perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 MasyaAllah atau Astagfirrullahhalazim??

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: MasyaAllah atau Astagfirrullahhalazim??   Wed Oct 07, 2009 9:25 am

Kadang-kadang kita terpengaruh dengan movie, terutama cerita
p ramlee yang banyak menggunakan "masyaallah"
dalam situasi yang silap. Bayangkan jika anda
forward kan kepada sahabat2 lain, pahala akan
terus berganda macam juga buat selling-networking,
cuma in this case, pahala yang berganda bukan duit.

Didapati ramai dikalangan kita menggunakan lafaz
"MasyaAllah" ketika berhadapan dengan situasi yang
tidak disukai atau tidak elok, contoh ketika terlihat
gambar-gambar censored atau bila anak-anak kita buat perangai nakal.

Sebenarnya istilah "MasyaAllah" bermaksud ALLAH THE
ALMIGHTY atau ALLAH YANG MAHA AGUNG.

Mengikut buku "What Do Say" by Kathyn Abdullah,
kita menggunakan istilah "Masya'aAllah" bila kita
melihat "something nice" seperti melihat bayi/kanak2
yang comel, ketika menjamah makanan yang sedap, terbau
wangi-wangian dan sebagainya.

Jadi pengunaan MasyaAllah ketika berhadapan dengan
situasi yg tidak elok adalah salah dan tidak digalakkan.
Yang patut kita lafaz ialah "Astagfirrullahhalazim"
(Aku memohon ampun kepadamu Ya Allah) ataupun "Innalillah"
(Kepada Allah kita kembali).

Yang baik itu datangnya dari Allah, yang salah tu adalah dari diri hamba sendiri..!

Wallahualam....!!!

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: MasyaAllah atau Astagfirrullahhalazim??   Wed Oct 07, 2009 9:27 am

Back to top Go down
View user profile
miss-lady
Admin
Admin


Posts : 1280
Join date : 2009-04-10
Age : 28
Location : sabah & perak

PostSubject: Re: MasyaAllah atau Astagfirrullahhalazim??   Wed Oct 07, 2009 9:35 am


_________________________________________________
Kebanyakan dari kita tidak mensyukuri apa yang sudah kita miliki, tetapi kita selalu menyesali apa yang belum kita capai
Back to top Go down
View user profile
Δone™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 76
Join date : 2009-11-30

PostSubject: Re: MasyaAllah atau Astagfirrullahhalazim??   Mon Nov 30, 2009 11:26 pm

maaf nambahin sikit awak kalau salah di maafkan...
Spoiler:
 


Last edited by Δone™ on Tue Dec 01, 2009 2:34 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
riznif
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 11
Join date : 2009-11-30

PostSubject: Re: MasyaAllah atau Astagfirrullahhalazim??   Tue Dec 01, 2009 2:28 am

Δone™ wrote:
maaf nambahin sikit awak kalau salah di maafkan...
Spoiler:
 


tumben lo ngomong bener wak...ha ha ha haha
Back to top Go down
View user profile
Δone™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 76
Join date : 2009-11-30

PostSubject: Re: MasyaAllah atau Astagfirrullahhalazim??   Tue Dec 01, 2009 2:32 am

[quote="riznif"]
tumben lo ngomong bener wak...ha ha ha haha[/quote]

akak kah setan na wak tak paham apa ke cakap.........
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: MasyaAllah atau Astagfirrullahhalazim??   Today at 5:11 am

Back to top Go down
 
MasyaAllah atau Astagfirrullahhalazim??
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» SasuSaku or SasuKarin?
» Kibahina is Naruhina's biggest canon rival for hinata?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT AGAMA:: .::RELIGION SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.