perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Hukum Makan Nasi dr Ricecooker yg Dilarang oleh Universiti

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
tQah
junior
junior


Posts : 26
Join date : 2009-05-04
Age : 28
Location : perak,negeri sembilan,johor....

PostSubject: Hukum Makan Nasi dr Ricecooker yg Dilarang oleh Universiti   Tue May 05, 2009 9:19 am

luvfama........
oh,luvfama.....
terasa x????
hehehehehee lol!



pe ek hkumnyer????
leh ke x???? :group:
Back to top Go down
View user profile
luvfama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 297
Join date : 2009-04-30
Age : 31
Location : Negi 9

PostSubject: Re: Hukum Makan Nasi dr Ricecooker yg Dilarang oleh Universiti   Tue May 05, 2009 1:02 pm

amboi2...ni nak kena kat aku ni...

ko lebih2 lagi tau hukumnye tqah...ko kan...ehem2 diamlah

ala,2 namanya save bajet bg aku x salah la...pandai2 la cover line wei...hihihi... tari


luv all
Back to top Go down
View user profile
tQah
junior
junior


Posts : 26
Join date : 2009-05-04
Age : 28
Location : perak,negeri sembilan,johor....

PostSubject: Re: Hukum Makan Nasi dr Ricecooker yg Dilarang oleh Universiti   Tue May 05, 2009 2:36 pm

ok,tq luvfama 4 da kumen....
hehehehe lol! lol!
peace!!!!!
Back to top Go down
View user profile
zeal_tech
junior
junior


Posts : 28
Join date : 2009-04-23
Age : 29
Location : Teluk Intan

PostSubject: Re: Hukum Makan Nasi dr Ricecooker yg Dilarang oleh Universiti   Tue May 05, 2009 4:27 pm

betui ke x per...??
huhu...
dlu teman masa kat poli....
lect. gertak ckp haram.......
tp balun gak le masak megi....
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: Hukum Makan Nasi dr Ricecooker yg Dilarang oleh Universiti   Wed May 06, 2009 2:20 am

jap2.. atas alasan pe universiti haramkan?
Back to top Go down
View user profile
miss-lady
Admin
Admin


Posts : 1280
Join date : 2009-04-10
Age : 28
Location : sabah & perak

PostSubject: Re: Hukum Makan Nasi dr Ricecooker yg Dilarang oleh Universiti   Wed May 06, 2009 3:39 am

isk nape aku tak leh memahami citer meke ni aek
ke aku ni bermasalah nak pahami ni

_________________________________________________
Kebanyakan dari kita tidak mensyukuri apa yang sudah kita miliki, tetapi kita selalu menyesali apa yang belum kita capai
Back to top Go down
View user profile
zeal_tech
junior
junior


Posts : 28
Join date : 2009-04-23
Age : 29
Location : Teluk Intan

PostSubject: Re: Hukum Makan Nasi dr Ricecooker yg Dilarang oleh Universiti   Wed May 06, 2009 11:43 am

miss-lady wrote:
isk nape aku tak leh memahami citer meke ni aek
ke aku ni bermasalah nak pahami ni

aik...
knapa x paham plak miz lady.....???
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: Hukum Makan Nasi dr Ricecooker yg Dilarang oleh Universiti   Wed May 06, 2009 11:48 am

mknje la...kang korg kbulur...huhuhu
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Hukum Makan Nasi dr Ricecooker yg Dilarang oleh Universiti   Thu May 07, 2009 2:31 pm

adoi.. nak tanya pasal hukum ker...

aku bukanlah pelajar jurusan syariah yang memang bidangnya nak bicara soal2 fiqh ni. jadi aku tak tahulah hukum sebenarnya apa.

pada sesiapa yang belajar syariah tu, kalo boleh kiter bincang ler sama2 hal ni. antara persoalan yang boleh timbul ialah:

1.adakah ia boleh menggunakan konsep darurah?

- maksudnya boleh makan guna ricecooker diharamkan tu, sbb duit dah sengkek, perut perlukan makanan.

2. adakah ia menggunakan konsep mencegah daripada terjadi kerosakan besar?
(aku tak ingat perkataannya dalam bahasa arab).
- maksudnya mencegah daripada keputusan bekalan elektrik kat kolej sbb kalo dah ramai sangat pakai rice cooker, kuasa elektrik yang diperlukan lebih. lama2 biler dah tak mampu tampung... blackout plak satu asrama. jadi lebih baik ditinggalkan

uish.. lagi yang lain aku tak ingat ler. hahaha...

tu ler.. aiseh... belajor buluh kasap, hujung ilang pangkal lesap.

camner kawan2 yang tahu pasal permasalahan fiqh ni? pasal hukum?
Back to top Go down
View user profile
luvfama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 297
Join date : 2009-04-30
Age : 31
Location : Negi 9

PostSubject: Re: Hukum Makan Nasi dr Ricecooker yg Dilarang oleh Universiti   Thu May 07, 2009 3:01 pm

btol2...luv setuju ngan salju...kami dok kat hostel ni...duit bnyk abis kat buku yg tebal2 gile...bukan keje leh dpt duit tiap2 bulan...harapkan duit mak ayah la...brape pun depa kasi...bersyukur la..redha...tapi kdg2 mintak lebih gak..hehehe
xpun adik beradik...akak n abang yg keje...(kira cam along la...pau duit je kejenye)
so...itu kira langkah save bajet la...tapi bkn selalu guna,jrg2 le..time cuti jer(darurat la)
tu blum kira topup lagi,duit kelas..aktiviti itu ini,persatuan la ape la..
hish!...mcm2..nak citer bnyk sngt la nak kena kuar duit ni...
tapi iye gak la...sape2 yg leh bg jwpn yg tepat sket...luv pun amik kos lain..x mahir gak hukum2 ni..

luv all
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Hukum Makan Nasi dr Ricecooker yg Dilarang oleh Universiti   Today at 2:52 pm

Back to top Go down
 
Hukum Makan Nasi dr Ricecooker yg Dilarang oleh Universiti
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT AGAMA:: .::RELIGION SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.