perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 ada modal rm30,000..nak buat apa?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Sat May 09, 2009 11:39 am

aku saja nak servey2 kat sini..kata kan anda ada rm30k....apa bisnes yg anda nak buat?...kat sini jgn la kata ..itu semua terpulang la kat ko lipan..terpulang la kepada kepandaian apa yg ko ada ...aku tak nak cam tu..kat sini aku just nak tau..apa yg hangpa nak buat bisnes dgn modal rm30k ...harap ada la idea yg bernas2...ok...untuk maklumat aku tya ni bukan sekadar suka2...bukan sekadar main2...aku benar2 maksud kan nyaa ....dalam otak aku nak buat pertanian je....otak hangpa lak?

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Sat May 09, 2009 10:30 pm

30k erk klu de nk wat pe?????meniaga ayam kampung pn ok gak panx mst dpt sambutan pnya la..... .....nnt ye panx aku nk merokok dulu cari idea nk niaga pe lg
Back to top Go down
View user profile
··¤(`×[¤ LiE ¤]×´)¤··
Moderator
Moderator


Posts : 228
Join date : 2009-04-14
Location : pantai barat dekat corner tu tau ke

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Sat May 09, 2009 11:17 pm

klu aku ada RM30k....aku nak bukak bisnes kedai makan....psl benda ni keperluan harian beb.......dengan duit yg ada leh sewa lot kedai cari tukang masak....pekerja2 laen mcm tukang amik order , tukang cuci pinggan tukang wat ayo.....

pertanian ok gak tp sblom nak mulakan kena wat byk kije gak ni mcm struktur tanah cth nya disini tanah jenis lokasi yg sesuai utk tanam ape nak wat cth nya mcm betik ke nenas ke , sayur patola (masak kicap ) lada ke dan mcm2 lagi (ampeh nyew ayat) lagi pun benda2 cam ni melibat kan jentera2 berat beb tu pun klu tanam cara komersial la.... klu cara komersial setakat RM30 tak ckop tp takpe la kan ape gune nye ada bank pertanian utk wat pinjaman kan
tanah utk pertanian gak mesti la mempunyai sistem pengairan yg mencukopi dan teratur cth berdekatan tali air ke ,sungai ke mahu pun paya2 berdekatan
bagi aku ape- ape bisnes yg kite nak wat mesti ada kesungguhan jgn hangat2 taik ayam je kan
org yg tabah jew wat bisnes dlm bidang pertanian ni psl resiko tak menentu...
tp memang tak dinafikan la dlm sektor pertanian ni memberi pulangan yg berbaloi oleh sebab itu gak kerajaan memberi bantuan kepada petani kecil dr segi meterial mahupun modal.....kursus2 pertanian disediakan (ape aku melalut ni muahahahaha)

klu aku nak gak bidang pertanian ni dlm kepala aku ni salu gak pikir nak bukak tanaman buah naga psl tanaman ni tak perlu byk jagaan beb dan tak pening kepala...

_______________________________________________________________________________________
Back to top Go down
View user profile http://psycholie.blogspot.com
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Sun May 10, 2009 5:56 am

macan... ayam kampung tu mmg aku skang dalam progress...

lie... buah naga tu cam ne nak tanam? tanah cam ne? apa yang dia nak? suhu?

aku sebenarnya nak jalan kan dah pertanian ngan penternakan...tapi mana la tau kan..kot2 hangpa ada idea yang lagi best..boleh gak tgk2 idea kawan2....

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
uncle
junior
junior


Posts : 155
Join date : 2009-04-30

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Sun May 10, 2009 6:30 am

sbenarnya... utk bisnes yg baik... 30K amat kecil...
skurang2 nya 100K...

tp xper... mula kan dr kecil...

panx... it's for u...
just put some on it... http://www.forex.com...
RM 10K = around USD 3K... bukak akaun sendri...
baki 20K ... simpan... just gain ur RM10K...

gud luck...
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Sun May 10, 2009 6:31 am

cam ne tu uncle..tak paham laa..suh main saham ke ..cita sikit uncle

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
··¤(`×[¤ LiE ¤]×´)¤··
Moderator
Moderator


Posts : 228
Join date : 2009-04-14
Location : pantai barat dekat corner tu tau ke

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Sun May 10, 2009 6:53 am

die tanam mcm bese gak panx.....perlukan sokongan utk tumbuh lagi pun tanaman ni pun siram sekali sehari pon dah kire ok da,,,,lagi pun tumbuhan ni seswai jenis tanah bese panx kasi baja 6 bulan sekali pon da ok save budget....suhu setahu aku tanaman ni mmg seswai cuaca kat negara kite ni panx tak sejuk tak panas...da pokok pon mcm kaktus je



_______________________________________________________________________________________
Back to top Go down
View user profile http://psycholie.blogspot.com
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Sun May 10, 2009 6:54 am

aku pernah makan buah naga ni..bg aku tak sedap sgt...lagi pun aku tak ada byk maklumat ttg buah naga ni...tu ko amek tanaman naga tu kat mana lie?...

