perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
amizan
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 40
Join date : 2009-08-20
Age : 31
Location : kg gajah

PostSubject: HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??   Thu Nov 26, 2009 12:38 pm



Aku bukak soalan ni utk korang...
leh la kongci2 mana tau ada orang yang dapat hack ke atau ade info hanpon cina yang canggih manggih kat pasaran..
ataupun nak kutuk kaw-kaw nyer hanpon keluaran china ni..
so up to u la..

berak
Back to top Go down
View user profile http://klub-biz.blogspot.com/
soul_meth
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 137
Join date : 2009-09-02
Age : 34
Location : DIANtARa Dua PAHa

PostSubject: Re: HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??   Thu Nov 26, 2009 2:51 pm

Chinese Phone






what do you mean sir about 'leh la kongci2 mana tau ada orang yang dapat hack'.....






tq,

_________________________________________________

Back to top Go down
View user profile http://www.bluefame.com/
soul_meth
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 137
Join date : 2009-09-02
Age : 34
Location : DIANtARa Dua PAHa

PostSubject: Re: HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??   Thu Nov 26, 2009 3:01 pm

Informasi Mendasar dan Berguna tentang HP Cina


Apa itu TX RX?
tx rx adalah tipe koneksi yg akan membantu anda mengkoneksikan HP ke pc untuk operasi software. Ia hanyalah nama tipe koneksi.


Apa itu cpu?
Central processing unit. Sebuah komponen dari HP. Ia adalah komponen penting. Semua HP memiliki cpu tapi bagi HP Cina cpu sangatlah penting. HP Cina memiliki berbagai tipe cpu.


Mengapa cpu penting bagi HP Cina?
Semua HP memiliki cpu, uem. Tapi untuk HP Cina cpu adalah sangat penting sebab bermacam-macam cpu HP Cina memerlukan support berbagai tool/alat jika akan melakukan operasi software terhadap HP tersebut. Jadi bayangkan kita tidak tahu HP yang mana dengan cpu apa jika kita menhadapi masalah untuk memperbaikinya.


Bagaimana mengetahui tipe/ model cpu?
sekarang sudah banyak alat yg bisa mendeteksi secara otomatis tipe cpu jadi tidak ada masalah untuk mengetahui cpu yang mana yang digunakan pada HP jika kita akan memperbaikinya. Juga kita dapat membuka HP dan dapat melihat cpu apa yang digunakan didalam HP.

MTK


Spreadtrum


Infineon


Sky/Skyworks


ADI/AD


Philips


Agree


TI / Power Management


VIA

SAMSUNG

SI4904

ANYKA




Apa itu chip (IC) flash dan RAM?
chip flash merupakan tempat disimpannya software HP. dan RAM adalah tempat yang didalamnya disediakan ruang sebagai memory extra untuk HP dan chip flash untuk meng-extract software dan operating HP tatkala HP sedang bekerja. 99% chip flash dan RAM HP Cina disatukan dalam sebuah chip. Jadi dapat dibayangkan area flash atau area RAM rusak, kita harus menggantikan chip secara total. Mengggunakan berbagai tipe chip fabrikan dengan berbagai nama model, seperti halnya Samsung, Toshiba, Intel, ST dll


Apakah nama/model chip flash HP china penting seperti halnya cpu?
Mestinya. Ia penting seperti halnya cpu sebab jika flash HP Cina bayangkan saja kita tidak tahu chip flash apa yang digunakannya, kita dapat temukan file flash yang bagus untuknya. Sebaliknya dengan file flash yang salah HP akan matot.


Apa ada masalah dengan nama model HP Cina?
Nama model tidaklah merupakan masalah besar untuk HP Cina. Sebab dengan nama yang sama mempunyai sangat banyak HP dengan perbedaan pada pcb, pcb design, cpu, flash chip, gate up, software dll.


Apa yang perlu diketahui dari HP Cina jika kita akan memperbaikinya?
1. Tipe dari CPU
2. Model chip (IC) Flash
3. Versi software/flash orisinil.
4. Tipe konektor
5. Berapa pin yang ada pada konektor.

