perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 WAKTU D HARAMKAN SEMBAHYANG

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
_deal0va_
senior
senior


Posts : 196
Join date : 2009-04-11
Age : 29
Location : Seri Iskandar,Perak

PostSubject: WAKTU D HARAMKAN SEMBAHYANG   Sun May 10, 2009 6:06 pm

Assalamualaikum...

Waktu diharamkan sembahyang ialah :

1.
Waktu syuruk iaitu 28mins selepas subuh ketika matahari baru naik ke
langit. ie subuh from 5.35am to 7.05am . 7.05am + 28mins = 7.33am .
Therefore from 7.05am to 7.33am ialah waktu syuruk. Waktu ini adalah
haram utk melakukan sebarang solat kerana tanduk syaitan berada di
antara matahari.

Rasulullah mengharamkan solat waktu ini juga
kerana ia menyamai org yang menyembah matahari. Jika kita terbangun
dari tidur pada pukul 7am dan ingin mengqadakan sembahyang subuh, kita
harus melepasi waktu syuruk itu.

2. Waktu zawal/Istiwa/rembah
iaitu matahari berada tegak diatas kepala iaitu apabila kita berdiri
tidak kelihatan bayangan kecuali dibawah kaki kita. Waktu inilah api
neraka sedang bergeledak dan syaitan berkeliaran. Waktu ini panjangnya
dalam 5-10mins sebelum waktu zohor.

Waktu fadilat/afdal untuk
solat ialah sepertiga waktu selepas azan ie 20 mins selepas azan.
Pahala yang besar diberikan pada orang-orang yang menghormati dan tidak
melengahkan waktu solat. Kecuali Isyak, afdalnya ialah sepertiga malam
ie sesudah azan hingga 10.30mlm.

Wallahualam. Sudahkah anda
menunaikan SOLAT? Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w.
bersabda, "Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..."
Wallahu Alam....
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: WAKTU D HARAMKAN SEMBAHYANG   Tue May 12, 2009 11:33 am

dea, mungkin dea terlepas pandang. ada satu lagi waktu diharamkan solat.

3. waktu selepas asar, iaitu diantara waktu asar dan maghrib. ketika ini langit kelihatan merah, dan pada ketika ini diharamkan supaya umat Islam solat.

apa sebabnya aku kurang pastilah. tak silap aku pasal syaitan mmg berkeliaran di dalam waktu 'antara' ni. macam dea kata waktu syuruk, antara matahari naik. dan waktu senja nih antara matahari turun. dari apa yang aku pernah baca, syaitan dan iblis mendapat kekuatan dalam waktu2 'antara' nih.

tapi pape pun, tanya kat orang lebih ariflah yer?

thanks dea.. sbb share info nih.

wallahualam.



p/s lari tajuk jap. kalo orang tu 'antara' lelaki dan pempuan? syaitan dapat kekuatan dgn dia gak ker? maaf..terlebih sudah. sekadar renungan dan sama2lah berfikir..
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: WAKTU D HARAMKAN SEMBAHYANG   Wed May 13, 2009 3:18 am

btul la tu salju, pas asar mmg haram sembahyang,,,, dan wktu2 haram yg dea citer tu adalah haram solat sunat,, klu korg ttgl solat,,kene qada' kan,,, leh je wktu bile2 pon
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: WAKTU D HARAMKAN SEMBAHYANG   Today at 8:55 am

Back to top Go down
 
WAKTU D HARAMKAN SEMBAHYANG
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT AGAMA:: .::RELIGION SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.