perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 10:54 am

sedihnyaaaaa aku baru ngok drama kat tv3 yg bertajuk DEMI masa..yg mengesahkn seorg ank yg dh berjaya smpi kemenara gading...dh dpt kehidupan yg sempurna....tp pe yg menyedihkn npe dia lupa segala pengorbanan yg telah di curahkn oleh ibunya sendiri...smpi ketahap ibunya sanggup mendermakan sebelah matanya demi anak tercinta... dah senang,dpt pelajar tinggi,isteri org kaya,kerja bagus2 ko lupa ngan ibu ko ye...agak2 korg pe nk wat kat org mcm ni?????klu aku amik ko nah lg 1 aku bg ni
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 11:40 am

jap macan.... aku ngah pk kan siksaan yg paling kejam utk menatang camni?
Back to top Go down
View user profile
luvfama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 297
Join date : 2009-04-30
Age : 31
Location : Negi 9

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 12:52 pm

oooo...ni cerita sheila rusly jd mak n ikram jd anak derhaka kan macan (lau xsilap luv la,silap btolkan ee)....

mak dia keje kat kantin sekolah...luv penah tengok cite ni ngn k.ngah, sedih giler,kitorang nagis x ingt la,,,smpai kena kutuk ngn anak buah sndiri...(eee...x malu acu nagis mcm dak kecik)

sbnrnye cite ni sheila n jinggo dpt idea pas depa balik dr haji...di adaptasi dari syair arab yg mengisahkan anak yg malu ngn mak dia buta sebelah,pdhl dia xtau mak dia buta sebab derma 1 mata kat dia..dari skolah smpai dia dpt blaja tingi (tangga byk)...sampai dia kawen ngn anak org kaya (fasha kot bini dia..lupe plak, tol x macan?)pastu dpt anak..anak derhaka ni x penah balik jenguk balik tngok mak dia..smpai tahap dia ckp dia x ada mak dah kt family bini dia..

tapi ibu kan,tetap sebelahkn anak syg anak..x penah ckp hal buruk pun...bila dia pi jenguk anak dia,anak dia halau,,,ckp mak sndiri org gila (tergamak kan)..tuhan tu kan maha kuasa..x hormat org tua..hadis nabi pun ada kan muliakan ibu sampai 3 kali baru ayah..(nmpk kan kemuliaan seorang ibu tu)
bila dah jatuh muflis br nak ingt ibu...balik kg tetibe ibu dh x da kt dunia..x sempat mintak ampun pun...(eee...beremang macan...aku dh sebak ni) xleh r emos sket bab2 ni..ya Allah mintak jauh dari luv..lau x silap sblum mak dia mniggal dia tulis surat kat anak dia..mak dia ckp,dia syg sngt kat anak dia..n ceritakan hal sebenar.mata dia tu adalah mata mak dia...ha...time tu menagis air mata darah sekalipun x guna...mak dh xada..x sempat mintak ampun...harap2 kita semua jgn jadi mcm ni...

luv ada video syair arab tu,,ada sapa2 nak tengok ke..best syair dia.. mmg sedih la...n luv penah ikot satu program jd fasilitator kt skolah teknik, kami kasi dak2 ni tengok,,,depa nagis smpai pengsan (gaknye tringat depa bnyk wat salah kat makbpk diorang kot) :cry:

pe2 pun macan ni tuk ko saling ingt mengingat kan..



seteruk tu dia wat kat mak dia arb,tapi x penah mak dia nak balas jahat...sabar jer..selalu doakan kebahagian,kesejahteraan dn keberkatan anak2 dunia n akhirat...kita xlayak nak hukum dia...sdgkan mak dia dh ampunkn sgala dosa dia kt mak dia..(alamk nape ter emos lebih2 ni)
(nmpak kan ibu tu mmg insan yg paling berhati mulia) syg n rindu mak..(x dpt balik kg kan...ada kelas) huhuhu...nak nagis..
Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 1:17 pm

pandai luv mmg citer tu la macan ngok tu.......sedih citer tu klu jumpa ank mcm tu mmg macan pijak2 org tu ....nk rokok jap
Back to top Go down
View user profile
ryuichi
junior
junior


Posts : 49
Join date : 2009-05-05
Age : 30
Location : Johor

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 1:38 pm

sedih p|ak baca topik nie....
teringat zaman naka|2 d|u s|a|u me|awan ckp org tua..
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 2:02 pm

tui2..macan mmg pandai sbb pilih topik nie...