Versi file flash apakah penting utk HP Cina?
Mestinya. Ia amat sangat penting bagi HP Cina sebab dapt dibayangkan kita kehilangan versi flash orisinil (saat pabrikan mengeluarkan HP) atau tidak tahu file flash yang ada pertama kali di HP, kita akan bermasalah jika flash HP tersebut. Utuk mem-flash dengan versi/model file flash yang salah kita akan menghadapi masalah -
1. Flash berhasil (done) tapi HP matot
2. blank putih “white screen” (tidak bisa pake utk telepon)
3. blank putih “white screen” (bisa pake utk telepon)
4. Keypad tidak berfungsi
5. Sim tidak valid “Sim not valid”
6. Sim diblokir “Sim blocked”
7. Hp hang setelah dihidupkan
8. tidak ada jaringan “no network”
9. ada jaringan tapi hanya tampil SOS “emergency” (masalah ini terjadi juga karena ic power atau sim tidak konek atau masalah konektor sim)
10. HP restart terus menerus.
dll.

Software/alat perbaikan yang manakah?
Banyak software gratis disediakan untuk mtk, infineon, ad, spreadtrum, sky etc. tapi hanya alat (dongle/box) yang akan memberikan solusi lengkap.


Sekarang saya mengakhiri post ini, sangat banyak informasi mengenai HP Cina, tidaklah mungkin mem-post-nya hanya dalam satu post.





tq...
|soul_meth|

_________________________________________________

Back to top Go down
View user profile http://www.bluefame.com/
amizan
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 40
Join date : 2009-08-20
Age : 31
Location : kg gajah

PostSubject: Re: HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??   Thu Nov 26, 2009 3:09 pm

bro..
tq for ur info..really useful..tapi disini masih terbatas ilmu mengenai hp chinese..rata-ratanya bila ditanya hp ini byk problem la..spare part susah mau cari la..etc..
Back to top Go down
View user profile http://klub-biz.blogspot.com/
soul_meth
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 137
Join date : 2009-09-02
Age : 34
Location : DIANtARa Dua PAHa

PostSubject: Re: HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??   Thu Nov 26, 2009 3:27 pm

untuk mengetahui CPU dan File yang support apa yang dipakai, kita boleh guna tool ini


WChinaTool - New Tool for scan china bin-files from ME / FREE


Scan all MTK cpu, NOR,NAND.
For NAND scan for BAD Block in ROM Images.
For NOR format(erase) FAT(file system) in BIN-file
Show adress of Security Zone (116 bytes)

Example:

Flash size = 128 Mb (1024 blocks)
Found 1 BAD Block(s).
-------------------------
CPU: MTK NAND
File size: 132 Mb
ROM: APL216_PCB01_GPRS_MT6230_S02.APL216_V1_2_20080916. BIN
BUILD: APL216_V1.2_20080916 6230_06B_HW 2008/09/18 13:53
[MCU SW] APL216_V1.2_20080916
FS(fat) - Start: 0x2100000, Size: 0x6000000
--- Languages --------------
*#0044# |en| English
*#0034# |es| Espanol
*#0049# |de| Deutsch
*#0084# |vi| vietnamese
*#0066# || ???
--- LCD driver --------------
APL216_HX8347_LCM\lcd.c
--- SpeedDial codes ---------
*#0000# Auto language
*#0044# Set English language
*#0886#
*#0034# Set Spanish language
*#0049# Set German language
*#0066#
*#0084#
*#0086#
*#06# Show the IMEI
*#88375# Service
*#83646633# Service
*#866*# Service
*#887#
*#833778# Service
*#8523#
*#8678#
*#8876#
*#86810# Service
*#1234# Set A2DP Mode
*#900# BT Power ON
*#901# BT Power OFF
*#902#
*#903#
*#83366*# Service



WChinaTool

_________________________________________________

Back to top Go down
View user profile http://www.bluefame.com/
amizan
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 40
Join date : 2009-08-20
Age : 31
Location : kg gajah

PostSubject: Re: HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??   Thu Nov 26, 2009 3:30 pm

bro..
bagus infonya..kebanyakan hp cina di sini menggunakan platform mtk..tp di sini masih kurang ilmunya mengenai hp cina ni..so bila ditanya pada org2 laen..kebanyakannya menjawab hp cina ini problem la..susah mau cari spare part la..mesti tak berkualiti sebab itu murah..

hehe

papehal tq bro..
Back to top Go down
View user profile http://klub-biz.blogspot.com/
soul_meth
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 137
Join date : 2009-09-02
Age : 34
Location : DIANtARa Dua PAHa

PostSubject: Re: HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??   Thu Nov 26, 2009 3:32 pm

amizan wrote:
bro..
bagus infonya..kebanyakan hp cina di sini menggunakan platform mtk..tp di sini masih kurang ilmunya mengenai hp cina ni..so bila ditanya pada org2 laen..kebanyakannya menjawab hp cina ini problem la..susah mau cari spare part la..mesti tak berkualiti sebab itu murah..

hehe

papehal tq bro..



nanti kalau ada yang nak repaire, terima saja...
kita boleh discuss problem ni...
nanti hasilnya tranfer ke rekening saya...




