perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 selaput dara

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
maya
junior
junior


Posts : 71
Join date : 2009-05-04
Age : 29
Location : ipoh

PostSubject: selaput dara   Mon May 04, 2009 11:21 pm

APA
ITU SELAPUT DARA




Pengenalan:
Sebagai seorang wanita kita sering mendengar tentang
istilah selaput dara. Sayangnya, pengetahuan kita terhadap perkara tersebut amat
terbatas. Malah ada kalahnya ia lebih banyak dipengaruhi oleh mitos berbanding
fakta sebenar. Agar tidak terkeliru dengan mitos yang diuar-uarkan, fahamilah
informasi di bawah ini.

APA ITU SELAPUT
DARA??


Dalam istilah perubatan, selaput dara dikenali sebagai
hymen. Selaput dara ini merupakan satu lipatan selaput lendir yang menutupi
pintu bibir vagina perempuan. Ia telah ada sejak bayi perempuan dilahirkan.
Kedudukannya adalah diantara satu atau dua cm dari bibir luar vagina dan
bentuknya bulat mengikut bentuk liang vagina. Namun begitu ada juga selaput dara
yang memiliki bentuk unik seperti bulan sabit ( semilunar ) dan mempunyai
pemisah ( septum ). Selaput ini amat tipis dan merupakan membran yang lembut.
Secara biologisnya membrane ini tidak berfungsi, tetapi ia mempunyai beban yang
berat kerana dinilai sebagai bukti kegadisan seorang perempuan.

ADAKAH SEMUA PEREMPUAN MEMILIKI
SELAPUT DARA?


TIDAK. Bukan semua wanita mempunyai selaput dara
pada vaginanya. Terdapat beberapa kajian yang mendapati ada bayi perempuan lahir
tanpa selaput dara.

APAKAH YANG BOLEH MENYEBABKAN
SELAPUT DARA PECAH?


Biarpun hanya sekadar lapisan lender, selaput
dara sangat elastic dan tidak mudah rosak. Selaput dara hanya akan pecah apabila
berlakunya hubungan seksual, rawatan perubatan yang dilakukan pada liang vagina,
gangguan penyakit pada saluran vagina atau kemalangan dan aktiviti berat yang
mempengaruhi alat kelamin perempuan.

Ketebalan selaput dara berbeza di
antara satu wanita dengan wanita lainnya. Ada perempuan yang mempunyai selaput
dara amat tipis dan mudah koyak oleh aktiviti-aktiviti tertentu seperti
berenang, menunggang basikal dan memanjat. Ini semua memecahkan selaput daranya
meskipun dia belum pernah melakukan hubungan s*ks. Sebaliknya, ada juga
perempuan yang sudah bernikah dan berhubungan s*ks berkali-kali tetapi selaput
daranya masih utuh dan tidak koyak kerana selaput daranya begitu
elastik.

APAKAH
SELAPUT DARA LAMBANG KEPERAWANAN?


Salah satu faktor penyebab
kerosakan selaput dara adalah hubungan se*sual. Dan masyarakat menyatakan
seseorang perempuan adalah perawan jika belum pernah melakukan hubungan se*sual.
Isu keperawanan yang berhubung dengan selaput dara ini juga berkaitan dengan
pendarahan yang terjadi ketika selaput dara koyak. Inilah yang menjadi tanda
keperawanan dan kesucian seorang perempuan pada malam pertama.

Seorang
wanita dikatakan tidak suci sekiranya tidak mengeluarkan darah ketika malam
pertama. Anggapn ini sebenarnya kurang tepat. Perawan atau tidak seseorang gadis
itu bukan hanya bergantung pada selaput dara. Tidak semestinya wanita yang tidak
mengeluarkan darah ketika malam pertama sudah tercemar kerana selaput dara ini
bukan hanya boleh pecah ketika melakukan persetubuhan tetapi juga disebabkan
beberapa sebab yang dinyatakan di atas.

APAKAH SELAPUT DARA WAJIB
MENGELUARKAN DARAH KETIKA MALAM PERTAMA?


