perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 SURAT DARIPADA ANAK MAK YANG DAH TAK NAKAL....

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: SURAT DARIPADA ANAK MAK YANG DAH TAK NAKAL....   Mon Apr 13, 2009 6:50 am

"Mak…
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari…
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih…
Mak tau tak…
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa…
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm…rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh…
nak tinggal kan anak2 mak….. nak tinggal kan dunia fana ni…

mak macam dah sedia…
Seminggu sebelum tu…
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai…
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu…
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih…
kakak pun rasa hairan…
mak tak penah buat gitu…
pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak…
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ……
kengkadang siaran indonesia
mak terus tekun menganyam…
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan…
Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2…
pastu mak jemur karpet-karpet.
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain
mak biarkan ruang tu kosong
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan
paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak
ada kat dalam almari
ada kat dalam dalam beg…
ada dalam ASB…
ada kat dalam Tabung Haji
mak cakap tak berapa cukup lagi…
ada kat dalam gulung tikar…
masa tu mak perasan takk ??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar…
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa…
mak cuma gelak jer…
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu
Mak…
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut…
bila malam tu kiter sampai dari KL…
mak dah dalam kesakitan
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk…
mak tetap takmau pi hospital…
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital…
tapi kiter berkeras juga pujukk
nanti di hospital ada doktor
ada ubat untuk mak
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer
Mak tetap tak bersetuju…
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk…
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital… …
Mak…..
amponkan kami semua…
kami nak mak sehat…
kami sayang mak…
kami tak mau mak sakit…
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital…
ampon kan kami yer mak…
Mak…
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter…
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta…
Mak asyik tanya ajer
cukup ker duitt
kiter jawab pula…
kalau tak cukup, mak kan banyak duit…
mak gelak ajerr…..
Lepas tu bila kereta kiter sampai…
mak buat kenduri kesyukuran.. …
Dan kiter masih ingat lagi…
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor…
Punya la kiter takut…
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak……
Bila balik sahaja kampong…
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj…
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek…
mak tanya kenapa…?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga…
Mak…
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau…
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar…
mak, kiter menipu mak kan
ampon kan kiter…
Mak
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital…
nurse tengah balut mak dengan kain putih
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital…
Mesti mak nampak abang cium dahi mak…
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak…
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu…
mesti mak nampak semua tu kann…kann..kannn
Mak tau tak…
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar…
Adik kat sebelah diam melayan perasann…
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini…
jalan di depan terasa makin kelam…
airmata dah tak mampu di tahan…
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela…
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga…
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang
kosong. …sekosong hati ini…
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya ……
terasa syahdu dan sayu…dinginnnn
Mak…
Kiter masih ingat lagi…
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak…
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan …
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi…
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak…
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan…
Mak perasan tak…?
Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter…
Dia kata…” dikk…jangan nangis….kalau sayang mak jangan buat gitu…jangan nangis ya..”
Bila makcik tu kata gitu…
lagi laaaa laju airmata ni
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak…
Mak…
Sampai takat ini surat ni kiter tulis…
kiter nangis ni…..
Ni kat dlm bilik…baru pukul 4.00 pagi…
Takder orang yang bangun lagi…
kiter dengar nasyid tajuk “anak soleh” kiter sedih…
kiter rindu kat mak!
Takpa la…
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak…
mak tunggu ya!
Mak
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya…
Semua anak2 mak mengelilingi mak…
menatap wajah mak buat kali terakhir…
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja…
Mak rasa tak…
masa tu kiter sentuh dahi mak…
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk…
Kiter tak mampu nak cium mak…
kiter tak daya…
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar…
Airmata kiter tak boleh tahan…
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak…
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak…
Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah…
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik…
badan akak terasa panas…
makk…
anak mak yang seorang tu demam…
Mak tauu…
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan
Mak…
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi…
Begitu terasa kehilangan mak…
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata…
Dan sampai satu tahap….
masa tu malam jumaat selepas maghrib…
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. …
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi…
semakin kiter tenung terasa semakin sayu…
tangisan tak dapat dibendung…
Mak tauu…
kiter cuba bertahan…
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda…
Kiter rasa nak telefon mak…
nak cakap dengan mak…
anak mak yang ni dah tak betul kan ?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong…
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi…
Puas la kakak memujuk kiter…
Akak kata…” tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak”
Dan akhirnya akak juga nangis…
Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati…
rasa nyilu sangat…
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni…
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan…
Mak….
cukup la sampai sini dulu….
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu…
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid…
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan …
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak…
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula…
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih…
pastu kawan kiter bgtau…
simpan je buat kenangan
Kiter cuma tau alamat ni aje…
Takper yer mak…k
iter kasi orang lain baca…
Kiter stop dulu…
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu…
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter…
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang…
boleh rasa duduk kat negara orang…
sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas
Sekian terima kasih,
Yang Benar,
Anak mak yang dah tak degil


surat ini berjaya ‘menyentuh’ banyak hati..selain mampu mengingatkan jasa ibu kita di Malaysia, ia mampu menaikkan semangat kita utk terus berusaha dalam lapangan masing2,dgn izin Allah s.w.t. InsyaAllah
Back to top Go down
View user profile
raffey-sama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 509
Join date : 2009-04-14
Age : 31
Location : tmn desa manjung point,manjung...huhu

PostSubject: Re: SURAT DARIPADA ANAK MAK YANG DAH TAK NAKAL....   Tue Apr 28, 2009 1:45 pm

Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ruffeykun
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: SURAT DARIPADA ANAK MAK YANG DAH TAK NAKAL....   Tue Apr 28, 2009 5:08 pm

tiap kali aku baca artikel ni..tak kira dimana jua..ianya di paparkan...
airmata ku tetap mengalir..
Back to top Go down
View user profile
luvfama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 297
Join date : 2009-04-30
Age : 31
Location : Negi 9

PostSubject: Re: SURAT DARIPADA ANAK MAK YANG DAH TAK NAKAL....   Thu Apr 30, 2009 11:41 am




mak...........
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: SURAT DARIPADA ANAK MAK YANG DAH TAK NAKAL....   Today at 5:38 pm

Back to top Go down
 
SURAT DARIPADA ANAK MAK YANG DAH TAK NAKAL....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Yang Wenli vs Universal
» Yang Zing (Cosmic Dragons) Arrived to TCG!
» Meet Pragya and Bulbul : Kumkum Bhagya sisters
» Yang Zing Deck
» Yang Zing help

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT KAUNSELING:: .::COUNSELING SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.