perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Bagaimana Untuk Mengubat Luka Hati

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
miss-lady
Admin
Admin


Posts : 1280
Join date : 2009-04-10
Age : 28
Location : sabah & perak

PostSubject: Re: Bagaimana Untuk Mengubat Luka Hati   Wed Feb 03, 2010 8:53 am

yeah tipah boleh yeah.. kawan2 jugak boleh
ade tak tips buang rasa panas baran aek :
sian hubby anis selalu kena maki anis lau anis di kuasai rasa marah
Back to top Go down
View user profile
~neo~
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 51
Join date : 2009-11-16

PostSubject: Re: Bagaimana Untuk Mengubat Luka Hati   Wed Feb 03, 2010 9:09 am

tipah pun tgh cuba ni....

1.kene byk bersabar

2.cube jadi batu atau tunggul

3.klu tgh marah tu beristighfar byk2

4.minx lew pasangan anda feluk ke kiss ke sure x jadi marah

tp ade x tips utk berhenti menangis...tipah ni kuat nangis lew
Back to top Go down
View user profile
miss-lady
Admin
Admin


Posts : 1280
Join date : 2009-04-10
Age : 28
Location : sabah & perak

PostSubject: Re: Bagaimana Untuk Mengubat Luka Hati   Wed Feb 03, 2010 10:33 am

1+1 wrote:
tipah pun tgh cuba ni....

1.kene byk bersabar

2.cube jadi batu atau tunggul

3.klu tgh marah tu beristighfar byk2

4.minx lew pasangan anda feluk ke kiss ke sure x jadi marah


tp ade x tips utk berhenti menangis...tipah ni kuat nangis lew


no 4 yg besh tu
tp kalau kemarahan masa tu tahap nak makan org,, mau nye dia kena penerajang penampaq semua..
anis kuat marah la.. sian nya hubby ruzzen
abg pliss ampunkan ayang ayang janji tak maki maki marah2 teruk teruk lg kat abg


tipah kuat nanes aek meh meh sini kena feluk diam la tu dah kena pujuk

_________________________________________________
Kebanyakan dari kita tidak mensyukuri apa yang sudah kita miliki, tetapi kita selalu menyesali apa yang belum kita capai
Back to top Go down
View user profile
~neo~
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 51
Join date : 2009-11-16

PostSubject: Re: Bagaimana Untuk Mengubat Luka Hati   Wed Feb 03, 2010 10:46 am

ketiak masam lew anis ni...adess

beshnye kene feluk....

tp x de spe nk feluk tipah

kalau tengah marah semua boleh kuar ek??agak2 ape yg org marah tu tgh ckp benar2 ke?kalau mcm tu x de harapan nk berbaik dgn sifu...

Back to top Go down
View user profile
miss-lady
Admin
Admin


Posts : 1280
Join date : 2009-04-10
Age : 28
Location : sabah & perak

PostSubject: Re: Bagaimana Untuk Mengubat Luka Hati   Wed Feb 03, 2010 11:16 am

1+1 wrote:
ketiak masam lew anis ni...adess

beshnye kene feluk....

tp x de spe nk feluk tipah

kalau tengah marah semua boleh kuar ek??agak2 ape yg org marah tu tgh ckp benar2 ke?kalau mcm tu x de harapan nk berbaik dgn sifu...


ketiak masam?
huwaaa anis dah mndi awal2 lg tau siap pakai rexona lg mangi dah ni
tak kire nak feluk tipah gak wakakaka

.................................


kalau manusia ni kan, dia tengah marah lebih2 lg yg tak kuat iman tu mcm anis ni lah contohnya.. diri di kuasai oleh rasa marah yg amat sgt.. jiwa di selubungi oleh kuasa kemarahan yg melampau2, so apa yg di kata n di luah tu sebenarnya bukan lah dari hati.. kena faham hat itu..so kepada yg cool je tu buat la jd tunggul sat,jgn makan dalam ape yg pasangan or kawan org keluarga cakap kan time marah sebab itu bukan keluar dari hati dan tidak di mksudkan dari sanubari nya.. (cewwaaahhh)

dan kita gak dapat kesan bila seseorang tu kemarahan nya tahap gunung berapi meletup dah sampai maki hamun dan kata2 kesat keluar dr mulut nya tu... bila dia mengeluarkan air mata sambil dia luahkan, itu sebenarnya bukan lah kehendaknya tp cuma ingin memuaskan hati nya yg sedang "hot" tu. jadi nasihat kepada yg di marah tu..jgn la ambil hati sgt. n kepada yg pemarah tu termasuk diri anis sndiri cuba istighfar bebanyak.. hmm anis ni pon kuat marah..
lau jenis anis marah, tahap maki hamun yg melampau2 tu, tu masih ok, jgn je anis marah dah diam dah.. takdak harapan la tu.. dah putus arapan la tu nak bebaik sebab dah pndam lam ati memang susah la nak sembuhakan ati yg sakit tu..
isk kuat bebel anis ni diamlah

