perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 nasi ayam kalau free nk lagi

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
k_yong
chef Kyong


Posts : 6
Join date : 2010-01-18
Age : 39
Location : ipoh

PostSubject: nasi ayam kalau free nk lagi   Sat Apr 03, 2010 3:34 pm


bahan-bahan....
1 ekor ayam yg dibelah 4....(( basuh bersih2))
5 cawan beras.....pon di basuh dan toskan

rebus ayam separuh masak bersama hirisan halia,bwg besar,dan 3 biji bwg putih yg diketuk........
ambil sedikit air rebusan tu untuk masak nasi
selebihnye boleh dibuat sup

bahan-bahan untuk perap ayam2 biji bawang besar
8 inci halia
1 btg serai
2 sudu rempah kurma
2 sudu serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu susu pekat
1 sudu kicap pekat.(( suka hati nk ke tidak..))
sedikit garam......
(( kesemua bahan ini hendaklah dikisar halus))

bahan-bahan untuk kuah sup
kisarkan ......
1 biji bwg besar.4inci halia.5biji bwg putih
tumiskan bahan ni bersama dengan sup punjut dan bancuhkan sedikit serbuk sup
agk2 dh wangi masukkan dlm periuk sup.rasakan masin dan sedapnye...

bahan-bahan untuk sos merah15 tangkai cabai merah..
3 btg serai
10 ulas bwg putih
(( kisarkan halus2 dan masakkan perlahan2...masukan cuka atau asam jawa...gula dan garam))

bahan-bahan untuk sos hitam10 tangkai cabai burung(( nk lebih sedap..goreng cabai tanpa minyk terlebih dulu))
1 ulas bwg putih
sedikit gula ,,garam
kicap.....
(( kisarkan bahan ni dgn air masak...))..kepekatan sos ini terpulang lah kepada anda.

]u]bahan-bahan untuk sos lada hitam(( spesel ))[/u]10 sudu sos tiram5 sudu sos lada hitam
2 ulas bwg putih...( ketuk je.)
1 btg serai..( ketuk gak.)
2 sudu lada hitam yg telah ditumbuk kasar...
(( masak ats api yg perlahan....)) kepekatan ikut suka...tp chef syorkan jgn terlalu cair...
(( masukan 2 sudu minyk dr lebihan goreng ayam ))

bahan-bahan untuk nasi8 inci halia
10 ulas bwg putih
2 helai daun pandan.(( diikat reben))
tumiskan dgn menggunakan.......
minyk atau mentega..(( kome agk2 le nk bnyk mne.))
(( untuk rasa yg lebih wangi masukkan dulu daun pandan dalam kuali bru masukkan bahan tumisan.))
apabila dh wangi...masukkan bahan ni dalam periuk nasi.
masukan air rebusan
garam secukup rasa...
(( chef syorkan sesekali kacau nasi tu...))

ayam tu kalau boleh gorenglah dgn minyk yg baik..sbb ...pkr sndr....
dh siap sumenye....makan lah bersama dgn family anda
hiaslah hidangan tersebut dgn salad..timun ...tomato...

...SELAMAT MENCUBA....
Back to top Go down
View user profile
k_yong
chef Kyong


Posts : 6
Join date : 2010-01-18
Age : 39
Location : ipoh

PostSubject: Re: nasi ayam kalau free nk lagi   Sat Apr 03, 2010 4:04 pm


kalu rasa x bagus harap maaf.....
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
Admin


Posts : 256
Join date : 2009-04-10
Age : 32
Location : gerik,perak

PostSubject: Re: nasi ayam kalau free nk lagi   Sat Apr 03, 2010 5:31 pm

lapaqnya nasi ayam ni....argggggg nak kena buat ni mkn dgn family..tq yong

_________________________________________________
tolong sama2 majukan forums
Back to top Go down
View user profile http://perak1.forums2u.com
Sponsored content




PostSubject: Re: nasi ayam kalau free nk lagi   Today at 10:49 pm

Back to top Go down
 
nasi ayam kalau free nk lagi
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» ebay climbdown on free P&P
» MAKE YOUR OWN BOOK VIDEOS FOR FREE
» Long & Mid-Arm - free style? marking designs?
» The Free City of Gierburg - Board & Scenery
» Cowling and Wilcox free postage

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::SUDUT RESEPI DAN MASAKAN::. .::RECEIPE AND COOKIES SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.