perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 turn aku plak nak luahkan perasaan...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Tue Apr 28, 2009 9:23 pm

selalu aku je kaunselingkan orang.. kali nih aku plak nak korang kaunselingkan aku.. hahahaha...

beberapa hari lepas, aku tengok citer YES MAN - lakonan jim carrey. ia mengisahkan seorang lelaki (adoi.. aku lupa nama wataknyer) yang sangat pesimis. dia sentiasa mengatakan NO pada semua benda. dia tak suka berkawan, tak suka bersosial, dan tak nak libatkan diri dengan sesaper pun. dia pernah berkahwin, dan selepas tu bercerai. disebabkan itu dia mengalami sindrom mengasingkan diri sebegitu. sehinggalah kawan baik dia bawak satu kursus yang dia mesti mengatakan YES pada setiap permintaan, kalo tak.. nasib malang menimpa dia.

sejak dari kes itu, dia menjadi terlalu positif. dia sentiasa menuruti permintaan orang lain.. membuat orang lain bahagia dan gembira, sehinggalah dia berjumpa dengan seorang wanita dan jatuh cinta pada dia. lama-kelamaan, dia sedar.. dia takleh nak puaskan hati semua orang. dan dia berjumpa dgn motivator yang bagi ceramah suruh buangkan sumpahan yang telah diletakkan pada dirinya, supaya biler dia cakap NO, nasib malang tak menimpa dirinya. biler motivator tu cakap.. sebenarnya tiada istilah sumpahan. dia sengaja bagitau camtu kat jim carrey supaya jim carrey bangun dan mempositifkan dirinya. pada awalnya mmg dia mengatakan YES pada semua, tapi biler di hujungnya.. baru dia sedar.. dia boleh membantu, memahami dan memuaskan hati ramai orang.. tetapi tidak SEMUA ORANG. pentingnya kebijaksanaan manusia itu dalam memberikan makna dalam kehidupannya.

apa aku merepek nih?

tu baru mukadimah....

aku cuba cerminkan ini dalam kehidupan aku. sejak akhir2 ini aku terlalu tertekan dan sedih dgn masalah yang menimpa dalam hidup aku. menyebabkan aku menyepi, menjauhkan diri daripada ramai orang. aku mengurung diri dalam bilik, tido di waktu siang dan online di waktu malam.. di mana sukar untuk aku berjumpa dgn sesaper. sehinggakan mak abah aku pun tak berpeluang bercakap dgn aku, kecuali waktu makan tengah hari dan makan malam. aku lebih banyak blogging daripada join chat room. (pasal tu korang lama dah tak nampak aku). masa miss lady dan mega invite aku join forum pun, aku malas nak join sangat. pasal aku dah malas nak kawan, nak percaya pada sesiapa... nak rapat dengan sesiapa.

alasan?

seperti yang dikatakan oleh jim carrey di akhir cerita, "i am tired doing things.. where everybody is not satisfied with me. i only know that everything that i did is not enough for them."

terlalu sukar untuk aku menggembirakan hati orang lain, terutama orang yang aku sayang. (seperti keluarga dan kawan2). segala yang aku buat banyak yang tak kena pada matahati mereka. aku tahu, aku punyai banyak kelemahan. dan aku sedang berusaha sekuat mungkin untuk atasi segala kelemahan aku. masalahnyer, kelemahan aku yang sikit itu terus dipertikaikan, diungkit... seolah-olah aku ni buat dosa dan salah besar sangat.

ada masanya aku menanges sendirian.. aku dah penat nak faham orang. biler orang nak faham aku? aku tak mintak banyak.. dan aku pun bukan jenis suka nak memintak. tapi biler aku mintak perhatian, ataupun mintak tolong.. macam2 alasan dan jawapan diberikan. kalo orang nak... aku tunaikan seikhlasnya. bukan nak ungkit.. tapi rasa terlalu sedih dan kecewa. dah abes sabar, dah abes baek... dah abes air mata menanges menahan kesedihan yang teramat sangat. meskipun dosa sebenar gunung mereka pun aku ampunkan... tetapi salah aku, kekurangan aku.. tetap diungkit, dipertikaikan... dan dipersalahkan.

