perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 nk tau cara nak hilangkan kelam- kabut

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
adam
senior
senior


Posts : 35
Join date : 2009-08-25

PostSubject: nk tau cara nak hilangkan kelam- kabut   Mon Jan 18, 2010 12:59 pm

attn: ms salju

adam ni nk bertanya apekah ada cara untuk menghilangkan rasa gemuruh & kelam kabut yg m'buat saya jd xtentu hala..!!

Back to top Go down
View user profile http://adams-sinclare.blogspot.com
komenk
senior
senior


Posts : 19
Join date : 2010-01-11

PostSubject: Re: nk tau cara nak hilangkan kelam- kabut   Mon Jan 18, 2010 1:21 pm

di cuci aje nanti crah lagi.
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: nk tau cara nak hilangkan kelam- kabut   Mon Jan 18, 2010 1:43 pm



adam,

kelam kelibut ni semua orang pun ada. terutamanya jenis yang cepat panik ketika mana datang sesuatu yang di luar jangkaan pada masa kritikal. contohnya, nak antar esemen, masa tu plak tayar motor pancit, dan lecturer cakap kena submit sebelum pukul 4:00 petang. masa tu plak dah pukul 3:30 petang. mmg mengom jadinya.

apa yang adam leh buat ialah belajar untuk tenang dan melakukan relaksasi. caranya mudah. cukup dengan menarik nafas dalam2 melalui hidung dan lepaskan dengan mulut. lakukan berulang kali. dan sebaiknya sebagai orang Islam, banyakkan zikir ketika itu.. untuk menenangkan darah gemuruh dan kelam kelibut.

dalam masa yang sama.. tanamkan pada diri adam.. adam sekadar berusaha, Allah s.w.t menentukan. dan setiap takdir daripada Allah s.w.t adalah yang terbaik. cuba untuk fokus, tenang, dan berserahlah pada Allah s.w.t. kadang2 rasa gelabah dan kelam kelibut ini disebabkan rasa takut dan risau yang melampau sangat. macam contoh kes salju citer tadi, takut esemen tak sempat antar, takut lecturer tolak markah, takut fail paper.. dan sebagainya.

jadi kalo setiap kali rasa gemuruh dan kelam kelibut.. adam cuba relaks, tenangkan diri... zikir banyak2... supaya adam leh fokus. selepas tu.. fokus kepada kerja dan berserahlah kepada Allah s.w.t.

adam boleh
Back to top Go down
View user profile
adam
senior
senior


Posts : 35
Join date : 2009-08-25

PostSubject: Re: nk tau cara nak hilangkan kelam- kabut   Tue Jan 19, 2010 8:55 am

attn: ms salju

thanks for your advice ms salju...
but kelam kabut adalah disebabkan oleh faktor keadaan yang m'pengaruhi seseorang.. adakah ini bukan 1 jenis penyakit yg boleh dirawat dan terus membaik dan xberulang lagi spt sakit kat hospital ...
tu hanya perumpamaan yg saya beri.. maksudnya kelam kabut tu adalah sakit disbbkan oleh prisikologi yg mungkin dpt dipulihkan oleh kaedah kaunseling... sbb ader org yg kelam kabut dia agak keterlaluan..
aper komen anda miss salju..
dan 1 lg mungkin ms caunselor nk berkonsi ilmu bagaimana nk menjadikan masyarakat malaysi mempunya minda kelas pertama yg hangat diperkatakan dalam kedewasaan masyarakat malaysia...
serta bagaimana untuk meningkatkan daya ingatan...
dan tabiat tidur petang...

semoga Allah merahmati mu ms salju...

Back to top Go down
View user profile http://adams-sinclare.blogspot.com
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: nk tau cara nak hilangkan kelam- kabut   Tue Jan 19, 2010 10:28 am

adam..

kalau kelam kelibut yang melampau, ia memang merupakan penyakit psikologi. ia boleh dirawat dengan ubat psikiatri yang boleh didapati di hospital ataupun menjalankan terapi dengan psikologis klinikal, atau dengan kaunselor.

ada beberapa teknik dan terapi yang boleh diaplikasikan untuk seseorang mengawal rasa kelam kelibut tersebut. adam boleh berjumpa dengan kaunselor untuk penerangan lebih lanjut. tetapi jika kelam kelibut itu terlalu bermasalah sehinggakan kaunselor tidak mampu menguruskannya, mungkin klien tersebut akan dirujuk kepada psikologis klinikal.

adoi.. banyaknyer nak tanya adam. salju jawab satu jelah dulu untuk arini yer? yang lain salju jawab lain kali... sbb kena buat rujukan dulu.

wassalam..

Back to top Go down
View user profile
khairul.cinta_syira
senior
senior


Posts : 7
Join date : 2010-01-26
Age : 31

PostSubject: Re: nk tau cara nak hilangkan kelam- kabut   Tue Jan 26, 2010 11:24 am


sian..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: nk tau cara nak hilangkan kelam- kabut   Today at 12:12 am

Back to top Go down
 
nk tau cara nak hilangkan kelam- kabut
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Tamarindus - looking for large old examples
» Huge 30 year old bougainvillea
» Commands to invite players to a checkmate server

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT KAUNSELING:: .::COUNSELING SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.