_________________________________________________
Kebanyakan dari kita tidak mensyukuri apa yang sudah kita miliki, tetapi kita selalu menyesali apa yang belum kita capai
Back to top Go down
View user profile
~neo~
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 51
Join date : 2009-11-16

PostSubject: Re: Bagaimana Untuk Mengubat Luka Hati   Wed Feb 03, 2010 1:15 pm

maknanya tipah x de harapan nk berbaik dgn sifu lagi...

tipah sedey sbb pasal tipah die naek hangin...

bkn maksud tipah nk buat sifu mcm tu...

tipah yg punca die jadi mcm tu die sedey dgn sikap tipah yg x geti faham bahasa

tapi tu bkn mksd tipah

tipah cuma nk bgthu yang tipah dah menang

tp lain plak yg tipah sampaikan pada dia...

so sad buat org yg baik dgn tipah mcm tu

sebab sifu x penah berkira dgn tipah

ilang dah sorang kwn baik

its my fault

ade lg ke yg nk berpisah dr tipah
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Bagaimana Untuk Mengubat Luka Hati   Sat May 15, 2010 11:00 pm

memaafkan itu merupakan cara terbaik untuk mengubati luka di hati.

andai hati dan perasaan dendam membaluti seluruh jiwa raga, manusia menjadi gila dan tak rasional. maki hamun, carut-marut semua kuar.

aku pun bukannya baik sangat. kalo aku naik setan mmg la.. macam2 kuar. diamlah

tapi bila aku kenal rapat dengan seorang manusia yang sangat pemarah, sensitip, yang suka emo secara tiba-tiba tanpa sebarang amaran.. membuatkan aku menjadi lebih sabar daripada sebelum ini.

mmg ada masanya aku biadab, merempan, cakap banyak. tapi bila empunya diri dah mengamuk.. aku pun dah mati hujah.

aku sekarang dalam proses memahami ramai manusia lain... macam2 ada. ada yang pemarah, perengus, kuat maki hamun, mengamuk tak tentu pasal, yang suka buat komplot, suka kenakan aku.. pedajalkan aku.. aku cuba nak memahami mereka. kerana setelah memahami diri mereka semua.. barulah aku mampu memaafkan dan menerima diri mereka seadanya.

dan....

len kali kalo rasa nak marah je... ikut petua ni:

1. bila berdiri, cuba duduk, kalo duduk pun marah, cuba baring. semakin manusia dekat dengan tanah, hatinya bertambah sejuk sbb ia dekat dgn fitrah kejadiannya.

2. kalo marah melampau2.. ambik wudhu. tak pun basahkan aje badan. terus mandi. sbb marah itu sifat syaitan daripada api, dan api lawannya air.

buat sesiapa yang dapat keluarga/kawan/teman hidup yang pemarah ni, banyakkan bersabar. cuba faham apa punca dia marah. jangan lawan cakap dia. tak guna. diamkan diri lebih baik. bila dia dah tenang, baru pujuk atau nasihat dia. banyakkan mintak maaf kat dia. kalo dia marah2, mintak maaf je. (walaupun bukan salah sendiri) sbb bila dah mintak maaf, empunya badan tu akan sejuk ati skit. insya Allah dia pun akan cepat ilang marahnya.

dan ini untuk tipah:

tak salah untuk kuat menanges sbb air mata yang keluar itu dapat menyembuhkan luka di hati... sbb aritu salju ada baca buku terapi air mata, sebenarnya manusia yang menanges bila sedih ni lebih panjang umur dan kurang dihinggapi penyakit berbanding manusia yang susah nak menanges. sbb bila dia tak menanges, toksin dalam badan yang dihasilkan tu tak dapat dikeluarkan.. akhirnya merosakkan badan.

cuma tipah..

kalo nak kurangkan menanges boleh.. dengan cara, pasrah dan redha dengan kejadian. bila dah redha, dah pasrah.. insya Allah rasa sedih itu akan hilang.

dulu salju masa bergado dgn manusia tertentu.. mmg selalu sangat nanges. nampak dia punya nama online pun nak nanges. tapi sekarang alhamdulillah... makin boleh terima kenyataan dan realiti hidup.

panjatkan kepasrahan pada Dia yang Maha Kuasa... moga Dia dapat memberikan ati tipah, anis, salju.. dan kita semua tenang... AMIN..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Bagaimana Untuk Mengubat Luka Hati   Today at 5:33 pm

Back to top Go down
 
Bagaimana Untuk Mengubat Luka Hati
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» VALAVANIS AUTUMN TOKONOMA DISPLAY
» The Bazar
» die grinder, tools question
» Vietnam International bonsai show
» Ixora chinensis -"santan"

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::KOPITIAM::. :: .::CAKAP-CAKAP::..::TALKING PLACES::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.