i feel myself is not enough!

makin aku buat baik.. makin mereka tuntut macam2. biler aku mula bertegas, cakap takleh nak tolong.. takleh nak layan.. itulah yang dibising2nya. ada sesetengah permintaan aku takleh nak tunaikan pada ketika itu, aku mintak masa dan ruang... itulah dituntut2.

di saat ini aku semakin mengenali perangai manusia, iaitu manusia takkan puas! mereka sukar untuk bersyukur, menghargai apa yang ada depan mata mereka. sentiasa meminta.. meminta dan meminta. kalau kita dah buat yang terbaik pun, mereka akan terus meminta.. meminta dan meminta lagi. itulah namanya manusia. sedangkan pada Allah s.w.t pun mereka sukar mengucapkan syukur.. apatah lagi pada aku yang tak begitu sangat berjasa pada mereka.

aku teringat kata2 pensyarah psikologi aku, puan azizah namanya.

"lina.. sudah2lah tu. awak dah buat macam2 pada orang lain. awak selalu berkorban dan memberikan kasih sayang awak. dah ler orang berkenaan tak hargai, siap tikam belakang lagi. dah cukup masanya.....awak tak perlu selalu beralah untuk kebahagiaan orang lain."

adoi... di saat ini tiba2 je air mata merembes keluar dari kelopak mataku.

kadang2 jawapan kepada setiap masalah kita di dunia ini.... cuma.... sabar, tawakkal, dan redha dgn setiap takdir yang Allah berikan. kita dah berusaha yang terbaik.. tetapi yang menentukan ialah Allah s.w.t. moga Dia memberikan aku kekuatan untuk menempuh cabaran hidup ini....

AMIN...



anime
Back to top Go down
View user profile
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Tue Apr 28, 2009 10:00 pm

aku ada adik angkat yang macam ni..
dia bercerita pada aku masalah2 yang di hadapi..
lebih kurang camni lah..
apabila orang memerlukan dia..
sentiasa ade dengan dia..
apabila tak memerlukan..
maki hamun yang dapat..
aku pon tak paham dengan orang macam ni..
selalu mengambil kesempatan di atas kebaikan orang lain..
aku pon takleh nak cakap ape..
nak sruh lari dari family..
takkan nak wat camtu..
diaorg bela dari kecik sampai besar..
nak sruh melawan, kang derhaka..
sabar n tawakal je la yang ada...
mungkin ada hikmah di sebalik sume yang terjadi..
aku rasa baik la berumah tangga cepat..
sebab bila dah berumah tangga.. susah family atau kawan2 nak kacau kita..
tapi takut lak suami lak yang ambil kesempatan..
adik angkat aku sampai dah tak larat..
n rasa putus asa..
kesian gak..
aku pon tak tau nak cakap camne bila masalah ni babit ngan family.
sebab family la sepatut nye menasihati dan mengajar kita..
bukan mengambil kesempatan pada kita..
kalau kawan2 tu..
tinggal jek..
bukan susah..
hehe...
Back to top Go down
View user profile
miss-lady
Admin
Admin


Posts : 1280
Join date : 2009-04-10
Age : 28
Location : sabah & perak

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Tue Apr 28, 2009 10:22 pm

kak lina yang anis hormati dan sayangi..
di saat anis membaca luahan perasaan akak ni anis taktau mcm mana nak kata,hanya linangan airmata yg turut merembas keluar seolah faham apa yg sedang akak rasakan..sebab anis jugak penah mengalami mslh yg sama cuma ade part yg situasi brlainan..ape2 pon anis hanyalah seorang adik yg pernah meluahkan segala rasa duka pada satu msa dulu dan keikhlasan akak untuk beri anis semangat benar2 wat anis tersedar dr mimpi2 buruk yg penah anis alami dulu..akak..anis paham mcm mana perasaan akak saat ini..apa yg mampu anis katakan hanyalah kuatkan lah hati akak,kesabaran akak dalam menempuh setiap dugaan yg akak alami..layak kah diri anis untuk beri akak kata2 semangat sedang kan diri anis sendiri pon di beri kata2 semngat dr akak n kwn2 lain jugak? tp kita sebagai makhluk ALLAH s.w.t,kita sebagai sesama manusia kan ke di sarankan untuk saling tegur menegur saling memberi nasehat dan kata2 semangat..so anis harap akak akan terus tabah.sebenarnya terkelu dan terkedu untuk menaip feedback untuk luahan akak ni tp anis gagahi jugak untuk anis sama2 memberi akak kata2 semangat..ni je la yg semampunye anis bg kat akak tuk akak bc sebab anis pon skng ni tatau nak kata ape dah..akhir kata,salam sayang ikhlas dr anis adik angkat akak lina

