perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Shopping barang kuih raya

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
nana88
Member
Member


Posts : 22
Join date : 2013-12-09

PostSubject: Shopping barang kuih raya   Thu May 19, 2016 11:07 am

hello guys!!
kan dah nak puasa lpas tu rayakan..
baru lah tahun nie iolss nak buat kuih raya sendiri tau
selama ni dok beli kerepek je haha
so, resepi ape boleh share?
Back to top Go down
View user profile
wcx_yamaha
Moderator
Moderator


Posts : 228
Join date : 2009-04-26
Age : 27
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Shopping barang kuih raya   Thu May 19, 2016 11:42 am

Resepi : Koci Pulut Hitam
Assalamualaikum!!
entri kali ini merupakan entri yang paling dibenci oleh course mate Azim sebab ini favourite diorang.. haha
koci pulut hitam kan... sedap betul..
actually, Azim memang dah lama nak buat kuih ni.. teringin punya pasal, sekali jumpa tepung pulut hitam kat kedai, Azim beli la.. terus buat dan ngap.. auumm!!
hehe.. Azim nak nasihatkan korang la.. ada baiknya gunakan santan fresh yer untuk dadih tu, serious sedap dari santan kotak..
tanpa berleter panjang lagi, mari tengok resepinya

santannya menggoda jiwa


Bahan-bahan: (dapat lebih kurang 20 biji rasanya)

250 g tepung pulut putih
100 g tepung pulut hitam
Garam
Air
Santan (Azim beli yang paket kecil rm1 kat pasar tu)
Tepung beras
Inti kelapa

Cara membuatnya:

buat dadihnya dulu, kasi sejuk..
1. Santan dicampur secawan air dan dua sudu besar tepung beras dan garam secukup masin.
2. Kacau atas api sederhana sehingga naik wap dan tutup api. Sejukkan

doh
1. Uli tepung pulut dengan sedikit garam dan air sehingga membentuk doh yang boleh dibentuk dan tidak melekat pada tapak tangan anda.
2. Leperkan dan letak inti kelapa dan uli bulat-bulat.
3. Letak atas daun pisang dan letak sesudu makan dadih yang dah sejuk tadi.
4. Bungkus macam bungkus koci ler.
5. Kukus selama 10 minit sahaja.. not more not less..
6. Sejukkan kuih sebelum makan.

Back to top Go down
View user profile
mango22
Member
Member


Posts : 20
Join date : 2013-12-09

PostSubject: Re: Shopping barang kuih raya   Fri May 20, 2016 8:08 am

nana88 wrote:
hello guys!!
kan dah nak puasa lpas tu rayakan..
baru lah tahun nie iolss nak buat kuih raya sendiri tau
selama ni dok beli kerepek je haha
so, resepi ape boleh share?

hahahah... sedihnye mkn kerepek je..
nak buat kuih ape babe?
i pun nak shopping barang kuih..
nak try buat sendiri.. tgk mcm mne hasilnye
Back to top Go down
View user profile
nana88
Member
Member


Posts : 22
Join date : 2013-12-09

PostSubject: Re: Shopping barang kuih raya   Mon May 23, 2016 6:32 am

i ingat nak beli barang2 kuih laa
nak tempat yg snang nak dpt bahan2 kat 1 tempat je..
tak mau membazirkan minyak kete iollsss..
hahahaha
Back to top Go down
View user profile
Eenaly
Member
Member


Posts : 19
Join date : 2013-11-29

PostSubject: Re: Shopping barang kuih raya   Mon May 23, 2016 11:46 am

nana88 wrote:
i ingat nak beli barang2 kuih laa
nak tempat yg snang nak dpt bahan2 kat 1 tempat je..
tak mau membazirkan minyak kete iollsss..
hahahaha

saya shopping barang2 nak buat kuih dekat tesco je..
ape kate pegi tesco je sebab dorg tgh buat baking fair tau sis..
byk brg2 kuih dorg jual murah2..
mcm tray, oven, pemukul elektrik pun ade laa..
kan senang 1 tempat je.. )))
Back to top Go down
View user profile
nana88
Member
Member


Posts : 22
Join date : 2013-12-09

PostSubject: Re: Shopping barang kuih raya   Tue May 24, 2016 4:47 am

Eenaly wrote:
nana88 wrote:
i ingat nak beli barang2 kuih laa
nak tempat yg snang nak dpt bahan2 kat 1 tempat je..
tak mau membazirkan minyak kete iollsss..
hahahaha

saya shopping barang2 nak buat kuih dekat tesco je..
ape kate pegi tesco je sebab dorg tgh buat baking fair tau sis..
byk brg2 kuih dorg jual murah2..
mcm tray, oven, pemukul elektrik pun ade laa..
kan senang 1 tempat je.. )))

