokok sehari 10 kotak. dia tak beli rokok kat kedai, tapi beli kat kilang terus. sekali beli dua tiga karton camtu.

sejak dia jadi kaunselor, dia azamkan diri dia nak berhenti merokok. sbb tu dia tak suka orang cengelat kata takleh nak berhenti merokok. jgn bagi tuan haji tu semua alasan je. sbb dia dulu isap rokok lagi kuat.. pun boleh berhenti gak.

hehehe..

kalo nak jumpa tuan haji, untuk dapatkan perkhidmatan kaunseling, dan jugak bantuan cara2 nak berhenti merokok.. leh ler contact dia ek?

ha.. lupa. tuan haji adalah kaunselor berdaftar, iaitu kaunselor berlesen yang diberi oleh lembaga kaunselor malaysia. kira macam kaunselor sah ler. ramai kaunselor cuma ada degree kaunseling tapi takde lesen. tuan haji nih ada lesen.. hehehe.. spesel skit dia nih.
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: yang sepatutnya disayangi...   Fri May 22, 2009 10:21 am

err ape aku nak komen ye..

camnilah,, sape name td,, ye cik salju ye?

saya stuju sgtlah ngan kata cik salju tu,, sayang diri sendiri... btul dan btul lagi btul,

dan saya nak puji lah gaya penceritaan cik salju sbb cik salju berjaya bwk saya masok

dlm cerita-cerita kisah hidup cik salju...
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: yang sepatutnya disayangi...   Fri May 22, 2009 1:03 pm

tu pasal la ada pepatah mengatakan sayang diri sendiri dulu baru sayang org lain
Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: yang sepatutnya disayangi...   Fri May 22, 2009 6:02 pm

tu bkn pepatah sri oiiiii tu kata 2 hikmat org2 tua dulu... eh betul ke aku kata ni mn juru rujuk aku ni klu baca ayat aku ni tlg terjemahkn.... ...nk merokok jap la

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: yang sepatutnya disayangi...   Fri May 22, 2009 6:21 pm

haip haip macan....

tangkap macan... balai nanti citer...


p/s nanti aku ajor ko bab peribahasa ek macan ?...kat balai nanti. haip! ... meh lekas!
Back to top Go down
View user profile
paklong_baek
senior
senior


Posts : 250
Join date : 2009-05-02
Age : 31
Location : perak-->putrajaya

PostSubject: Re: yang sepatutnya disayangi...   Fri May 22, 2009 8:42 pm

akak salju, dulu pon paklong ada gak kene mcm tu, ms tu kat skolah menengah.. masa kitaorg berkumpul cikgu tu ada bg kotak kecil pd sume org. sblm buka ckgu tu tya msg2.. ANDA SUME NK JD APA? em, ms tu sume jwp soklan gile2.. nk jd itu la, ini la.. last2 ckgu tu kata, apa yg korg nk ada dlm kotak kecik tu.. apa lg, sume pakat gelak kaw2 kat ckgu tu. ye la, xmunasabah ape yg kita nk ada dlm kotak kecik tu. Tp bila kitaorg bka jek kotak tu.. sume gelak kaw2 pd dr msg2 sbb dlm tu ada CERMN, hampeh haha.. pe yg cikgu ckp tu btl.. kta hrs jd DR SENDIRI SBLM JD ORG LAIN.. hehe
Back to top Go down
View user profile
luvfama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 297
Join date : 2009-04-30
Age : 31
Location : Negi 9

PostSubject: Re: yang sepatutnya disayangi...   Fri May 22, 2009 9:12 pm

sama la ngn luv salju...eh,,,paklong,,,,sama la kes kita,,tapi luv ada ikot satu program...fasi2 dia bagi kotak ada cermin dlm tu..pastu dia kasi kertas kat kami...dia suh listkan org yg kita paling syg...masa tu dah sah2 kita akan ckp family la kan...n mcm2 la..

pastu bila kami buka kotak tu ada cermin,,,baru kami paham...kami x gelak...masing2 disuruh diam seketika n pk kan nape kita perlu syg diri sndiri dl...

sambil kami dpk bertapa tu,,,depa pun wat la ayt2 sedih..pe agi masing2 dok nagis la...mengenangkn slama ni depa x berapa syg diri sndiri kot...

bila kita syg diri sndiri,ikhlas kt diri sndir, i'allah kita akan syg family n org lain mcm kita syg diri kita gak kan..mcm tu la kt forum ni dh mcm 1 family...

sekian..wasalam...
:group:
Back to top Go down
View user profile
ibrahim
Moderator
Moderator


Posts : 56
Join date : 2009-05-10

PostSubject: Re: yang sepatutnya disayangi...   Wed May 27, 2009 9:29 am

bagus2
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: yang sepatutnya disayangi...   Today at 8:56 am

Back to top Go down
 
yang sepatutnya disayangi...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Yang Wenli vs Universal
» Yang Zing (Cosmic Dragons) Arrived to TCG!
» Yang Zing Deck
» Yang Zing help
» Yang Zing Anti Meta Skill Deck

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT KAUNSELING:: .::COUNSELING SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.