perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 CARA MEMASAK CHAR KUEY TEOW

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
miss-lady
Admin
Admin


Posts : 1280
Join date : 2009-04-10
Age : 28
Location : sabah & perak

PostSubject: CARA MEMASAK CHAR KUEY TEOW   Mon Feb 01, 2010 10:05 pm

ehek..

jom try kebolehan sndiri untuk memasak char kuey teow

ni dia bahan n cara masak nye.. cuma sukatan tu agak2 sendiri hek..

Bahan nak Buat Kicap

Air Rebusan Udang
Sedikit sos ikan
Gula Melaka
Kicap Cair
Kicap Masin
Sos Tiram
(masak kesemuanya sekali sehingga menjadi satu pekatan kicap)


Bahan nak buat Pes Cili

Isi Udang yang dah diblend
Cili Kering yang dikisar
Bawang Putih yang dikisar
Sedikit bawang besar dikisar
Garam
Gula
Pak aji
Sedikit minyak
(tumis bawang putih,bawang merah,cili Kering, Udang) sehingga menjadi mcm cili boh ..heheh


Bahan2 Buat Char ko Teow

Udang (jgn buang kulit,kepala,ekor) sebab tuh yg buat die maniss
Koteow halus
taugeh
kucai
lada sulah jika suka
kerang (rebus separuh masak) tak rebus pun takpa..lagi fresh
teloq
minyak


Cara2 nak goreng koteow

1) Masukkan minyak (api mesti kuat..kalau boleh bakar cicak kat syiling lagu baguish)
2)Goreng 3-4 ekor udang sehingga kulit udang kemerah-merahan
3) tuang 2 sudu besar kicap char koteow..kacau
3) Masukkan 3 sudu besar pes cili yang dibuat td.....kacau hingga garing
4)Masukkan koteow...gaul..tauge...gaul...kucai..kacauu...
5)pecah 1 biji telor...kacau...lepas tuh tuang 1 senduk/mangkuk kecil kicap char ko teow sekali lagi
6) kacau dan tutup api...
7)kalau buh kicap tuh byk..so kuah die byk la......terpulang..
sedap gak resepi die....nak2 plak makan dgn cabai jeruk


so pe lagi.. p lah try

dah try nanti post hasil masakan anda hek..

_________________________________________________
Kebanyakan dari kita tidak mensyukuri apa yang sudah kita miliki, tetapi kita selalu menyesali apa yang belum kita capai
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
Admin


Posts : 256
Join date : 2009-04-10
Age : 32
Location : gerik,perak

PostSubject: Re: CARA MEMASAK CHAR KUEY TEOW   Wed Mar 31, 2010 9:12 pm

wauu bagus resepi ni..argggg

_________________________________________________
tolong sama2 majukan forums
Back to top Go down
View user profile http://perak1.forums2u.com
 
CARA MEMASAK CHAR KUEY TEOW
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» WIP - MG Zaku (Char clear ver)
» La otra cara del alma
» MG Char's Zaku II
» My first spray painted kit RG Char Zaku
» Jesus Christ Superstar

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::SUDUT RESEPI DAN MASAKAN::. .::RECEIPE AND COOKIES SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.