perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Hadis 6 dari Hadis 40- Hati

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Hadis 6 dari Hadis 40- Hati   Fri May 08, 2009 2:28 am

Daripada Abu Abdullah al-Nu'man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata: Aku telah mendengar
Rasulullah SAW bersabda:
Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang
jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang
kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka
sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh
dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang
mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya.
Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkaraperkara
yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang
apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad.
Ketahuilah ia adalah hati.
Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim.
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Hadis 6 dari Hadis 40- Hati   Fri May 08, 2009 1:09 pm

arb_mtq wrote:
Daripada Abu Abdullah al-Nu'man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata: Aku telah mendengar
Rasulullah SAW bersabda:
Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang
jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang
kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka
sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh
dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang
mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya.
Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkaraperkara
yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang
apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad.
Ketahuilah ia adalah hati.
Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim.

mmg betoi.. hati itu yang patut dijaga. kerana hati merupakan raja kepada tubuh badan manusia. jika baik hati, maka baiklah orang tu. hati ni bersifat dalaman. tak semestinyer orang nampak baik luaran tu baik hatinya. tak semestinya orang yang bengis itu zalim. hati bersifat subjektif, dan tak semudah itu kita nak nilai hati seseorang.

sifat ikhlas itu lahir daripada hati yang suci murni. tak semudah itu nak melihat orang yang berhati suci... sbb tu ramai orang yang buat baik nakkan balasan yang nampak. hati yang ikhlas melakukan segala2nya atas nama Allah s.w.t. kalaupun manusia tak balas, mereka percaya, Allah s.w.t akan menghitung amal baik mereka dan akan membalasnya kelak.

uwaaa.. aku ni tak cukup ikhlas lagi nampaknya..
Back to top Go down
View user profile
luvfama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 297
Join date : 2009-04-30
Age : 31
Location : Negi 9

PostSubject: Re: Hadis 6 dari Hadis 40- Hati   Fri May 08, 2009 1:15 pm

Quote :
salju wrote :
sifat ikhlas itu lahir daripada hati yang suci murni. tak semudah itu nak melihat orang yang berhati suci... sbb tu ramai orang yang buat baik nakkan balasan yang nampak. hati yang ikhlas melakukan segala2nya atas nama Allah s.w.t. kalaupun manusia tak balas, mereka percaya, Allah s.w.t akan menghitung amal baik mereka dan akan membalasnya kelak.

uwaaa.. aku ni tak cukup ikhlas lagi nampaknya..

ish...pe la salju ni,,,kita ada sifat ikhlas tu...cuma kita x sedar bila n kt mana..jadi marilah kita sama2 menjaga seketul daging yg amat berharga tu...jgn sampai jd karat..

salju n arb same je pndangan diorang..
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: Hadis 6 dari Hadis 40- Hati   Fri May 08, 2009 1:52 pm

salju ngan luvfama blaja2 la cara nak jaga ati tu,

nnti bila korg da terer.. korg leh jaga ati aku lak,

huhuhuhu
:group:
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Hadis 6 dari Hadis 40- Hati   Today at 2:52 pm

Back to top Go down
 
Hadis 6 dari Hadis 40- Hati
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Gaara is from Uzumaki clan
» Mangrove bonsai
» Philantus Neruri/Cendrawasih

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT AGAMA:: .::RELIGION SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.