perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips

Share | 
 

 jom datang ramai!

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
salju
senior
senior


Posts: 1063
Join date: 2009-04-12
Age: 30
Location: mesia

PostSubject: jom datang ramai!   Mon May 11, 2009 9:32 am



pakat ler.. saper2 yang dok dekat2 area ipoh tu tengok show ini ek? kementerian kebudayaan dan kesenian negeri perak nak buat pertandingan festival teater peringkat negeri perak.

dr shark, pensyarah yang bertanggungjawab menubuhkan kumpulan tronoh teater shop di utp berbesar hati untuk membawa karya aku bertajuk Tok Janggut dan diubahsuai menjadi Monolog Tok Janggut dan digunakan untuk masuk ke pertandingan festival teater negeri perak ni.

kemungkinan besar aku pun akan datang sana. saper2 nak jumpa salju.. leh ler datang show tu nanti!


* gambar ihsan dari blog rasmi TTS, http://www.tronohtheatershop.blogspot.com/#
Back to top Go down
View user profile
miss-lady
Admin
Admin


Posts: 1272
Join date: 2009-04-10
Age: 26
Location: sabah & perak

PostSubject: Re: jom datang ramai!   Mon May 11, 2009 9:41 am

akak
akak leh masuk ni lam info perak1 tau
so org leh tgk terus je bile masuk
akak the great la anis caya sama akak

_________________________________________________
Kebanyakan dari kita tidak mensyukuri apa yang sudah kita miliki, tetapi kita selalu menyesali apa yang belum kita capai
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts: 1063
Join date: 2009-04-12
Age: 30
Location: mesia

PostSubject: Re: jom datang ramai!   Mon May 11, 2009 9:46 am

sayam anis ... muaaahhssss... kawan2 lain jemput datang tau!
Back to top Go down
View user profile
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts: 1529
Join date: 2009-04-11
Location: slgr

PostSubject: Re: jom datang ramai!   Mon May 11, 2009 9:58 am

wahhh....


takleh dtg kot...
rakam sat..

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
~seputum~
junior
junior


Posts: 35
Join date: 2009-05-09

PostSubject: Re: jom datang ramai!   Mon May 11, 2009 10:42 am

salam.. amba rasa kalu karya bertajuk "Siapakah Seputum" mesti leh johan festival tu.. bukan kata peringkat negeri...kebangsaan pun harapan cerah.. Tok Janggut pahlawan melayu negeri kelantan.. Seputum pahlawan melayu Perak .. tp selalu dilupakan..malah tidak diambik pedulik..
Back to top Go down
View user profile http://www.seputum.blogspot.com/
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts: 742
Join date: 2009-04-12
Age: 36
Location: klang

PostSubject: Re: jom datang ramai!   Mon May 11, 2009 11:53 am

seputum pe kata ko tulis skrip tu yg tajuknya siapakah seputum....aku rasa karya ko tu blh di ketengahkn....kat festival tu.....bnyk lg pahlawan2 melayu kat msia ni...kurang di ketengah kn bab x tau la npe??...... teater berjudul tok janggut tu ko yg tulis ke skripnya salju???.....amaran nk g ngok teater jgn pakai baju hitam .....merokok jap jom

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
~seputum~
junior
junior


Posts: 35
Join date: 2009-05-09

PostSubject: Re: jom datang ramai!   Mon May 11, 2009 12:06 pm

emm kalu amba yg buat skrip tu..kompem..awal2 dah kena rejek.. sbb lari tajuk


emm ada pun maca.. amba dr td putus rokok
Back to top Go down
View user profile http://www.seputum.blogspot.com/
salju
senior
senior


Posts: 1063
Join date: 2009-04-12
Age: 30
Location: mesia

PostSubject: Re: jom datang ramai!   Mon May 11, 2009 2:00 pm

macan, nih bukan teater.. ni cuma monolog. monolog tu bermaksud cuma sorang je yang berlakon. dan yang berlakon tu ialah dr shark sendiri.

dr shark mmg nak sangat skrip tok janggut. kebetulan aku pernah buat skrip pantomim tok janggut masa malam apreasasi kemerdekaan di kolej dar al-hikmah pada tahun 2007 yang dulu, jadi adik kandung aku bagi skrip tu kat dr. shark. (pantomim tu maksudnya orang yang berlakon tak kuarkan suara, cuma orang lain yang bacakan skrip tuh).

kat sini pic aku yang pernah masuk paper berita harian tentang malam apreasasi kemerdekaan, di mana aku jugak hasilkan sajak dan juga deklamasi sajak pada hari tu.



rasa macam tak percaya plak dr shark leh suka skrip aku. tapi dia dah ubah suai supaya ia jadi monolog, dan dia sorang2 je akan berlakon dalam skrip tu. dialah tok janggut, sultan, orang putih dan sebagainyer lah. kiranya skrip monolog tok janggut tu dalam 50-60% karya aku ler. sbb tu nama aku tercatat kat situ, salju putih.

kat sini aku share pic2 dr shark masa dia buat malam preview di utp.




