perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Cerita interview -utk renungan. BEST SANGAT!

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Cerita interview -utk renungan. BEST SANGAT!   Wed Mar 03, 2010 7:13 pm

p/s: aku dapat cite ni dari email...

Fikirlah 2 x ........siapa sebenarnya yang educated.....

Ni aku jumpa dalam blog someone yg xpuas hati utk satu interview.
Org ni bakal grad dlm AI. Aku saje letakkan kat sini utk kita
renung-renungkan bersama.....



Baik. Aku rasa seperti mau bunuh orang.

Pernah baca posting aku tentang abang panda yg drive lexus?

Alkisahnya, aku ke pejabatnya, untuk interview kerja. Bersiap sekadarnya
dengan sepasang baju kurung, memakai sedikit lipstick warna pink. Pendek
kata sesimple yang mungkin.

Yang penting adalah portfolio. Dimana portfolio inilah senarai sistem yg
pernah aku bangunkan. Tak banyak, tetapi cukup untuk meyakinkan aku punya
kemahiran php.

Sampai saja dipejabatnya, aku dapati ada 8 candidates yg tgh tunggu turn.
Dan aku punya turn. Dan aku tak nampak abang panda itu.

Sempat aku berbual dengan candidates yg lain. Semua pun apply post junior
programmer. Dan hati aku agak senang bila candidates yg lain nampaknya
sumanya fresh graduates tanpa portfolio. Bermakna aku punya sedikit
kelebihan kerana yang lain belum pernah bangunkan sebarang sistem.

Aku pun masuk untuk sesi temuduga. Dua orang interviewer adalah perempuan,
dalam awal 30-an. Dua orang lagi lelaki. Mereka membelek2 resume aku
dengan
muka yg agak kurang berminat. Yang menghairankan, mereka langsung tidak
membelek portfolio aku.

Dan, inilah saat yang tiba2 membuatkan aku berang. Apabila salah seorang
interviewer berkata kepada aku..

“Sory ye dik. Kami tau adik ni bwk portfolio sendiri. Tapi company ini
lebih prefer org yg slim, presentable. Why not u kurangkan berat badan n
try again,” Sambil tersenyum sumbing.

Kepada Nurul Fatheha Zainal Alam, a.k.a interviewer yang tidak beradab.
Saya tahu anda baca blog saya. Jadi sila baca dengan teliti.

Sebab kenapa orang Melayu tidak maju adalah kerana wujud golongan
berfikiran jumud seperti anda. Sejak bila programmer perlu secantik miss
world? Adakah anda cuma mahu programmer yang tidak menutup kepala, dengan
rambut perang seperti bulu beruk terkena clorox, dengan berpakaian skirt
pendek menampakkan betis besar tiang letrik dan berbaju ketat menampakkan
perut boyot seperti anda? Atau programmer yang mengenakan mekap tebal
seperti mak nyah, memantis kening senipis mungkin dan cuma tahu pakai
visual basic?

Maaf, jika bahasa aku biadap.

Tetapi terima kasih kepada abang panda a.k.a Encik Fawwaz kerana
menjanjikan aku post junior programmer sebaik sahaja aku grad, keesokan
harinya setelah aku tinggalkan portfolio aku kepadanya. Tetapi Encik
Fawwaz, saya tidak mahu bekerja di syarikat anda dengan manusia yang tidak
tahu adab. Dan tolonglah update staf anda dengan current programming
language. Sesungguhnya untuk bersaing dengan company lain, simpanlah VB yg
sudah berhabuk itu.

Noktah. Itu prinsip saya. Maafkan saya. Saya tidak mahu bekerja di sebuah
software house yang stafnya berpakaian seperti pelayan kelab malam. Saya
harap Encik Fawwaz tidak tersinggung. Anggaplah ini satu teguran, untuk
memastikan kejayaan yang diraih adalah dengan keberkatanNya.


and bawah ni ialah reply drpd salah seorang interviewer yg baca blog org
ni...

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Aa'ha said,
March 11, 2009 @ 12:42 am

What the hell do you mean by your redish wording? You just so fuckin rude!
Let me say this;
U tak lulus temuduga dengan kitaorg sebab kitaorang dah buat homework
pasal
you berdasarkan maklumat dlm resume yg u hantar seminggu sebelum interview
and we’all trackback ur blog.
we all rasa u ni islamic freak berdasarkan posting u dlm blog.
guess what? we all tak mahu org mcm u sebab u nanti bermasalah nak
accompany customer karaoke @ minum2. sebab u org kampung yg tak tau sosial
dan pakai tudung macam mak nenek!!
kalau u rasa nak keja dekat company besar u bettter jgn kolot sangat sebab
u’ll never make it dgn cara u ni.u perlu sedar u hidup tahun 2009 bukan
zaman nabi dulu!!
and thanx-a-lot sbb tak terima job ni becoz we all memang allergic dgn org
yg konon2 islamik mcm u.

apa kata u try mintak keja dengan masjid kat kampung you?? buat sistem
masjid ke?

chill……….


"Farshia Arissa said,

September 4, 2009 @ 3:39 am

I have no Hadith or quote from the Qur’an to support whatever I’m going to
say here, cause you see, I’m not Islamic.. but I am proud to be a Muslim.

To Miss A’ha, let me tell you something. Saya dibesarkan di US sehingga
umur saya 18 tahun, dan pulang ke Malaysia 6 tahun lepas. So as you can
expect, I have a Western upbringing. Bila balik ke Malaysia , I continue my
life here as a Muslim and a Malay as how I was taught when I was in US.