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
··¤(`×[¤ LiE ¤]×´)¤··
Moderator
Moderator


Posts : 228
Join date : 2009-04-14
Location : pantai barat dekat corner tu tau ke

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Sun May 10, 2009 7:18 am

musykil gak aku ni panx mana satu ni kamo bkn nak wat tanaman utk bisnes ke, atau tanam suka2 utk makan muahahahaha die sebenarnya sedap panx aku makan sedap je......wlopun rege buah ni 2 biji RM10 aku beli beb....... klu nak tau ttg maklumat psl tanaman buah naga ni jabatan pertanian ada bg nasehat cara2 atau prosedur tanaman ni beb..... tanam pokok ni sama gak mcm tanam pokok betik tu....
kat kampung aku ada ladang buah naga panx subur lak tu
gamba tu aku ambik dari web mana ntah search yahoo image je panx

_______________________________________________________________________________________
Back to top Go down
View user profile http://psycholie.blogspot.com
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Sun May 10, 2009 7:25 am

aku bukan nye ape lie...dah ada dalam otak aku ni nak buat pertanian + penternakan secara komersial ..dan dah ada kat aku modal rm30k tu...tunggu nak jalan je...sambil2 tu saja nak amek / kongsi / tya pendapat2 kawan2 lain ttg apa yg nak buat dgn rm30k...wahhhhh berbisnes kita

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
uncle
junior
junior


Posts : 155
Join date : 2009-04-30

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Sun May 10, 2009 7:29 am

lipanx_laut wrote:
cam ne tu uncle..tak paham laa..suh main saham ke ..cita sikit uncle

bukan saham lah.... perniagaan mata wang asing...!!
mmg... mula2 tak paham...!!

dh bukak blum link yg uncle bg tu...??
baca... buka acct demo... jgn sesekali buka real acct... selagi x mahir...
akaun demo ni... akaun percubaan... modal di beri...
beli lah mata wang yg aktif...

kalo ade untung... jual lah... untung sikit pun xper...!!
sikit2.. lama2 jd bukit...
ini juga perniagaan...

ini bukan utk panx sorang... utk yg lain jugak..
korang smua muda2... gain ur aset...!!
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Sun May 10, 2009 8:15 am

aku stuju ngan uncle tuu,, niaga wang asing ni mmg untung gler,,,

org yg tak niaga pon da untung,, tp org yg men simpan duit ni kene

tanggung risiko die yg besar,, duit kan nek turun,, tp klu bisnes

matawang asing ni kire cam untung atas angin jek,,, yg paling penting

ko kene carik pot cantik ar,, besanya kat bandar2,, cine ngan india

suke ar men2 duit2 ni,,,mlayu kurang,, wat ar panx,, aku suke pe ko

kaya,,nnti ko kaya,, ko bukak cawangan,, pastu ko amik ar aku keje,,

Back to top Go down
View user profile
uncle
junior
junior


Posts : 155
Join date : 2009-04-30

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Sun May 10, 2009 8:36 am

blh jugak nk niaga ngan 30K tu...
cari 4 lg rakan.. sama2 kluar 30K... so total ade 150K...
masukkan 150K tu dlm bank... paper work yg baik....
wat MOU pd rakan kongsi tu... nyatakan brape % keuntungan bakal mereka dapat sbln... samada utk sleeping partner or aktif partner...
servey market dahulu... ini amat penting...!!
wat loan 100K ngan mane2 bank... atau agensi.. cth MARA... MECD...
gunakan spenuh nya 100K tu utk perniagaan yg dijalankan...
wat juga 45 days kredit pada supplier... smua ni mesti masuk dlm paperwork...
so.. jln kan lah ape jua perniagaan tu...

ingatan : wat perniagaan yg kita minat dan suka...
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Sun May 10, 2009 8:58 am

wahh macam agak kompleks je tu uncle...uncle..aku ni baru je nak jinak2 nak buat bisnes sendiri...dan yang utama aku nak buat ternak ayam kampung + kacang bucis...dan dah dalam progress...apa pendapat uncle?

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
uncle
junior
junior


Posts : 155
Join date : 2009-04-30

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Mon May 11, 2009 5:00 am

idea yg baik...
k... perniagaaan cm ni.. just wat perniagaan tunggal...
ko bos.. ko kuli... BUT... ingat...
there's no 1 man show in bisnez...

nasihat : just concentrate ngan 1 produk...
cth : wat ayam kmpung tu... cari market...
target market & balance kan brape lama matang utk dijual...
bila dh blh maintan... wat plak cawangan...
luaskan & cabang market tu..
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Mon May 11, 2009 6:44 am

ok2 uncle...terima kasih la pasal idea2 uncle ni...uncle dah meniaga ke?..ok2 kalau uncle ada rm30k apa yang uncle buat?...

