perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 LAKSA UTARA

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
_deal0va_
senior
senior


Posts : 196
Join date : 2009-04-11
Age : 29
Location : Seri Iskandar,Perak

PostSubject: LAKSA UTARA   Sat May 09, 2009 4:47 pm



Bahan-Bahan


2 bungkus laksa - (direndam dan direbus hingga masak)
1 kg ikan kembung/mabong
3 batang bunga kantan
1 ikat daun kesum
5 keping asam keping
air untuk merebus ikan
garam secukup rasa

bahan-bahan untuk dikisar (A):-
20 tangkai cili kering
2 cm belacan
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

bahan-bahan untuk dihiris:-
1 biji timun
1 pokok daun salad
2 biji bawang besar
10 tangkai cili padi
6 biji limau kasturi dibelah 2



Cara Memasak


1. rebus ikan kembung dan masukkan sedikit garam.
2. asingkan isi dan tulangnya. mula2 kisarkan dahulu isinya. kemudian, kisarkan pula tulangnya dan tapis.
3. masukkan bahan2 tadi kedalam periuk bersama dengan cili dan bahan2
yang dikisarkan tadi (A). masukkan air (ikut suka kepekatan, lagi sedap
kalau kuah pekat).
4. masukkan pula asam keping, bunga kantan dan daun kesum.
5. masak hingga mendidih, masukkan garam dan rasa.
6. kuah siap dihidangkan bersama-sama laksa dan bahan2 hirisan
Back to top Go down
View user profile
uncle
junior
junior


Posts : 155
Join date : 2009-04-30

PostSubject: Re: LAKSA UTARA   Sun May 10, 2009 7:13 am

mmmm...
lama uncle x pekena laksa utara ni....

Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: LAKSA UTARA   Sun May 10, 2009 8:24 am

dea,,,, aku nak wat tp tak cukup bahan la,, pe kate raye aku dtg umah,, ko wat la laksa nie,, aku tukang prabih jek tringin sgt niy
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: LAKSA UTARA   Today at 8:57 pm

Back to top Go down
 
LAKSA UTARA
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::SUDUT RESEPI DAN MASAKAN::. .::RECEIPE AND COOKIES SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.