Here, I have seen so many Westerners-wanna-bes like you… and trust me,
eventhough you think you’re all hyped up with your hedonist life, you’re
nothing but a toy to your company. Do you really think you have all the
potential just because you have all the “qualifications” to entertain your
clients in clubs? Darling, you’re a just a cheap bait that allowed yourself
to be exploited in such a way. Btw, if you’re reading this, I hope you’re
able to comprehend me since I noticed most “sorority-like” chicas like you
in Malaysia just ACT like the whites, but speak funny English.

It’s crystal clear to me that you’re suffering from a major culture shock,
and you need serious help. Trust me, Malaysians, the Malays particularly,
look awful in skimpy outfits no matter how you tried to pull them off.
Nampak macam Philippine hookers. This is actually agreed by many. You can
try to bleach your skin, colour your hair etc, but in the end, you’re still
an Asian like all those people in tudung that you called mak nenek or
kampung.

You kata orang lain kolot? Hahaha that’s the funniest part, I shall say.
Judging from the way you reacted to this post, well honey, let’s admit it,
you pun sama kolot jugak. Whoever said people that wear tudung can’t make
it? Siapa still guna “becoz” lagi zaman 2009 ni? Are you still stuck in the
90’s? And ‘chill’?? You still use ‘chill’ too??

I juga bertudung and at the age of 24, I’m already an executive in a very
established insurance company in Malaysia . No one seems to have a problem
with the way I dress, and the fact that I wear baju kurung sometimes. Not
even the non-muslims. So kalau orang Islam sendiri yang menghina Islam yang
lain for carrying her duty as a Muslim, I suggest you cermin la diri tu and
do some serious deep thinking. Siapa yang kolot sebeanrnya?

I think you should come out from your own little world, open your mind a
tiny wee bit, and realized that there are other ways for people to succeed
in life rather than wearing slutty attires to entertain clients in
karaokes, clubbing, etc.. Newsflash, orang macam you memang biasa digunakan
oleh orang2 atasan company you untuk jadi umpan jaga client. They don’t see
your potential, they see what’s beneath your skirt. I’m not making this up.
I tau sebab I pun banyak client that own companies. Diorang CEO, so they
tell me stuff. I hope I gave you some insight of who you really are now.

To the blog owner, trust me, you lose nothing for not working in a company
that failed to see the potential under your tudung. In fact, you have saved
yourself from self-humiliation. There’s a bigger world waiting for you out
there, so keep your chin up ya? (Embedded image moved to file:
pic01869.jpg)Image removed by sender.<<<<<
Reply terkini kat blog tu

i pernah alami perkara yang sama. tapi yang bezanya, HR yang menginterview
i tu seorang perempuan yang bertudung. bila dahtunggu time untuk interview,
tak selak pon my resume or application form terus buat conclusion.. “well
kami mencari candidates yang boleh serve arak untuk visitors, customers and
suppliers.. and i think you’re not suitable for this position kerana
kamu…1. pakai tudung 2. beragama Islam” position yang ditawarkan adalah HR
Executive.. aper jadah HR exec kener serve arak and entertain customer????

aku sengih jer.. belum habis dia cakap i terus “potong” ayat dia (sebab tau
sure tak dapat) “as an experienced HR Executive, you shud know and identify
your candidates before you shortlisted.. and now u have wasting my time…
anyway, you nama jer Islam and pakai tudung, sila jaga adab ketika
bercakap..tolong cermin diri u tu dulu sebelom nak nasihat orang.. kalau
sekadar nak kerja and jadik balaci orang kafir.. itu tak berkat.. awak
boleh buang application and resume saya”

nak tahu company apa??? MEWAH OIL di Pulau Indah… at the end, Allah tu Maha
Adil.. after 5 years, i terima resume this ladies to apply a job at my
place to be my assistant…subhanaAllah

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
nmdia
Moderator
Moderator


Posts : 19
Join date : 2010-02-22
Age : 27

PostSubject: Re: Cerita interview -utk renungan. BEST SANGAT!   Fri Mar 05, 2010 8:42 am

western wanna be<<< ramai cm gini skrg

jangan lah kita menilai seseorang dari luaran nya.

semuanya sudah dicover..

palesu semua nye.. diamlah


jadilah diri sendiri dan berpegang pada yg Esa..
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Cerita interview -utk renungan. BEST SANGAT!   Sat May 15, 2010 10:43 pm

teringat plak saat aku kena interbiu kat UM aritu. teruk giler kena hentam.. aku rasa aku takde can nak sambung degree kat UM tu. hampeh.. teruk giler kena marah.. adoi... tapi aku tak salahkan dia... sbb aku mmg banyak buat silap dan tak betoi2 stadi pun. ada rezeki adalah.. kalo takde? aku sambung belajor kat tempat lain...

hidup ini sebenarnya indah dan mudah...

cuma aku sebagai manusia yang lemah dan daif ini.. kerapkali mempersoalkan setiap kejadian yang berlaku. walhal aku juga punyai pilihan.... sama ada nak marah.. ataupun redha, sabar, dan pasrah dengan kehendakNya.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Cerita interview -utk renungan. BEST SANGAT!   Today at 5:34 pm

Back to top Go down
 
Cerita interview -utk renungan. BEST SANGAT!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Dames of Dialogue Interview w/D. K. Christi
» Old interview with Tuomas Pirinen on Strike to Stun
» Dubai Atlantis Grand Opening - Gerry Interview
» Moviefone Interview - Gerard Butler Talks Dragons, Career Choices and '300'
» VIDEO: Gerard Butler interview on Good Day LA

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::KOPITIAM::. :: .::CAKAP-CAKAP::..::TALKING PLACES::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.