Insya Allah saya bantu...

_________________________________________________

Back to top Go down
View user profile http://www.bluefame.com/
soul_meth
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 137
Join date : 2009-09-02
Age : 34
Location : DIANtARa Dua PAHa

PostSubject: Re: HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??   Thu Nov 26, 2009 3:45 pm

Mtk Flash Tool V3.3.1+4.0


Mtk Flash Tool V3.3.1
Flash Tool V3.3.1
Flash Tool with Auth File and Memory Test option

Supported BaseBand Chips.

6205,6223,6218.6208,6218b,6219,6217,6228,6227,6229 ,6226,6230.6225

Bug fixes:
1. Solve Chip UID boundary condition.
2. Solve SLA_Challenge race-condition issue.
New features:
1. [BROM DLL/UI] EDGE PC Card download
2. [DA/BROM DLL/UI] NOR+DRAM download
3. [DA/BROM DLL/UI] Enhance Memory Test Tool
4. [BROM_DLL/DA] Support MT6226D download.
5. [BROM_DLL/DA] Support MT6223P download.
6. [DA] Supports new NOR Flash device
[ST] M58WR016QT
[ST] M58WR016QB
[ST] M58WR032QT
[ST] M58WR032QB
[INTEL] PF38F60xxM0x0xx
[INTEL] PF38F60xxM0x1xx
[SPANSION] S29NS016J
[SPANSION] S29NS032J
[SPANSION] S29NS064J
[SPANSION] S29NS128J
Enhancements:
1. If Block 0 is bad when NFB downloading, FlashTool will stop and popup error message.
2. When first downloading, Flash checking is obsoleted on Un-secure BB.
3. SEC_RO and CUST_PARA file is automatically selected when scatter file is chosen.
4. FlashTest_AllInOne_DA.bin is obsoleted,
Memory Test feature is integrated into MTK_AllInOne_DA.bin.
Please use new UI to do Memory Test.

Code:


http://rapidshare.com/files/148712524/MTK_FlashTool_v3.3.1.rar.html

Code:

http://rapidshare.com/files/129904884/MTK_FlashTool_v4.0.1.rar.html

_________________________________________________

Back to top Go down
View user profile http://www.bluefame.com/
Δone™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 76
Join date : 2009-11-30

PostSubject: Re: HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??   Mon Nov 30, 2009 10:58 pm

soul_meth wrote:


nanti kalau ada yang nak repaire, terima saja...
kita boleh discuss problem ni...
nanti hasilnya tranfer ke rekening saya...




Insya Allah saya bantu...

matre pula kau nak....mana awak dah transfer ne acan bisa keneh uy....... wakakaka wakakaka wakakaka wakakaka


Last edited by Δone™ on Tue Dec 01, 2009 12:10 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
amizan
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 40
Join date : 2009-08-20
Age : 31
Location : kg gajah

PostSubject: Re: HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??   Mon Nov 30, 2009 11:02 pm

sori bro aone..tak paham la...

Back to top Go down
View user profile http://klub-biz.blogspot.com/
Δone™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 76
Join date : 2009-11-30

PostSubject: Re: HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??   Mon Nov 30, 2009 11:06 pm

apanya yang tak paham ke....
Back to top Go down
View user profile
amizan
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 40
Join date : 2009-08-20
Age : 31
Location : kg gajah

PostSubject: Re: HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??   Tue Dec 01, 2009 12:02 am

Δone™ wrote:
apanya yang tak paham ke....

tak paham ini "matre pula kau nak....mana awak dah transfer ne acan bisa keneh uy....... "
apa ertinya?
Back to top Go down
View user profile http://klub-biz.blogspot.com/
Δone™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 76
Join date : 2009-11-30

PostSubject: Re: HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??   Tue Dec 01, 2009 12:07 am

tanyakan sama wak ameth broo pasti lah kamu akan paham...
jika perlu suruhlah mat ameth ke thread ini.....
Back to top Go down
View user profile
Δone™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 76
Join date : 2009-11-30

PostSubject: Re: HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??   Tue Jul 20, 2010 5:42 pm

update china phone lagi yuk.....

_________________________________________________
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??   Today at 1:33 pm

Back to top Go down
 
HANPON CINA..CANGGIH KE CIKAI??
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Forgotten trees ?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::GAJET/ICT::. :: ..:::ALL ABOUT PONSEL::..-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.