perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 KISAH TEMPAT TINGGAL RUH

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
raffey-sama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 509
Join date : 2009-04-14
Age : 31
Location : tmn desa manjung point,manjung...huhu

PostSubject: KISAH TEMPAT TINGGAL RUH   Mon May 11, 2009 10:10 am

KISAH TEMPAT TINGGAL RUH


Abu Bakar r.a telah ditanya tentang ke mana ruh pergi setelah ia keluar dari jasad, maka berkata Abu Bakar r.a : "Ruh itu menuju ke tujuh tempat" :-

· Ruh para nabi dan utusan menuju ke syurga Adnin.
· Ruh para ulama menuju ke syurga Firdaus.
· Ruh para mereka yang berbahagia menuju ke syurga Illiyyina.
· Ruh para syuhadaa berterbangan seperti burung disyurga sekehendak mereka.
· Ruh para mukmin yang berdosa akan tergantung di udara tidak di bumi dan tidak di langit sampai hari kiamat.
· Ruh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik.

· Ruh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka disiksa beserta jasadnya sampai hari kiamat.

Telah bersabda Rasulullah S.A.W bahawa : "Tiga kelompok manusia yang akan berjabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya ialah" :-

· Orang-orang yang mati syahid.
· Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan Ramadhan.
· Orang yang puasa hari Arafah.
1
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ruffeykun
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: KISAH TEMPAT TINGGAL RUH   Tue May 12, 2009 11:25 am

uik... raffey? betoi ker nih? mana ko dapat sumber nih?

camner plak dgn alam barzakh / alam kubur? bukankah selepas meninggal dunia, ruh akan memasuki alam barzakh sementara manusia dibangkitkan kembali pada hari kiamat?
Back to top Go down
View user profile
raffey-sama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 509
Join date : 2009-04-14
Age : 31
Location : tmn desa manjung point,manjung...huhu

PostSubject: Re: KISAH TEMPAT TINGGAL RUH   Mon May 18, 2009 6:05 pm

salju wrote:
uik... raffey? betoi ker nih? mana ko dapat sumber nih?

camner plak dgn alam barzakh / alam kubur? bukankah selepas meninggal dunia, ruh akan memasuki alam barzakh sementara manusia dibangkitkan kembali pada hari kiamat?

SALAM SAHABAT KU SALJU DI DANAU RINDU...
AKU NK JAWAB SOKLAN KO NI TAPI AKU TKT KO XFHM JER...MMG KTE KER ALAM BARZAKH...TP SALJU TAWU KER KDAAN ALAM BARZAKH BAGAIMANA?
BGAIMAN KADAAN DLM KUBUR BG YG BERDOSA N YG PAHALA BYK PULA BAGAIMANA?MAKAM NABI KTE TAWU KER BAGAIMANA?SAHABAT?SAHABIAH?WALI2?SBB 2 LA IA DIBAHAGI KN KE TMPT MNE KTE AKN PERGI SEBELOM DTG NYE HARI KIAMAT YG SEBENAR...PD HR KIAMAT E2LA BRU KTE TAWU KE MANA KAH ARAH TUJU KTE YG SBNR..YG MANE ALLAH HU JALLA-JALLA LU..YG AKN MENHITUNG DOSA N PAHALA,PERBUATAN KTE...DR SMUA ASPEK...JIKALAU SI POLAN E2 BERBUAT BAIK DI DUNIA..MAKA LUAS LA KUBUR NYA E2...JIKALAU BERBUAT DOSA...MAKA SEMPIT LA KUBUR NYA E2...WALLAH HU AKLAM..HANYA TUHAN SAJA YG TAHU...

_________________________________________________

KIPASSUSAHSUSAHMATI
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ruffeykun
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: KISAH TEMPAT TINGGAL RUH   Mon May 18, 2009 9:14 pm

bagi org2 yang baik amalannya didunia,,maka kuburnya adalah seperti taman2 syurga,,
bagi org2 yang buruk amalannya didunia,maka kuburnya adalah seperti lubang2 neraka,
yg ni yg aku blaja la,,, klu roh tu trus ke syurga mmg tak betul,,, tapi klu kate die g syurga pas hari akhirat yg tu bru btul,,, yg ni kot yg ko maksudkan raffey
Back to top Go down
View user profile
raffey-sama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 509
Join date : 2009-04-14
Age : 31
Location : tmn desa manjung point,manjung...huhu

PostSubject: Re: KISAH TEMPAT TINGGAL RUH   Mon May 18, 2009 10:33 pm

YA BGTU LA MKSD KU....

_________________________________________________

KIPASSUSAHSUSAHMATI
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ruffeykun
Sponsored content




PostSubject: Re: KISAH TEMPAT TINGGAL RUH   Today at 3:09 pm

Back to top Go down
 
KISAH TEMPAT TINGGAL RUH
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT AGAMA:: .::RELIGION SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.