life must go on cute cute cute cute cute

_________________________________________________
Kebanyakan dari kita tidak mensyukuri apa yang sudah kita miliki, tetapi kita selalu menyesali apa yang belum kita capai
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Tue Apr 28, 2009 10:24 pm

time kasih peace.

tapi nak betoikan stetmen.... dgn family tu takde masalah sangat. kalo aku bermasalah takdelah aku jadi kembang camni... makan pun terlebih... kalo kurang dia orang riso plak. skit2 tu biasalah.... cuma ada masanya sedih sbb, dia orang tak mampu nak faham aku. dah cakap pun tak faham gak. tapi taklah rasa nak salahkan dia orang. cuma.. yelah. aku nih kompleks sangat... anak yang paling susah nak difahami ni aku ler. hehehe.

kalo bab kawan pun peace, mana leh tinggal camtu je. kalo kawan chat senang je citer... delete id.. tak pun iggy je terus. abes cerita. ni kalo kawan2 sekeliling buat perangai.. apa daya? siap buat cerita, buat fitnah lagi. buat baik tak kena.. kalo aku jadi setan... lagilah tak kena. kalo tinggal pun tak kena, kalo kawan pun tak kena. mmg serba tak kenalah.

cuma yelah...

kadang2 masalah tu takleh nak setel dalam masa yang terdekat. aku mohon supaya Allah s.w.t bagi aku kekuatan supaya aku sabar. kadang2 penyelesaian tu tak ada sekarang, tapi Dia akan bagi penyelesaiannya dalam beberapa ketika yang akan datang.

p/s yang aku menyorok dalam bilik tu pasal tak mo mak abah aku nampak aku serabot. kalo aku serabot, dia orang lagi serabot. tu pasal nak elakkan diri dari cakap dgn dia orang... sbb tak mo dia orang nampak aku sedih dan mengom camni. aku baru nanges skit.. dia orang nanges lagi teruk dari aku. tak sampai ati ler plak. sodih
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Tue Apr 28, 2009 10:30 pm

miss-lady wrote:
kak lina yang anis hormati dan sayangi..
di saat anis membaca luahan perasaan akak ni anis taktau mcm mana nak kata,hanya linangan airmata yg turut merembas keluar seolah faham apa yg sedang akak rasakan..sebab anis jugak penah mengalami mslh yg sama cuma ade part yg situasi brlainan..ape2 pon anis hanyalah seorang adik yg pernah meluahkan segala rasa duka pada satu msa dulu dan keikhlasan akak untuk beri anis semangat benar2 wat anis tersedar dr mimpi2 buruk yg penah anis alami dulu..akak..anis paham mcm mana perasaan akak saat ini..apa yg mampu anis katakan hanyalah kuatkan lah hati akak,kesabaran akak dalam menempuh setiap dugaan yg akak alami..layak kah diri anis untuk beri akak kata2 semangat sedang kan diri anis sendiri pon di beri kata2 semngat dr akak n kwn2 lain jugak? tp kita sebagai makhluk ALLAH s.w.t,kita sebagai sesama manusia kan ke di sarankan untuk saling tegur menegur saling memberi nasehat dan kata2 semangat..so anis harap akak akan terus tabah.sebenarnya terkelu dan terkedu untuk menaip feedback untuk luahan akak ni tp anis gagahi jugak untuk anis sama2 memberi akak kata2 semangat..ni je la yg semampunye anis bg kat akak tuk akak bc sebab anis pon skng ni tatau nak kata ape dah..akhir kata,salam sayang ikhlas dr anis adik angkat akak lina

life must go on cute cute cute cute cute



anis adik akak.....

