perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 NASI AYAM HAINAN

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
_deal0va_
senior
senior


Posts : 196
Join date : 2009-04-11
Age : 29
Location : Seri Iskandar,Perak

PostSubject: NASI AYAM HAINAN   Sat May 09, 2009 3:39 pm



Bahan-Bahan


Bahan-bahan nasi:-
3 cawan beras (seelok-eloknya beras panjang)
2 sudu besar lemak ayam bersama-sama kulit
2 sudu besar air
3 helai daun pandan (disimpul)
3-4 ulas bawang putih -dikisar
3-4cm halia -dikisar
5 ulas bawang merah kecil -dikisar
2 batang serai-dititik

Bahan-bahan ayam hainan:-
1 ekor ayam
air secukupnya untuk merebus ayam
2 inci halia -ditubuk
4-5 ulas bawang putih _ditumbuk
garam secukup rasa

Sos cili bawang putih:-
10 biji cili segar
2 cm halia
4 ulas bawang putih
1 sudu air limau / cuka
1/2 cawan air rebusan ayam

Sos untuk ayam:-
1 mangkuk kecil kicap cair (soya sos)
2-3 cm halia-ditumbuk
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil minyak bawang putih (kalau takde tumbuk aje 3 ulas bawang putih)
3 sudu air rebusan ayam


Cara Memasak


1. Basuh beras, toskan dan biarkan kering. Kemudian rebuskan ayam.
Bila sudah mendidih masukkan halia, bawang putih dan garam. Perlahankan
api, biarkan selama 20-25 minit (tanpa ditutupkan periuknya). Biarkan
ianya masak dengan perlahan. Selepas itu, padamkan api dan biarkan ayam
tersebut didalam periuk selama 20-25 minit. (Tutupkan periuk dengan
penutupnya). Selepas itu, keluarkan ayam tersebut dan rendamkan dan
mangkuk yang berisi dengan air sejuk (campur sedikit dengan ketulan
ais) selama 5 minit. Kemudian angkat dan biarkan ianya kering.

2. Semasa menunggu ayam benar2 kering sediakan nasi. Panaskan
periuk, masukkan lemak dan kulit ayam bersama-sama dengan 2 sudu air.
Bila lemak dah bertukar jadi minyak, keluarkan lemak dan kulit tadi dan
masukkan daun pandan dan serai. Tumiskan juga bahan-bahan yang dikisar.
Bila naik bau, masukkan beras dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan
4 cawan air rebusan ayam. Pindahkan ke rice cooker.

3. Sediakan pula sos bawang putih. Kisarkan semua bahan-bahan utuk sos bawang putih.
4. Untuk sos ayam pula, campurkan kesemua bahan-bahan untuk sos ayam. Sos ini bolehlah dicurahkan pada ayam yang telah dipotong.


p/s:- Kalau tak suka ayam hainan ni, anda juga boleh mencuba dengan
memerapkan ayam yang telah direbus tadi dengan kicap cair, bawang
putih, serai, halia yang dikisar bersama-sama. Setelah 20 minit,
gorengkan ayam tersebut didalam kuali yang dipenuhi dengan minyak yang
betul2 panas. Jangan goreng terlalu lama. Asalkan dapat warna yang
menarik dah bolah serve.


Cadangan Masakan


Pastikan air untuk merebus ayam tu mencukupi untuk nasi, 2 jenis sos dan juga sup
Back to top Go down
View user profile
miss-lady
Admin
Admin


Posts : 1280
Join date : 2009-04-10
Age : 28
Location : sabah & perak

PostSubject: Re: NASI AYAM HAINAN   Fri May 15, 2009 3:44 am

adeh
lapaq ar dea
masakan tuk anis n post kat sabah ni leh tak pliz
lapaq sgt nih

_________________________________________________
Kebanyakan dari kita tidak mensyukuri apa yang sudah kita miliki, tetapi kita selalu menyesali apa yang belum kita capai
Back to top Go down
View user profile
BaByLiCiOuS
junior
junior


Posts : 28
Join date : 2009-05-06
Age : 34
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: NASI AYAM HAINAN   Fri May 15, 2009 4:36 am

nak masak ... nti jdi x sedp.. baik pergi mkn kat restoran Nasi Ayam Hainan kat pekan Ipoh.. sedap ooooo....
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: NASI AYAM HAINAN   Fri May 15, 2009 7:12 am

shaz...cuba dulu..jgn mengalah sblm mencuba.. lol!
gagal skali tak bermakna gagal terus
Back to top Go down
View user profile
hana
junior
junior


Posts : 24
Join date : 2009-05-14
Age : 32
Location : kl

PostSubject: Re: NASI AYAM HAINAN   Fri May 15, 2009 3:43 pm

aku dari kat hostel teringin nak masak nasi minyak
ada resepinya tak, cik dealova?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: NASI AYAM HAINAN   Today at 4:43 pm

Back to top Go down
 
NASI AYAM HAINAN
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Podocarpus macrophyllus from when I was a virgin

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::SUDUT RESEPI DAN MASAKAN::. .::RECEIPE AND COOKIES SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.