dr shark beraksi sebagai tok janggut.



pembaca utusan membawa perintah sultan yang meminta rakyat membayar cukai British.



sultan bercakap dgn pegawai british.

maaflah, bukan niat aku tak mo buat skrip pasal pahlawan perak sendiri. aku sendiri tertarik dengan perjuangan orang melayu perak yang menentang JWW Birch. tapi skrip ni aku hasilkan atas permintaan kolej, yang nakkan skrip pantomim tok janggut.

tok janggut adalah pahlawan yang mati kena bunuh. dan yang sedihnya, sultan kelantan sendiri bersetuju dgn british pada ketika itu. bukan setakat itu sahaja, mayat tok janggut di arak sekeliling bandar kota bharu dan dibiarkan membusuk di perkarangan istana sebelum ditanam.

dipercayai tok janggut berjuang atas nama Islam, menentang British atas fatwa yang dikeluarkan oleh tokoh ulamak tentang umat Islam wajib berjihad menentang British. tok janggut sendiri merupakan tokoh ulamak di kelantan. disebabkan tu, kolej dar al-hikmah membuka minda orang lain bahawa sebenarnya ulamak telah terlebih dahulu berjuang menentang British sebelum wujudnya tokoh nasionalis seperti tunku abdul rahman yang memperjuangkan kemerdekaan atas dasar bangsa.

ceh! banyak plak bebel aku nih.

pape pun.. doakan monolog tok janggut berjaya ek? sbb ini adalah karya sulung aku yang dipentaskan untuk tatapan umum. selama ni kat show kolej je.
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts: 1157
Join date: 2009-04-20
Location: a place called heart

PostSubject: Re: jom datang ramai!   Mon May 11, 2009 2:13 pm

tahniah salju..akhirnya usaha salju dah dpt dilihat di luar kolej..
tahniah sekali lelaki..bangga lak sri dpt kenal penulis cam salju nih..



Back to top Go down
View user profile
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts: 1529
Join date: 2009-04-11
Location: slgr

PostSubject: Re: jom datang ramai!   Mon May 11, 2009 2:23 pm

salju... abg peace nak sain....


semoga berjaya... rakam tau..
:salju:

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts: 742
Join date: 2009-04-12
Age: 36
Location: klang

PostSubject: Re: jom datang ramai!   Mon May 11, 2009 2:48 pm

salju nk sain kat dada.... ...... bangga aku ahli GSK de yg leh wat skrip....salju ko jgn lupa pas ni ko tulis psl si Seputum lak.....pahlawan2 negara...yg lain..... berak de x dlm buku pahlawan nama si lipanx ...pe2 pn aku nk ucap tahniah kat ko salji....khas tuk ko ni ....jap ye salju aku nk merokok jap

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts: 1063
Join date: 2009-04-12
Age: 30
Location: mesia

PostSubject: Re: jom datang ramai!   Mon May 11, 2009 2:59 pm

adess... ramai memuji rasa malu ler plak..

terlebih dahulu nak mengucapkan alhamdulillah kepada Allah s.w.t kerana menganugerahkan bakat, kebolehan dan idea yang bernas untuk salju menghasilkan karya sebegini.

kalo sesiapa yang lapang, jom ler datang tengok yer? masuk percuma je. untuk keterangan lanjut boleh tanya kepada kumpulan tronoh teater shop, di blog rasmi mereka.

http://www.tronohtheatershop.blogspot.com/#

untuk pengetahuan korang semua, adik salju berlakon untuk teater bertajuk Jebat sebagai sultan melaka. gambar2 semasa preview di UTP aritu ada dimuatkan kat laman web blog tu. teater Jebat pula dipentaskan pada tarikh 5 Jun 2009 nanti.

doakan salju dan adik salju berjaya ye?
Back to top Go down
View user profile
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts: 1529
Join date: 2009-04-11
Location: slgr

PostSubject: Re: jom datang ramai!   Mon May 11, 2009 3:10 pm

gambar tak kluar salju..
pasni jangan lupe tulis kisah pahlawan melayu peace lak..
hehehe....

:group:

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts: 1157
Join date: 2009-04-20
Location: a place called heart

PostSubject: Re: jom datang ramai!   Mon May 11, 2009 3:16 pm

mana ada pahlawan melayu 'peace'
suka2 dia jek.. buat sajak utk peace..blh la kan salju
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts: 1063
Join date: 2009-04-12
Age: 30
Location: mesia

PostSubject: Re: jom datang ramai!   Mon May 11, 2009 3:20 pm

insya Allah.. kalo nak tulis sajak tu takde masalah sangat.

kalo nak tulis cerpen ker, novel ker, skrip ker.. payah skit.. sbb salju kena membaca bahan2 yang berkaitan dulu, baru leh tulis. kalo salju kurang membaca tajuk2 yang berkaitan.. tu yang jadinya karya tu separuh jalan je.
Back to top Go down
View user profile
 

jom datang ramai!

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 ::  :: -
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1272)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.