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
uncle
junior
junior


Posts : 155
Join date : 2009-04-30

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Thu May 14, 2009 5:17 am

kalo uncle..???

spt yg uncle kata... uncle akan tambah utk forex... hehehehe
5 thn akan dtg.. blh jejak kot 300K..
ngan 300K... nk bukak restoran idaman... "HOUSE OF CHICKEN"

blh lah ko jd supplier ayam kg utk restoran uncle...
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Thu May 14, 2009 6:05 am

sri teringin sgt nak bisnes tp tak pandai.. klu ada 30k, sri nak buka CC sbb sri minat bab IT nih tp msh lum cukup ilmu..dulu ade ikut abg buat ayam kampung tp tak suksess sbb masa mslh selsema burung dulu, byk ayam mati ..
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Thu May 14, 2009 6:07 am

abg buat ayam kampung kat mana sri?...kuantiti bapa ekor?..keluasan tanah? modal permulaan...cita la skit sri..nt panx belanja sri ngn penuh kasih syg ok

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Thu May 14, 2009 6:21 am

projek ayam kampung tu dia buat kat kg wife dia..kat spng pulai..
keluasan tanah x pasti lak sbb sri tukang bagi ayam makan je tp abg sri bermula ngn 10 ekor ayam.. 1 ekor je ayam jantan, yg lain betina dan hanya 1 reban ayam,dr situ la bertambahnya generasi ayam ni sp tambah reban jadi 5 buah.. pembinaan reban ni plk ada blok2 dia abg sri buatkan reban khas utk ayam bertelur dan tmpat ayam bersama anak2nya ( yg br menetas ) pastu br buat reban induk..tempat ayam2 yg dewasa ni lepak ermm sri tak pandai nak cerita sgt sal ni..sbb tugas sri cuba kutip telur ayam, main kejar2 ngn ayam yg br dpt anak << sbnrnya kene kejar ngn ayam tu..grng tul ayam br lps pantang nih
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Thu May 14, 2009 6:25 am

1 ekor jantan...10 betina...lepas tu bercambah?...lama tak amek masa tuk bercambah?..berapa lama?...abg kita tu...eh abg kita lak abg kita tu..eh ape ni...abg kita lagi ni.... ok2...abg sri tu sempat ke tak sempat jual ayam tu..panx berminat la sri nak tau...sbb dalam proses ni nak buat ayam kampung ni ...

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Thu May 14, 2009 6:33 am

erm klu byk ayam jantan nnt gaduh..berebut lak si jantan nak menguasai kawasan dia.. dr pengalaman sri..bela ayam kg ni kene rajin.. tambah masa musim ujan..kena wat ungun api utk ayam2 ni supaya tak kesejukan.. br ayam tu membesar ngn sihat dan kuat..haha panx..xleh sembang kan kat topik kan lol!
Back to top Go down
View user profile
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Thu May 14, 2009 7:02 am

takpe... ni kira informasi nak buat bisness ayam..
jadi ape yang panx tanye bukan sekadar pertanyaan..
tapi jawapan berinfo..
bleh bertanya klu tak kepada merapu....
atau sembang kosong...
tari tari tari tari tari

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Wed May 20, 2009 1:17 pm

sriteddy wrote:
sri teringin sgt nak bisnes tp tak pandai.. klu ada 30k, sri nak buka CC sbb sri minat bab IT nih tp msh lum cukup ilmu..dulu ade ikut abg buat ayam kampung tp tak suksess sbb masa mslh selsema burung dulu, byk ayam mati ..

nak bukak cc rm30K ?...x cukup kot..boleh la setakat nak dapat cc yang ala2 kadar..yg tak berapa best sgt..boleh la kot dapat dalam 10 pc...

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Wed May 20, 2009 4:50 pm

xpe la panx..sikit2 lama jd bukit..btul tak.. bermula dr sikit..mslh pun sikit erm tercapai ke hasrat pun.. atau hanya impian belaka
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: ada modal rm30,000..nak buat apa?   Today at 1:34 pm

Back to top Go down
 
ada modal rm30,000..nak buat apa?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Chinese privet in a new pot
» General info wanted on a Petter AC1ZS
» Raman and Ishita's marriage on the cards?
» 1:16 scale serval model

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::KOPITIAM::. :: .::CAKAP-CAKAP::..::TALKING PLACES::. :: .::CERITA KEDAI KOPI::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.