hehehe... takper dik. hari tu hari adik.. ari nih.. ari akak plak. kadang2 kaunselor pun kena dikaunselingkan. umpama doktor.. kalo sakit pun, doktor lain gak yang kena operate dia, bagi ubat kat dia.. bagi nasihat kat dia. sayang adik anis.... muah muah!
Back to top Go down
View user profile
jimbet_______.sin4
Site Admin
Site Admin


Posts : 206
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : tmn astakona

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Wed Apr 29, 2009 3:06 pm

Code:
kalo bab kawan pun peace, mana leh tinggal camtu je. kalo kawan chat senang je citer... delete id.. tak pun iggy je terus. abes cerita. ni kalo kawan2 sekeliling buat perangai.. apa daya? siap buat cerita, buat fitnah lagi. buat baik tak kena.. kalo aku jadi setan...  lagilah tak kena. kalo tinggal pun tak kena, kalo kawan pun tak kena. mmg serba tak kenalah.



salju bace ni : --------> surah an-nisaa' ayat 89 - 94
Back to top Go down
View user profile http://www.klgc-3.forumotion.com
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Wed Apr 29, 2009 3:32 pm

alhamdulillah... terima kasih jimbet.

salju try baca terjemahan ayat tu... hmm.. cerita pasal orang yang munafik, kan? berhijrah ke madinah kemudian keluar dari madinah dan kembali ke agama asal mereka.

al-kisah lebih kurang camtu lah jugak jimbet. tapi buat masa ni... salju cuba menggunakan kemampuan yang ada untuk keluar daripada masalah ni. harap, yang lain dapat bantu salju gak. tapi kalo takleh setel gak... salju perlu banyak2 bersabar. ada hikmahnya Allah menguji semua ni.

Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Thu Apr 30, 2009 6:55 am

salam.. wlupon aku bru... tp aku harap kata2 aku ni leh mmbantu,
dalam quran Allah de menukilkan yg mafhum die camni : "jagalah diri kamu dan ahli kamu(keluarga) dari api neraka",
yg kdua kite leh amik iktibar dr kisah iblis yg asalnya ialah malaikat,namenye azazil..
satu ari Allah gtau kat para2 malaikat ni "nnti akan ada dkalangan kamu ini yg ingkar pdku",jd malaikat2 ni glabah,
diorg g jumpe azazil,sbb azazil pd waktu tu ktua malaikat,amalan power gler..tahap gaban malah lebey lagi,
so azazil ni pon doa kat Allah supaya malaikat2 ni tak tgolong dr golongan2 yg ingkar,
tapi azazil tsilap..die tak doa tuk diri sendiri..sbb die yakin die takkan tgolong dr golongan yg ingkar..
dan citer sterusnya mcm yg kite tau,die taknak sujud kat nabi adam dabn dihalau dr syurga, dan sekarang ni iblis name nye,
k..ksimpulannye jagalah diri kamu sbelom kite nak tolong org len,
klu rase tolong org wat mnyusahkan kite bek takyah tolong...
dr segi org mengata tu mmg takleh wat ape la..mulut tempayan leh la tutup,
mulut org takleh tutup,blaja2 la mngambil keutamaan dlm stiap pilihan,
buley tak camni?
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Thu Apr 30, 2009 8:18 am

itulah masalahnyer. aku tolong pun dia orang mengata. aku tak tolong, lagi dia orang mengata. kalo mengata je tak per gak, ni siap cari gado lagi. (masalahnyer takot cari gado dgn aku. mungkin aku nih kalo sekali cakap berbisa...). yang bijaknyer.... orang berkenaan cari gado dgn kawan baik aku. walhal tak puas hati dgn aku. salah aku (sebenarnya bukan salah mana sangat pun), dia balikkan pada kawan baik aku. macam kawan baik aku yang bersalah.

yelah.. aku pun sedar, aku tak sempurna. adalah salah silap mana2. tapi aku cuba terbaik baiki diri aku, aku cover dalam bentuk lain. tapi tu pun tak puas hati gak lagi.