korg de tgk tak citer ihsan, hero die zamarul hisham,

mak die yg blakon cter anak mami tue,

lagi la.. die trajang mak die sbb nak suwh masok dlm teksi gak,

mmg pilu dan tpilu la citer tue... pengarah die murali,

kat situ die tunjuk ar last2 pe jadi kat anak die yg derhaka tue,

mayat jadi berat,mase mandi tue bau busuk,

kubur tetibe lak tak muat, pastu siap brulat lagi....

takut seehhh!! berak
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 2:30 pm

ha.. aku nak komen skit pasal isu ni...

pensyarah/kaunselor aku pernah pesan.. sebenarnya mak dia pun ada buat silap gak.

mesti korang tak bersetuju dgn aku, kan? rilek2 dulu.. meh salju citerkan halnyer camni.

komen pensyarah aku ialah...


"kesilapan besar yang dibuat oleh si ibu itu ialah, dia sentiasa mendoakan anak dia berjaya.. berjaya dan berjaya. jadi Allah s.w.t kabulkan doanya, anak dia berjaya. dan kenapa anak dia bankrupt? sbb ibunya dah meninggal dunia, jadi dah takde orang doakan anak dia berjaya lagi."

"sepatutnya ibu tu berdoa.. supaya anaknya taat kepada perintah Allah s.w.t, Rasulullah s.a.w dan menjadi anak yang soleh. barulah anak itu jadi anak yang soleh."


adoi.. ada je hujah kaunselor aku ni. aku mmg mati akal kalo lawan cakap dgn dia. banyak je akal, helah dan hujah dia. tapi betoi gak apa yang dia cakap, kan? apa hujah korang plak?
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 2:46 pm

errr... btul la kot (dalam ati aku mmg takpueh ati ngan pensyarah ko tu),mungkin ader benar nye.. cter sal doa anak berjaya ni mmbe kau penah citer sal pak sdare die,pak sedare die ni xder la derhaka lagi kat maknye, cume tu la.. keje anak bini wat die cam lupe la kat mak die kat kampung nu ha.. tp mak die tak doakan yg buruk2 pon tuk anak die,die doa supaya anak die naik pangkat, dpt anak ramai...
mak die nak bg die rase balik camne susah payah mak die jage anak2
ramai tue.. mmg die jd kaye dan ank ramai tp idup tak senang,
skunk ni aku taktau la pe cter diorg, aku harapkan die sempat la
mntak mintak maaf ngan ibu die,moga2 kita ni Allah tamatkan riwayat kite dalam husnulkhotimah..amiiinn!!

Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 3:03 pm

ermmm blh di pertimbangkan gak pendapat pensyarah ko tu salju....kat atikal ko ni aku dpt pengajaran baru laaaaaa maknanya klu nk doaakn org biar pn doakn kejln kebaikan kena ngok gak pe lak penghabisan doa kita tu tuk org yg kita doakn...rokok dulu nk renung2kn atikal salju tdi
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 3:22 pm

hahaha... arb... wakakaka ko baru nak tahu penangan kerek kaunselor aku tu?

itulah namanya kaunselor, banyak watak dia boleh pakai. tapi kalo ko rapat dgn dia, baru ko tahu dia seorang yang memahami, motivator yang bagus, penyayang dan sangat mengambil berat dgn semua orang.

eh.. lari topik plak..

tapi pada pendapat peribadi aku, aku setuju dgn kaunselor aku. sbb doa ibu tu kan makbul? ibu nak anak dia berjaya, jadi anak dia betoi2 ler berjaya. kalo ibu doakan anak dia insaf, kembali ke pangkuan jalan, jadi anak yang soleh, insya Allah doa itu dimakbulkan Allah.

doa adalah senjata mukmin. kadangkala kita tidak bijak untuk berdoa. tu pasal jadi masalah yang tak terjangkakan. contoh, nak cemerlang SPM. mmg ler cemerlang SPM, tapi doa tak abes. tu pasal belajar kat universiti kantoi. (kes aku).

sebaik2 doa ialah berjaya dunia akhirat, hidup dan mati dalam Islam, dan menjadi seorang muslim yang kuat imannya, tabah menghadapi dugaan dan cabaran yang mendatang.


