perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Tip-tip Komputer

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Tip-tip Komputer   Sun Apr 26, 2009 6:52 am


Beberapa tips penggunaan PC yang berkesan:

1. Jangan install lebih dari 1 OS dalam satu sistem

2. Jangan letakkan bilangan user yang terlalu ramai dalam sesuatu sistem,
paling banyak pun 2, terbaik biar hanya 1 user saja

3. Jangan install perisian yang anda tidak pasti sumbernya

4. Berhati-hati apabila update driver motherboard dan processor (biasanya
tak perlu update pun)


5. Sentiasa update perisian antivirus anda

6. Jangan install atau cuba run perisian yang melebihi kebolehan sistem
anda (biasanya game lar,memerlukan spesifikasi yang tinggi)

7. Elakkan install perisian terlalu banyak dalam drive anda install OS anda,
elakkan juga menyimpan fail dalam drive tersebut, simpan dalam drive atau
partition lain

8. Berhati-hati ketika mereka partition, data dalam partition yang anda delete
dan reka semula akan hilang sama sekali

9. Ketika menggunakan perisian untuk tweaking setting komputer, berhati-hati
agar tidak menjadikan anda menyesal kemudian hari

10.Jangan overclock sistem anda walaupun anda cukup hebat dalam bidang tersebut, banyak komplikasinya, dan jangka hayat sistem anda akan berkurang

11.Jangan memaksa sistem anda bekerja untuk beberapa perisian serentak,contohnya membuka 7 ke 8 perisian serentak!!!

12.Elakkan install terlalu banyak perisian yang anda tidak perlukan

13.Scan virus sekurangnya sekali seminggu, defragment,check registry,buang fail
tak penting sekurangnya sekali setiap 2 minggu

14.Elakkan menggunakan "regedit" dan "services.msc" jika anda kurang mahir
mengenainya!!!

15.BIOS?Jangan usik jika anda tidak mahir mengenainya!!!

16.Membuka casing untuk penyejukan memang bagus, tapi pastikan anda prihatin
dengan kebersihan sistem anda

17.Elakkan makan dan minum berdekatan sistem anda

18.Penggunaan sistem penghad kuasa digalakkan, seperti PowerBuster

19.Jangan install perisian perlindungan komputer hebat yang menggunakan password kalau anda seorang yang pelupa!!!

20.Andai anda ingin membawa pc anda untuk perjalanan jauh, seperti naik bas,
tanggalkan beberapa komponen dan bawa dalam beg berasingan seperti hard disk, graphic card, untuk mengelakkan berlaku kerosakkan kepada komponen ini
apabila pc anda mengalami hantukan atau terjatuh!!!

21.Elakkan install perisian mencurigakan, jika anda tidak mahu menjadi gelabah
kemudian,seperti muncul senarai "gambar blue" dalam senarai
screensaver anda secara tiba-tiba,yang sudah pasti anda tidak tahu cara
deletenya.lebih teruk kalau komputer anda diserang virus atau ditakluk trojan.

22.Sistem anda perlahan,walaupun anda sudah tweak setting?upgrade la hardwarenya

23.Restart/Reset komputer ketika masalah muncul kadang-kadang membantu

24.Jangan membiarkan komputer anda terbuka 24jam sehari...akan membawa kesan jangka panjang yang teruk,seperti motherboard atau processor melebur


Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
Admin


Posts : 256
Join date : 2009-04-10
Age : 32
Location : gerik,perak

PostSubject: Re: Tip-tip Komputer   Sun Apr 26, 2009 7:23 am

wah very good information peace

thank you for sharing
Back to top Go down
View user profile http://perak1.forums2u.com
··¤(`×[¤ LiE ¤]×´)¤··
Moderator
Moderator


Posts : 228
Join date : 2009-04-14
Location : pantai barat dekat corner tu tau ke

PostSubject: Re : Tip-tip Komputer   Sun Apr 26, 2009 7:31 am


cooler master aku rosak smlm
proccessor aku panas dah mcm seterika da naseb tak rusak proccessor aku warghhhhhh tension
naseb ni boleh on lg.......
apa pon tips tips bro peace ni mmg bagus bg yang newbie lg pasal komputer ni



___________________________________________________________________________________________________________


Back to top Go down
View user profile http://psycholie.blogspot.com
soul_meth
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 137
Join date : 2009-09-02
Age : 34
Location : DIANtARa Dua PAHa

PostSubject: Re: Tip-tip Komputer   Sat Sep 05, 2009 8:02 am

Boleh kan saya tambahin dikit??
semoga bermanfaat.....



Minimalisasi lebar tombol aplikasi pada taskbar


Jika anda hanya ingin menampilkan icon pada tombol aplikasi di taskbar karena bosan dengan model tombol aplikasi pada taskbar yang dipenuhi tulisan seperti ini?

Ikuti langkah-langkah berikut:
1. Klik menu Start, Run.

2. Pada jendela Run, ketik regedit, akhiri dengan Enter atau klik tombol Ok.

3. Saat Registry Editor terbuka, jelajahi key HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics. Klik kiri mouse pada key tersebut.

4. Pada panel kanan, cari value dengan name MinWidth. Jika value tersebut tidak ada, buat value tersebut dengan cara meng-klik kanan mouse di area kosong pada panel bagian kanan, klik New, String Value.

5. Beri nama value tersebut dengan MinWidth, tekan Enter.

6. Klik dua kali pada value MinWidth yang barusan terbentuk. Pada jendela Edit String, isi nilai Value data dengan angka -285, klik Ok.

7. Klik File, Exit pada menu Registry Editor untuk menyimpan hasil perubahan.

8. Lakukan log-off dari Windows untuk menjalankan setting hasil update registry tersebut.
9. Saat anda kembali login ke Windows XP, perhatikan perubahan pada taskbar saat membuka beberapa aplikasi.

10. Untuk mengembalikan setting taskbar ke kondisi semula, ulangi langkah-langkah diatas dengan mengubah nilai MinWidth menjadi angka -2310 atau hapus MinWidth dari registry.



Semoga berguna dan selamat mencoba.
Back to top Go down
View user profile http://www.bluefame.com/
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Re: Tip-tip Komputer   Sun Sep 06, 2009 4:13 am

tq ameth for sharing

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Tip-tip Komputer   Today at 2:52 pm

Back to top Go down
 
Tip-tip Komputer
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::Warez::. :: .::SOFTWARE-PC::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.