adess... lagi berapa bulan je lagi nak tengok muka dia orang. dulu aku jumpa sorang camni... lepas tinggalkan orang tu, jumpa orang baru... lagi teruk dari orang yang terdahulu.

disebabkan masalah ni ....aku mengamalkan persahabatan terpencil. takot nak kawan dan kenal dgn orang baru.. sbb pengalaman aku, biasanya orang baru yang aku kenal.. lagi bermasalah daripada kawan2 aku yang bermasalah sebelum ni.




biler dah selalu sangat jumpa manusia yang camni.. kadang2 rasa susah nak percaya dgn manusia yang baek depan mata. kesian kat kawan2 aku yang baek.. selalu jadi mangsa salah faham aku kat dia...
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Thu Apr 30, 2009 9:16 am

sabar salju...sejam lagi ko tarik rambut ko camtu mau botak pale tuu,
huuhuhu... camni la..wat mase ni kurgkan pergaulan,cube elakkan dr trus dbebani oleh masalah2,
lebeykan mase ngan Allah,bykkan bc Quran...
ok pasal kurg kan pergaulan bukan bermakna kite memutuskan silaturrahim
tp utk mengelakkan dr berlaku masalah,hubungan tetap kite jaga,kurgkan bcakap..jgn mudah melenting
dan yg penting bykkn kesabaran,klu org tanye salju nape ni? cam de masalah jer..senyum da cukup tuk jwb soalan2 murah tu,
lagi satu bykkan toleransi dlm ati...klu de org kate kat salju..salju pujuk ati salju dgn ayat spell ni " xpe la.. " dan " xpe la "
tak caye try la wat..insyaAllah jadi,yg pnting wat sume kerana Allah (",)
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Thu Apr 30, 2009 12:10 pm

time kasih banyak2 atas cadangan ko tuh...



memang tu yang aku buat sekarang. sbb tu aku dok melangut depan lappy je, sbb nak elakkan diri daripada bercakap dgn orang len. ada masanya aku baca quran, solat sunat... untuk mendapatkan ketenangan. kalo serabot aku tido je. kalo orang buat camtu.. mmg aku kata... "sukati ko ler..." sbb aku malas nak cari gado dgn sesaper dah.

aku malas nak tunjukkan skill debat aku. kalo aku kuar semua hujah2 dan bukti2 aku nanti sakit jiwa orang yang kena nanti. aku malas je.... sbb aku pernah saiko orang camtu sampai mengom dia berhari2. tak mo.. tak sampai ati nak tunjukkan sifat jahat aku tu.

aku tengok je camner.. kalo dia usik kawan baik aku lagi.. mmg aku nak confront (bersemuka) dgn dia orang.. tanya apa masalahnyer sampai buat camni kat kawan aku.

amacam.. ok tak kalo camtu?
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Wed May 06, 2009 1:24 am

ok sangat..sbb mase ni pon men peranan yg penting,
arb ikut jer... sbb salju lagi power dr arb..
cume kite same2 peringat mmperingati,
kadang2 ilmu seseorg tu tinggi tp sampe satu mase die lupe
yg die ni dkurniakan ilmu,tu yg serabut ayam tu..huhuhu
gunekan ilmu2 yg ade tu sbaik2nya..kerna barangsiapa yg
beramal dgn ilmu yg ada padanya,nescaya Allah akan kurniakan ilmu yg tidak dketahuinya,
ilmu tanpa amal seperti pokok yg tidak berbuah,
ilmu yg sedikit tp diikuti dgn amalan adalah lebey baik dari
ilmu yg banyak tanpa amal,arb doakan salju bjaya selesaikan masalah salju tu

amiiin..
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Wed May 06, 2009 1:32 am

time kasih arb....

moga arb, dan kawan2 yang tolong bagi semangat kat salju dirahmati Allah selalu... AMIN...

Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Wed May 06, 2009 1:38 am

amiiin!! (",)
Back to top Go down
View user profile
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Wed May 06, 2009 3:51 am

Aminnn.... yaa.. rabbal 'alamin...