p/s agaknyer tu pasal aku lambat nak sembuh kot. sbb aku selalu berdoa supaya aku menjadi lebih tabah dan kuat mengharungi dugaan Allah. dan aku pernah berdoa, andai kesakitan aku ini menambahkan cinta aku pada Dia, aku lebih sanggup sakit.. daripada hidup sihat dan melupakan Dia.
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 3:26 pm

zmn skg nih mmg ramai anak2 muda dh hilang rasa hormat atau syg pd ibu mereka..sri ade kenal satu remaja ni..nk kata remaja pn tak gak la, umo dh hmpir 30..x hormat lngsung ibu dia..duduk serumah dgn ibu dia tp tak bertegur sapa.. bila mak dia tegur..dia ckp kasar ngn ibu dia, adakala tak ckp lngsung..hmm ntah la bila nak berubah, smoga Allah s.w.t memberi dia pentunjuk
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 4:05 pm

dasatnya doa salju..dasatnya doa salju

btu lpe yg k0 ckp tue salju,tp aku berpendapat bgini tau..skiranya kte slalu kate sebab ni lah kita jd camni,sbb tu lah kita jd camni,hingga kite lupe sbb kita lah kita jd camni..... dulu aku spesis camni gak,skunk ni aku pon taktau da brubah lom,ble kte slalu salahkan org len kita kan rase kite ni tak bersalah lak, tu yg wat derk je tue
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 4:16 pm

arb, senjata mukmin adalah dengan doa.

tetapi ramai antara kita, tak tahu apa yang patutnya didoakan.

menurut pengalaman salju, apa yang salju doakan secara direct, contohnya "nak kawen dgn orang ni, nak dapat result camni, nak jadi macam ni" untuk diri salju... selalunya Allah tak tunaikan.

sbb pe?

sbb Allah s.w.t tahu yang terbaek untuk salju. Dia Maha Mengetahui, kalo dia makbulkan semua permintaan tu, salju entah jadi pape dah.

maka, salju doakan sesuatu yang subjektif. iaitu mohon ditambahkan kekuatan, mohon ditebalkan iman, mohon dipelihara hidup dan mati dalam Islam, berjaya dunia dan akhirat.

lagi satu, adalah normal bagi manusia salahkan orang lain, sbb tak mo mengaku salah sendiri. itu namanya helah bela diri. kita berhelah, dan tak mo mengaku kesilapan kita sendiri. tapi, ada gak manusia yang suka kutuk diri sendiri. (ni ke salju ler.. suka maki hamun diri sendiri). yang ni pun tak bagus gak, sbb kita akan melemahkan diri kita sendiri dan tak hargai diri kita.jgn

jadi kena muhasabah diri banyak2 lah. muhasabah tu bkan cari kelemahan je, tapi cari jugak kekuatan. sbb tu penting kendiri nih, kenal diri. dan satu lagi, carilah kawan2 yang boleh nampak kelemahan kita.. dan dia bantu kita dengan kekuatan yang dia ada. (macam stail lengkap melengkapi ler tuh).

kaunselor salju pesan, kawan tu umpama cermin kita. dia yang akan bagitau mana indahnya kita dan buruknya kita. jangan cari kawan yang bagitau buruk je, dan jangan cari kawan yang bodek lawa je. cari kawan yang jujur, dan menerima kita seadanya. macam cermin yang tak menipu, dan juga camner muka kita pun.. dia tetap tunjuk yang sebenarnya.

Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 4:30 pm

salju putih
hadirmu meraih 1001 senyuman
sejukmu amat menyegarkan
ku mencair bila kau hadir
kehilangan kau melahirkan kerinduan
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 4:37 pm

arb... lari topik nih..

Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Fri May 08, 2009 5:10 pm

sory2 salju,,,, aku da trase cam ko mak aku lak,,, tu yg aku karang tuuu

sowy sowy.. topik kembali- anak yg dah berjaya derhaka pada ibunya..juga telah berjaya menempah tiket ke neraka 1st klas nye

klu kte tgk sejarah umat2 terdahulu,,, ble diorg ingkar je Allah turun bala,, pasai pa zaman kite tak camtu,, ni sebab doa nabi,, nabi mohon supaya Allah tak balas dosa umatnya didunia,, wlupon bagaimanapon de 3 dosa yg Allah bg atas dunia lagii.... salah satunya derhaka padfa ibu bapa ar... jaga baik!!
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Sat May 30, 2009 12:32 pm

terasa salju mcam mak ? alahai...

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Sat May 30, 2009 12:36 pm

yerlah.. aku nih kan nenek angkat dia sekarang dah turun skit tahap.. jadi mak angkat pulak...

arb.. oooh... arb.. anak mak.....

belajar rajin2 yer nak? namo nakal2.. jgn
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya   Today at 2:53 am

Back to top Go down
 
Anak yg dah berjaya derhaka kepada ibunya
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Anzo-sama GFX Shop!
» Meet Pragya and Bulbul : Kumkum Bhagya sisters
» Jodha Akbar---Written Update--18th September 2013

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::KOPITIAM::. :: .::LUAHAN PERASAAN::..::HEARTS FEELING::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.