Tentu sahaja TIDAK. Ini
kerana selaput dara selain terdiri daripada membran yang lembut, ia juga
bersifat fleksibel. Mungkin sahaja selaput dara ini melentur sehingga tidak
mengeluarkan darah sewaktu melakukan hubungan se*sual buat kali
pertama.

Malah dalam beberapa kes, didapati ada wanita yang tidak
mempunyai selaput dara sejak lahir. Dan ada juga wanita yang memiliki selaput
dara yang sangat tipis berbanding wanita-wanita lain sehingga is tidak dapat
mengeluarkan darah pada saat melakukan hubungan se*sual buat kali pertama.
Selain itu, fakta perubatan turut menunjukkan selaput dara hanya memiliki
sedikit pembuluh darah. Semakin tipis selaput dara, semakin sedikit darah yang
keluar sehingga hampir tidak kelihatan.

Bagi kaum lelaki, janganlah
menilai kesucian isteri mereka melalui darah yang dikeluarkan ketika mereka
mengadakan hubungan s*ks untuk kali pertama. Jangan terlalu tipikal dan kuno
dalam menangani situasi ini, cubalah berfikiran lebih terbuka dan positif kerana
di era millennium ini selaput dara bukanlah indicator utama dalam menentukan
kesucian.

Mungkin tuduhan anda ada benarnya iaitu isteri anda sudah tidak
suci lagi. Namun mungkin juga wanita yang anda nikahi tidak mempunyai selaput
dara atau daranya telah pecah disebabkan aktiviti-aktiviti harian yang telah
dilakukannya. Fikirlah dengan rasional. Jangan rosakkan ikatan pernikahan dengan
tuduhan melulu yang akhirnya memusnahkan rumah tangga yang dibina.

Back to top Go down
View user profile
raffey-sama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 509
Join date : 2009-04-14
Age : 31
Location : tmn desa manjung point,manjung...huhu

PostSubject: Re: selaput dara   Mon May 04, 2009 11:30 pm

WAH...MAYA...BLEH JD GURU NI...JD GURU TUITION SY BLEH...WAKAKAKAKAKA...
THNX 4 SHARING...PENGETAHUAN NI....PENTING NI...HUHU..

____________________________________________________________________________________________
BADAN MACAM BADANG,MAIN ACAH BLAKANG PARANG
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ruffeykun
maya
junior
junior


Posts : 71
Join date : 2009-05-04
Age : 29
Location : ipoh

PostSubject: Re: selaput dara   Mon May 04, 2009 11:31 pm

nakal ye awk ni hehe
Back to top Go down
View user profile
raffey-sama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 509
Join date : 2009-04-14
Age : 31
Location : tmn desa manjung point,manjung...huhu

PostSubject: Re: selaput dara   Mon May 04, 2009 11:36 pm

NAKAL KER...HEHE..NOTY KOT....
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ruffeykun
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Re: selaput dara   Tue May 05, 2009 4:46 am

good info..
raffey.. jgn nakal2..
hahahaha...

lol! lol! lol! lol!
org pompuan suke yang nakal2 raffey..
wakakakakak....


_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: selaput dara   Tue May 05, 2009 12:08 pm

kalau selaput teruna cam ne lak ? ..

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
maya
junior
junior


Posts : 71
Join date : 2009-05-04
Age : 29
Location : ipoh

PostSubject: Re: selaput dara   Tue May 05, 2009 12:16 pm

klu teruna mmg la xda selaput hehe
2 kena tnye laki la sy x tau hehe
Back to top Go down
View user profile
:syira:
Moderator
Moderator


Posts : 103
Join date : 2009-04-12
Age : 27
Location : sitiawan,perak

PostSubject: Re: selaput dara   Tue May 05, 2009 5:01 pm



huh mmg pengetahuan yg berguna nie..





