perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Nyawa Ibu dan Anak: Mana yang Lebih Utama ?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
tQah
junior
junior


Posts : 26
Join date : 2009-05-04
Age : 28
Location : perak,negeri sembilan,johor....

PostSubject: Nyawa Ibu dan Anak: Mana yang Lebih Utama ?   Tue May 05, 2009 9:16 am

Subjek Ethics & Fiqh in Everyday Life:
Di bawah tajuk Maqasid al-Shari’ah and Preservation of Basic Right:

Ada 3 kategori dalam mengklasifikasikan tahap kepentingan
manusia iaitu al-Daruriyat, al-Hajiyyat dan al-Tahsiniyyat.

Sy hanya nak citer sikit yang pertama yakni yang paling penting antara yang penting.. . Hehe.. Mintak berkat ya semua~

Pertama al-Daruriyat (The essential/ necessities):
1- Agama
2- Nyawa
3- Keturunan
4- Akal
5- Kekayaan

Yang no 1 lebih utama dari yang di bawahnya.. Same goes to second necessity n so n so..
Jadi, antara nyawa ibu (1st) dan nyawa bayi (3rd), jadi nyawa ibu perlu didahulukan..

Soalan sy, kalau anaknya dah berumur belasan tahun dan jika ada condition yang memaksa nyawa ibu dan anaknya menjadi pertaruhan, nyawa yang manakah perlu diselamatkan? Nyawa ibu ke?

Thanks a lot lol! lol! lol! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: Nyawa Ibu dan Anak: Mana yang Lebih Utama ?   Wed May 06, 2009 11:29 am

susah gak persolan yg ko bangkitkan nie tQah..

tambah2 lak anak die tue cun plak
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Nyawa Ibu dan Anak: Mana yang Lebih Utama ?   Tue May 19, 2009 2:39 pm

uish.. camner aku leh terlepas pandang plak bahagian nih?

tqah, yang nih salju tak pandai nak komen dari sudut agama. sbb ilmu salju tak setinggi tu. cuma salju leh beri pandangan dari sudut nilai.

tengoklah apa nilai yang dipegang dari seseorang.

kalau seorang ibu, merasakan dirinya dah cukup puas hidup di dunia.. dan dia sanggup berkorban nyawa demi anaknya yang baru mengenal idup.. tak salah kalo dia buat keputusan camtu.

lagipun dia berkorban bukan untuk sia2, tetapi untuk anaknya, keturunannya hidup sihat di dunia nih. tambahan plak kalo itu satu2nya anak yang dia ada. tak pun, satu2nya anak pempuan ker.. satu2nya anak lelaki ker...

lagipun, sebagai seorang ibu.. yang dikurniakan rasa kasih sayang yang tinggi pada anak2nya.. akan sanggup berkorban nyawa sekali pun, demi melihat anak2nya hidup bahagia.

itulah pengorbanan seorang ibu.

aiseh.. tetiba rasa sebak je..

uwaaa... windu mak plak tetiba... banyak sangat dosa dgn mak.
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: Nyawa Ibu dan Anak: Mana yang Lebih Utama ?   Tue May 19, 2009 2:43 pm

salju... ko nak ckp kene slamatkan nyawa anak tu ke?
Back to top Go down
View user profile
kuyie
super-mod&Designer
super-mod&Designer


Posts : 668
Join date : 2009-05-14
Age : 30
Location : Ashby road - K.Terengganu

PostSubject: Re: Nyawa Ibu dan Anak: Mana yang Lebih Utama ?   Tue May 19, 2009 2:49 pm

Quote :
susah gak persolan yg ko bangkitkan nie tQah..
tambah2 lak anak die tue cun plak

susah juge yee if aku la.. aku selamatkan anak kot? hehe tah
kasih ibu sampai ke syurga
syg sama ibuuuuuuuuuuuukuu..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/firstrockersindaworld
luvfama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 297
Join date : 2009-04-30
Age : 31
Location : Negi 9

PostSubject: Re: Nyawa Ibu dan Anak: Mana yang Lebih Utama ?   Tue May 19, 2009 2:56 pm

tqah....rindu kat ko...ingt kenangn dok umh dulu kan...

tqah ni org yg terer bab2 fiqh ni..

lau ikot keutamaan maqasid camner tqah? luv mcm blur sket la...

tapi lau ikot rasa syg ibu la,,,confirm dia slmtkan anak dia kan...
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Nyawa Ibu dan Anak: Mana yang Lebih Utama ?   Tue May 19, 2009 3:15 pm

aku tak tahu dari sudut fiqh arb.. aku hujah dari segi nilai yang aku pegang..

ada masanya nilai manusia nih tak sama dengan apa yang terkandung dalam hukum dan syariat Allah s.w.t.

aku jahil bab nih.. jadi aku takleh nak komen dari sudut fiqh.

aku cuma komen dari sudut nilai yang aku pegang.
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: Nyawa Ibu dan Anak: Mana yang Lebih Utama ?   Thu May 21, 2009 8:32 am

aku pon jahil gak bab fiqh ni,, bab solat pon byk taktau lagi,,

pagi td aku de tanye mmbe aku,, budak syariah,,, die kate kene slamatkan anak,,,alasannye lebih kurg cam salju ckp tu la,, pasal kasih ibu,,, mmbe aku ckp mase zaman nabi pon xleh pisahkan tawanan perang antara ibu dan anak,,,nak cternye islam jage sgt kasih ibu ni,, bab camni de citer dalam Qadhaya(masalah2 baru cam bayi tabung uji de la citer lam ni),,ni kitab kuliah budak syariah,,, dak usul pon de gak blaja qodhoya,, aku lughah jer,,,huhuhu.. so kene la slamatkan ank tu dr ibu die... cmne tQah,,, ko de pendapat lain x? lame aku tak denga sal ko nih
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Nyawa Ibu dan Anak: Mana yang Lebih Utama ?   Today at 5:37 pm

Back to top Go down
 
Nyawa Ibu dan Anak: Mana yang Lebih Utama ?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Yang Wenli vs Universal
» Yang Zing (Cosmic Dragons) Arrived to TCG!
» Meet Pragya and Bulbul : Kumkum Bhagya sisters
» Yang Zing Deck
» Yang Zing help

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT AGAMA:: .::RELIGION SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.