perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 AYAM HALIA

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
_deal0va_
senior
senior


Posts : 196
Join date : 2009-04-11
Age : 29
Location : Seri Iskandar,Perak

PostSubject: AYAM HALIA   Sat May 09, 2009 3:17 pm



Bahan-Bahan

1/4 ekor ayam - dipotong kecil2

2 inci halia - dihiris nipis memanjang

3 ulas bawang putih - dihiris nipis memanjang

5 sudu besar minyak bijan untuk menumis

5 sudu besar sos tiram

5 sudu besar kicap cair (soya sos)

1 sudu teh gula

1/2 cawan air

5 kuntum dried shitake mushroom - direndam dan dihiris nipis

1/2 batang lobang merah

2 sudu besar tepung ubi/jagung cibancuh dengan sedikit air
Cara Memasak

1. Panaskan minyak bijan ke dalam kuali. Tumiskan halia dan bawang putih. Masukkan pula ayam, kicap cair, sos tiram. Kacau hingga sebati.

2. Masukkan pula air dan lobak merah dan cendawan. Cover kuali dengan penutup, masak sehingga 20 minit.

3. Masukkan pula gula dan air bancuhan tepung ubi/jagung. Bila sudah pekat, bolehlah padamkan api dan hidangkan.



p/s: Kebiasaannya kicap cair dan sos tiram dah cukup masin so tak payah tambah garam. Kalau tak cukup masin, baru tambahkan garam
Cadangan Masakan

Boleh dijadikan hidangan semasa berpantang
Back to top Go down
View user profile
miss-lady
Admin
Admin


Posts : 1280
Join date : 2009-04-10
Age : 28
Location : sabah & perak

PostSubject: Re: AYAM HALIA   Tue May 19, 2009 10:28 am

alahai dea dap nye je tgk ayam masak halia ni
saya sakit kepala dea meh p umah anis mskkan tuk anis

_________________________________________________
Kebanyakan dari kita tidak mensyukuri apa yang sudah kita miliki, tetapi kita selalu menyesali apa yang belum kita capai
Back to top Go down
View user profile
nurul_diya07
senior
senior


Posts : 19
Join date : 2009-05-23
Age : 28
Location : SeLaNGor

PostSubject: Re: AYAM HALIA   Mon May 25, 2009 9:58 am

bile ar dapat mkn ayam halia nie...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: AYAM HALIA   Today at 5:39 pm

Back to top Go down
 
AYAM HALIA
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::SUDUT RESEPI DAN MASAKAN::. .::RECEIPE AND COOKIES SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.