Last edited by :syira: on Wed May 06, 2009 3:40 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : adoi..salah eja lorr!!!)
Back to top Go down
View user profile
··¤(`×[¤ LiE ¤]×´)¤··
Moderator
Moderator


Posts : 228
Join date : 2009-04-14
Location : pantai barat dekat corner tu tau ke

PostSubject: Re: selaput dara   Tue May 05, 2009 6:20 pm

lipanx_laut wrote:
kalau selaput teruna cam ne lak ? ..


jap aku nak gelak jap muahahahahahahahahahahahahahahahaha



_______________________________________________________________________________________
Back to top Go down
View user profile http://psycholie.blogspot.com
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: selaput dara   Tue May 05, 2009 6:24 pm

lie.. aku sekadar tya laa

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
maya
junior
junior


Posts : 71
Join date : 2009-05-04
Age : 29
Location : ipoh

PostSubject: Re: selaput dara   Tue May 05, 2009 6:31 pm

ada selaput gak ke korg
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: selaput dara   Tue May 05, 2009 6:45 pm

adeh
Back to top Go down
View user profile
maya
junior
junior


Posts : 71
Join date : 2009-05-04
Age : 29
Location : ipoh

PostSubject: Re: selaput dara   Tue May 05, 2009 6:48 pm

mcm2 la korg ni kn
Back to top Go down
View user profile
raffey-sama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 509
Join date : 2009-04-14
Age : 31
Location : tmn desa manjung point,manjung...huhu

PostSubject: Re: selaput dara   Tue May 05, 2009 10:31 pm

lipanx_laut wrote:
kalau selaput teruna cam ne lak ? ..
SENGAL SIOT LIPAN JANTAN NI...TERUNA MNE DE LA...KO XCYE KO G LA CEK KO PYE TERUNA 2 KLU ADE LA SGT....HAHAHAHAHAHAHAHA... wakakaka wakakaka wakakaka wakakaka wakakaka

_______________________________________________________________________________________________________________
kipassusahsusahmati
wakakaka wakakaka wakakaka wakakaka wakakaka
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ruffeykun
paklong_baek
senior
senior


Posts : 250
Join date : 2009-05-02
Age : 31
Location : perak-->putrajaya

PostSubject: Re: selaput dara   Wed May 06, 2009 8:42 am

mcm mn nk tau teruna ada ke x?



Back to top Go down
View user profile
raffey-sama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 509
Join date : 2009-04-14
Age : 31
Location : tmn desa manjung point,manjung...huhu

PostSubject: Re: selaput dara   Wed May 06, 2009 10:38 am

NK TAWU TERUNA ADE KE X...TEPOK DADA,BOLEH BATUK BERDARAH TAW...
lol! lol! lol! lol! lol!


___________________________________________________________________________________________________
KIPASSUSAHSUSAHMATI
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ruffeykun
ejaa88
junior
junior


Posts : 33
Join date : 2009-05-02
Age : 28

PostSubject: Re: selaput dara   Wed May 06, 2009 10:53 am

raffey-sama wrote:
NK TAWU TERUNA ADE KE X...TEPOK DADA,BOLEH BATUK BERDARAH TAW...
lol! lol! lol! lol! lol!


___________________________________________________________________________________________________
KIPASSUSAHSUSAHMATI


ish3...xsesuai dibace oleh budak3 21 tahun dan sewaktudengan nya...

x paham topik ape yang mau di bangkit oleh beliau di atas

Back to top Go down
View user profile
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Re: selaput dara   Wed May 06, 2009 10:56 am


_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
maya
junior
junior


Posts : 71
Join date : 2009-05-04
Age : 29
Location : ipoh

PostSubject: Re: selaput dara   Wed May 06, 2009 2:22 pm

kena tnye laki 2la ada truna ke x heheh
susah nk detect 2...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: selaput dara   Today at 2:52 am

Back to top Go down
 
selaput dara
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Dara Creasey tweets (S6)
» Pankhuri To Leave Diwan Niwas In Pyaar Ka Dard Hai .
» 7x21 "IN PLANE SIGHT" spoilers - Dara Creasey ep
» [130625] Hyori - Hwasin – Controller of the Heart Ep.18 (Dara, CL (2NE1) & Lee Joon (MBLAQ)
» [Engsub] Hwasin Ep.18 & 19 {Lee Hyori, Dara, CL & Lee Joon}

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::RUANGAN INFORMASI DAN MAKLUMAT::. .::INFORMATION::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.