perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 NASA: Marikh mempunyai Air !!

Go down 
AuthorMessage
lipanx_laut
Police
Police
avatar

Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: NASA: Marikh mempunyai Air !!   Mon May 04, 2009 4:08 pmPada 31 Julai 2008 yang lepas, saintis NASA telah mengumumkan penemuan bukti air yang kukuh hasil kajian lanjut ke atas ais di Planet Marikh melalui prob angkasa Pheonix Mars Lander.

Menurut William Boynton, ketua saintis Thermal and Evolved-Gas Analyzer instrument untuk prob angkasa Phoenix, sebelum ini, mereka telah pun menemui bukti mengenai kewujudan ais di Marikh melalui pemerhatian oleh Mars Odyssey orbiter.

Namun, penemuan ini tetap menjadi titik bersejarah kerana ini merupakan kali pertama prob angkasa Pheonix 'menyentuh dan merasai' air tersebut. Penemuan hebat ini juga telah membuatkan tempoh misi Pheonix Mars Lander dilanjutkan selama 5 minggu lagi bagi membuat kajian lebih dalam ke atas air di Marikh sekaligus membuat kesimpulan sama ada Marikh mampu menampung kehidupan atau sebaliknya.

Kehidupan di Marikh..

Penemuan ini juga telah membangkitkan persoalan utama iaitu, dengan kewujudan air, adakah mungkin sebarang kehidupan di Marikh walaupun hanya hidupan primitif seperti mikroorganisma ?

Pada bulan Mac yang lalu, Pheonix telah mendarat di atas lapisan ais di Marikh dan telah melakukan eksperimen ke atas sampel ais (di dalam tanah) tersebut. Sampel ais tersebut telah cair dan meruap. Ini menunjukkan kewujudan positif kehadiran air di Marikh.

Pada Jun yang lepas, saintis Marikh juga telah mengenal pasti tanah di Marikh dikatakan lebih bersifat 'alkali' daripada dijangkakan. Selain itu, mereka juga mengesan kewujudan magnesium, sodium, potassium dan beberapa elemen yang lain.

Mereka merumuskan penemuan elemen-elemen pada tanah di Marikh sebagai satu langkah positif untuk mengenal pasti kesesuaian Marikh untuk menampung sebarang kehidupan.

Mungkin di masa akan datang dengan penemuan air di Marikh, mereka akan menentukan sama ada Marikh mampu menampung kehidupan atau menjumpai sebarang kehidupan di sana meskipun dalam bentuk seprimitif mikroorganisma sekalipun.

haahaha..ak rase alien kot..mata besar..hidung kecik..kaki ngn kaki panjang je..telinga tajam dan panjang..harharhar lol!

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
 
NASA: Marikh mempunyai Air !!
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Does anyone still have or ever flew a Cox Crusaider Stunt Trainer?
» Nasa spacecraft speeds past Pluto

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::RUANGAN INFORMASI DAN MAKLUMAT::. .::INFORMATION::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.