perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 kendiri AKU!

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: kendiri AKU!   Tue Apr 28, 2009 7:30 pm

Senyum tawaku menutup duka lara,
Keramahanku menutupi kesunyian di dada.

Ketegasan aku menutupi sifat manja,
Kelantangan aku menyaluti rendah diri yang ada.

Aku bising, biarpun tiada mendengar.
Aku diam, meskipun yang lain hingar-bingar.

Kekuatanku membaluti kelemahanku,
Kesabaranku membaluti sensitivitiku.

Memberi kasih tanpa memilih,
Meskipun aku dilayan bak Puteri Intan Terpilih.

Mulut sering menasihati hati,
Tetapi hati merajai diri.

Aku manusia biasa,
Ada indah ada jeliknya,
Usahaku takkan terbatas jua,
Pada Allah ku mohon.. ajarilah aku REDHA.

salju putih
Kolej Dar al-hikmah
September 2008


Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: kendiri AKU!   Tue Apr 28, 2009 10:37 pm

ops.. sorry... lupa nak bagitau pada kawan2 semua.

kendiri tu bermaksud, 'kenal diri'. kita mengenal diri kita sendiri. apa yang aku tahu, dan aku belajar... salah satu punca kita takleh nak bergerak maju ke depan ialah sbb kita tak kenal diri kita sendiri.

ada orang kenal baiknya dia je.. kelemahan langsung dia tak tau.

ada orang kenal kelemahan dia je.. yang kebaikan langsung tak tau.

jadi aku cadangkan pada kawan2 semua, cuba berfikir, renung-renungkan... adakah kalian kenal diri kalian? mana kekuatan kalian? mana kelemahan kalian? biler dah tahu kekuatan, gunakan ia kepada jalan yang sebaiknye. biler tahu kelemahan, cuba atasi... belajar untuk mengurangkan kelemahan itu.. memperbaiki diri sedikit demi sedikit.

salam sayang...
Back to top Go down
View user profile
uncle
junior
junior


Posts : 155
Join date : 2009-04-30

PostSubject: Re: kendiri AKU!   Thu Apr 30, 2009 11:20 pm

salju....
danger arr topik ni.... skali pandang...
uncle terbaca... kenduri aku... ayohhhhhhhh...

besalah... umo2 dh meningkat ni... mata dh rabun... ;)
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: kendiri AKU!   Fri May 08, 2009 2:16 am

Kelemahan aku yg paling ketara aku ni malas sangat,
atau istilah yg paling baiknye pemalu tak bertempat,cane ar salju?
tolong la i salju.... plzzzz
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: kendiri AKU!   Fri May 08, 2009 3:57 pm

arb..

terlebih dahulu salju nak ucapkan tahniah pada arb sbb dah muhasabah diri, dan mulai kenal diri. tak semua orang boleh lihat kelemahan diri tau? ada yang cuma nampak kelebihan diri je, pastu tak mo ngaku kekurangan dia, menyebabkan diri dia terus kekal dalam membuat kesilapan dan kesalahan.

sebenarnya tips yang peace bagi tu dah bagus, iaitu tanamkan minat pada sesuatu, dari situ kita akan jadi rajin.

macam arb dah makin rajin post kat forum ni.. pasal pe? pasal dah minat kat forum ni kan?



camtu gak dgn kerja. kalo kita dah jatuh cinta dgn kerja, jadi angau dgn keje.. kalo sehari tak keje leh demam, leh rindu tau! sbb dengan kerja kita gembira, rasa kepuasan sangat. setiap kali dapat siapkan keje.. tak sabar2 nak buat keje lain plak lagi. tak cukup buat keje sendiri.. siap tolong orang buat keje lagi.



tapi kalo kita dah mula malas, kita akan bagi banyak alasan. tak cukup masalah, kawan tak bantu lah, keje susah sangat lah. itu ini.. macam2 lagi.

manusia mmg pandai cipta alasan untuk mengelakkan diri dari tanggungjawab. manusia yang betoi2 paham erti tanggungjawab sedaya upaya tidak mahu memberi alasan dan akan cuba yang terbaek dari segala segi. tapi mmg salju tak nafikan, susah nak jadi pro-aktif camni. salju sendiri pun masih lagi malas. kalo blogging, chatting, forum ni rajin ler wakaka..

pasal tu kadang2 kaunselor salju perli,


"macam ada yang rajin chatting kat internet, leh duduk berjam2 bukak tenet kan? tak rasa sakit ker? tapi hairannya, kalo buat esemen lenguh plak pinggang. kalo baca artikel pening plak kepala. kenapa? sbb korang tak letakkan minat yang bersungguh dalam keje tu. cuba anggap buat esemen tu macam korang chatting.. kan bagus?"

arb.. jangan susah ati ek? takper2.. kawan2 kat sini akan terus bagi sokongan kat arb.
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: kendiri AKU!   Fri May 08, 2009 4:24 pm

tenQ salju/peace...seronok nye ble denga nasihat salju... rase cam denga lagu lak... nak lagi.. nak lagi

Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: kendiri AKU!   Today at 2:56 pm

Back to top Go down
 
kendiri AKU!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::KOPITIAM::. :: .::LUAHAN PERASAAN::..::HEARTS FEELING::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.