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
straighthead_goku
junior
junior


Posts : 46
Join date : 2009-07-27

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Thu Jul 30, 2009 8:26 am

berak

hakikat dan harapan tu 2 sudut yg brbeze.de trdapt garisan pemisah antarany.Imam Al-syafie byk mmberikn kite pdoman erti sebuah prsahabatan dan bgaimana memilih kwn...ketika mnilai shbt sejati pada waktu susah,katanya Kawan yg tdk dapat dimanfaatkan ketika susah lebih mendekati musuh daripada sebagai kawan.
Tidak ada yang abadi dan tidak ada kawan yang sejati kecuali yang menolong ketika susah.
Sepanjang hidup aku berjuang bersungguh-sungguh mencari sahabat sejati hingga pencarianku melenakanku.
Kukunjungi seribu negara,namun tidak satu negara pun yang penduduknya berhati manusia.
Imam Al-Syafie turut meminta kita berhati-hati memilih sahabat kerana sahabat yang baik akan membawa ke arah kebaikan dan begitu sebaliknya.
Katanya,Jika seseorang tidak dapat menjaga nama baiknya kecuali dalam keadaan terpaksa,tinggalkanlah dia dan jangan bersikap belas kasihan kepadanya.
Banyak orang lain yang dapat menjadi penggantinya.Berpisah dengannya bererti istirehat.
Dalam hati masih ada kesabaran buat kekasih,meskipun memerlukan daya usaha yang keras.
Tidak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadangkala dibalas dengan sikap tidak sopan.
Jika cinta suci tidak datang daripada tabiatnya,tidak ada gunanya cinta yang dibuat-buat.
Tidak baik bersahabat dengan pengkhianat kerana dia akan mencampakkan cinta setelah dicintai.
Dia akan memungkiri jalinan cinta yang terbentuk dan akan menampakkan hal yang dulunya menjadi rahsia.
Seseorang itu juga dapat menundukkan musuhnya dengan menunjukkan rasa persahabatan.
Imam Al-Syafie dalam hal ini berkata,Ketika aku menjadi pemaaf dan tidak mempunyai rasa dengki,hatiku lega,jiwaku bebas daripada bara permusuhan.
Ketika musuhku berada di hadapanku,aku sentiasa menghormatinya. Semua itu kulakukan agar aku dapat menjaga diriku daripada kejahatan.
Aku nampakkan keramahan,kesopanan dan rasa persahabatanku kepada orang yang kubenci,seperti aku nampakkan hal itu kepada orang yang kucintai.


...sentiasa sematkn keikhlasan dlm ati d dlm pe jua perlakuan.
jgn mgharapkn balasan ngn setiap pe yg kite wat.ssngguhny Allah jua yg maha mndengar lg maha mengetahui.pasrah je beb...

Back to top Go down
View user profile
enni
junior
junior


Posts : 171
Join date : 2009-07-18
Age : 28
Location : ::kota bharu::manjung::petaling jaya::

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Thu Jul 30, 2009 9:09 am

aminn..
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Thu Jul 30, 2009 12:07 pm

hehehe... hati macam taufufa... masih sukar menerima takdir Illahi seadanya. tapi aku tak pernah plak cakap Allah s.w.t tu tak adil. cuma pada ketikanya... aku letih.. penat.... sesak... dan aku perlu luang untuk menyendiri dan mencari ketenangan hidup yang abadi....
Back to top Go down
View user profile
straighthead_goku
junior
junior


Posts : 46
Join date : 2009-07-27

PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Thu Jul 30, 2009 1:56 pm

ianya berada di dalam terang...
lebih dkt dari mata hitam da putih...
cari la.
moga kite direzekikn oleh Nya,ketenangan yg kita inginkn.

hehehe...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: turn aku plak nak luahkan perasaan...   Today at 9:46 am

Back to top Go down
 
turn aku plak nak luahkan perasaan...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Turn Book into Audiobook / Podiobook
» Won't turn on?
» Turn Turtle Mitt - crochet
» When do we turn the clocks back?
» halogen oven, dont know how to turn it on

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::KOPITIAM::. :: .::LUAHAN PERASAAN::..::HEARTS FEELING::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.