Betul ke ni?
baking fair ehhh?? asal tak tau pun.. haha
dorg jual murah ke?
nak cari balang kuih sekali dgn loyang kek la
Back to top Go down
View user profile
maymay6786
Member
Member


Posts : 10
Join date : 2012-01-01

PostSubject: Re: Shopping barang kuih raya   Tue May 24, 2016 7:24 am

BISKUT TEDDY BEAR

300 gm butter
20 gm lemak sayuran (shortening)
180 gm gula icing

30 gm serbuk koko
200 gm tepung
200 gm tepung jagung
40 gm nestum

Satukan butter, lemak sayuran dan gula icing. Putar hingga lembut dan sebati
Masukkan tepung, tepung jagung, koko dan nestum.
Uli adunan sebati

Canai adunan
Terap adunan dengan acuan teddy bear dan susun atas dulang pembakar
Buatkan mata dan hiaskan dengan bentuk love dari gula ( ada jual di kedai kek)
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 30 minit.

i beli barang2 nak buat kuih kat NSK je.. ade diskaun kalau jadi member

Back to top Go down
View user profile
popolan
Member
Member


Posts : 27
Join date : 2012-03-23

PostSubject: Re: Shopping barang kuih raya   Tue May 24, 2016 10:26 am

semua org sibuk dok pikir nak buat kuih..
buat kuih ni seronok.. tapi area rumah ak tesco jauh tau..
ada mini market jea almaklum lah area kampung.. hehe
macm mane? baking fair tuuu..
mesti barang murah gila2 kannn?
Back to top Go down
View user profile
Eenaly
Member
Member


Posts : 19
Join date : 2013-11-29

PostSubject: Re: Shopping barang kuih raya   Tue May 24, 2016 12:28 pm

popolan wrote:
semua org sibuk dok pikir nak buat kuih..
buat kuih ni seronok.. tapi area rumah ak tesco jauh tau..
ada mini market jea almaklum lah area kampung.. hehe
macm mane? baking fair tuuu..
mesti barang murah gila2 kannn?

boleh tahan murah jugak laa tesco jual utk fair
mcm2 ada kak.. loyang kek ke ape ke sume ada offer jgan rsau.. hehe

kalau area rumah tak ada tesco, beli je la online
mesti dorg boleh hantarkan punye.. heheh
Back to top Go down
View user profile
mango22
Member
Member


Posts : 20
Join date : 2013-12-09

PostSubject: Re: Shopping barang kuih raya   Wed May 25, 2016 6:41 am

barang2 harian utk dapur ade fair x?
hahaha sebab x kan nak buat kuih raya je kan..
pikir jgak utk masak puasa nanti..
hehehehe.. sebab senang kan pegi 1 tempat je..
beli barang kuih raya + masak harian hehe
Back to top Go down
View user profile
nana88
Member
Member


Posts : 22
Join date : 2013-12-09

PostSubject: Re: Shopping barang kuih raya   Wed May 25, 2016 9:25 am

Eenaly wrote:
popolan wrote:
semua org sibuk dok pikir nak buat kuih..
buat kuih ni seronok.. tapi area rumah ak tesco jauh tau..
ada mini market jea almaklum lah area kampung.. hehe
macm mane? baking fair tuuu..
mesti barang murah gila2 kannn?

boleh tahan murah jugak laa tesco jual utk fair
mcm2 ada kak.. loyang kek ke ape ke sume ada offer jgan rsau.. hehe

kalau area rumah tak ada tesco, beli je la online
mesti dorg boleh hantarkan punye.. heheh

ye x ye ehhhh.. hahaha
skrg musim org memerlukan semua benda tu.. hahaha
so, tesco mmg ade buat sales lah kan.. hehe
ok thanks ye utk info =)
Back to top Go down
View user profile
rabbit
Member
Member


Posts : 27
Join date : 2013-10-25

PostSubject: Re: Shopping barang kuih raya   Wed May 25, 2016 10:51 am

tesco byk barang tgh diskaun skrg..
katalog baru dah keluar utk bulan puasa ni taw..
hahaha.. i mmg dah standby beli utk raya sekali
hehehe
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Shopping barang kuih raya   Today at 9:49 am

Back to top Go down
 
Shopping barang kuih raya
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» late night shopping in Bristol
» MOC - Shopping Centre
» [060526] Hyori and SS501 shopping in LA
» Has anyone dealt with Ideal World shopping channel?
» Lysandre goes clothes shopping!

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::SUDUT RESEPI DAN MASAKAN::. .::RECEIPE AND COOKIES SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.