perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Apa korang buat bila didatangi peminta sedekah?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
tQah
junior
junior


Posts : 26
Join date : 2009-05-04
Age : 28
Location : perak,negeri sembilan,johor....

PostSubject: Apa korang buat bila didatangi peminta sedekah?   Tue May 05, 2009 8:58 am

korg nk bg duit trus tnpa memikirkn yg duit korg pun dh nk kontang....


or korg blah trus dr c-2.....peh,zalim tol.....


ataupn,korg g nasihat kt peminta sedekah 2..."g la kje pk cik...."hehehehe
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Apa korang buat bila didatangi peminta sedekah?   Tue May 05, 2009 12:09 pm

eh.. tetiba aku teringat plak dgn sorang kawan chat aku.



sampai sekarang aku tak leh lupa, di saat aku kuar jalan2 dgn dia, tangan dia laju je bagi sedekah kat orang tepi jalan. tak payah orang mintak sedekah tu mintak duit kat dia, dia sendiri pergi kat orang tu, bagi sedekah.

dia tak kira, derma anak yatim ker, orang dok mintak sedekah ker, dia akan terus bagi. walaupun jumlahnya kecil, tapi setiap yang meminta, dia akan bagi.



aku kagum dgn dia.



aku tahu, dia bukannya ada duit sangat pun. mmg selalu ada masalah kewangan, tapi dia selamber hulur orang mintak sedekah. dan aku tak pk dia buat camtu semata2 nak pancing perhatian aku, tapi mmg itu lahir dari hati nuraninya yang ikhlas.

pengajaran yang aku belajar dari dia ialah, sentiasa sediakan duit kecik dalam dompet. tak kisah ler duit syiling ke, singgit ker. asal ada yang mintak, bagi je. biarpun sikit.. tapi sumbanglah untuk orang yang memerlukan.

cute cute
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: Apa korang buat bila didatangi peminta sedekah?   Tue May 05, 2009 12:30 pm

kat kedai aku ni rajin je pemintak sedekah masuk...boleh kata kan hari2 ..mula2 ok la aku bg..tapi hari2 muka yg sama je..apa cita macam la aku tak kenal muka depa tu ...tapi kan..org gila selalu mintak rokok kat aku..aku mesti bg nye..kesian

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: Apa korang buat bila didatangi peminta sedekah?   Tue May 05, 2009 2:09 pm

...aku seuju sngt pe yg dikatakn salju ngan lipanx tu....bg aku x kira sapa pn yg dtg tu mntk sedekah mata dia x de ke...kaki x de ke...sihat walafiat ke...bg je seikhlas hat insayallah rezeki kita pas tu akan berlipat kali ganda....terpulang la si pemintak sedekah tu nk menipu kita ke wat x tau je...bg je pe yg kita mampu sehengget pn dh ok gak.....setakat ni aku msh wat lg pekara tu alhamdulillah smpi skrg ni aku x pnh putus duit.....meh hisap rokok dulu
Back to top Go down
View user profile
tQah
junior
junior


Posts : 26
Join date : 2009-05-04
Age : 28
Location : perak,negeri sembilan,johor....

PostSubject: Re: Apa korang buat bila didatangi peminta sedekah?   Tue May 05, 2009 2:29 pm

owh,yeke salju....

memg bgus......

heheheh......


insyaallah ALLAH akn sllu bntu dia.....


sbbnyer die utamakn org len dr dri die sndri....


2la ciri2 org yg beriman......


lol! lol! lol!


ape2 pun,kte same2la brubh tuk jdi yg lbh bek dr skrg ni...


tq 4 da respons......
Back to top Go down
View user profile
luvfama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 297
Join date : 2009-04-30
Age : 31
Location : Negi 9

PostSubject: Re: Apa korang buat bila didatangi peminta sedekah?   Tue May 05, 2009 3:09 pm

eceh...cik tqah...amacam best ke forum ni...

pe pun cayalah tqah,cyg sket...

hmm...topik ni eee...aku penah didatangi (uuii,,ayat) oleh seorang pmpuan yg agak cantik dressing dia, tmptnye kat area2 sini gakla,kjg x silap...

hmm...aku xtau la maybe ni cara mintak sedekah moden ke aku yg kn tipu idop2...

masa aku dok jalan2 tu,aku tserempak ngn akak ni konon2 tnye kat mana bangunan Maybank,pase dia punya kad atm kn telan...(aku plak mmg xtau area tu,yela 1 time jln kan) pastu akak tu konon2 x de duit lngsg dah..dia nak pinjam duit aku rm5,aku ngn baik ati mcm x sedar diri time tu kuar duit dr poket rm5 ngn duit ketas rm1..dia pun kata bagilah semua dik alang2 kan (siot tol) aku pn xckp bnyk terus bagi...pdhl aku ni agak susah gak nak cye2 org2 camni...mmgla lau kita tngok dak2 kecik,org tua tu sian kan,,tapi lau tu sindiket kan sian,,,terseksa depa..yg atas depa sedap je mkn kenyang..

so, kes luvfama ni kira ape ek? peminta sedekah ke penipu besar...argh...lau ingt balik bengang giler...cm kena pukau pun ada gak... sodih x lari tajuk kan tqah..hehehe:korek:

Back to top Go down
View user profile
tQah
junior
junior


Posts : 26
Join date : 2009-05-04
Age : 28
Location : perak,negeri sembilan,johor....

PostSubject: Re: Apa korang buat bila didatangi peminta sedekah?   Tue May 05, 2009 3:22 pm

best gler ar luvfama.......



lol! lol! lol! lol!



ni yg nk duk dpn laptop ni jer...



hehehe



btw,tq 4 da kumen 4 luvfama,macan sparrow n lipanx_laut.....
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: Apa korang buat bila didatangi peminta sedekah?   Wed May 06, 2009 3:17 am

em klu aku ikut mood la..aku rase nak bg aku bg la,
klu aku takde mood mmg aku x bg nyer,
ko mntak la camne pon,em... bncg atas dasar ilmu lak,
seelok2nya bg la,cam yg salju gtau tu..mmg btul,
antara perkara yg dtentukan Allah mse dlm prut mak kite ialah
soal rezeki,dgn kate kate lainnya kite ni dah dtentukan dah
rezki kita byk mane sampe kite mati,so takde nye miskin sbb rajin bsedeqah kat org kan?
p/s: hadirkanlah ikhlas dalam jiwa kita
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: Apa korang buat bila didatangi peminta sedekah?   Wed May 06, 2009 11:36 am

sri penah dgr la..org kata sebahagian rezeki yg kita dpt..bkn hak kita.. hmm btul ek.. tu yg kdg2 org dtg mnta..wlupn xde duit..kita rs nak bg gak.. ataupun kekdg duit kita hilang cmtu je wlupun kita dh berhati2 lg pun bukan ke tgn yg memberi lbh baik dr yg menerima.. dan sebaik2nya apa yg tgn kanan buat tgn kiri tak tahu haaa.. jgn baling batu sembunyi tgn dah la lol!
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Apa korang buat bila didatangi peminta sedekah?   Today at 9:44 am

Back to top Go down
 
Apa korang buat bila didatangi peminta sedekah?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Chinese privet in a new pot
» El barco

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT KAUNSELING:: .::COUNSELING SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.