perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 semangat kian pudar..!!

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
adam
senior
senior


Posts : 35
Join date : 2009-08-25

PostSubject: semangat kian pudar..!!   Fri Oct 02, 2009 10:45 am

attn: salju
hello, ms salju..!!
adam nie dulu seorang yg kuat semangat dng falsafahnya..!! tp bila kakak adam yg blajar kt uum kata mcm2 kt adam sbb pilih kolej komuniti sbg saluran untuk menyambung pelajaran.. smangat adam nk blajar jd luntur dan tak seperti semester yg lepasnyer..!! aper yg dia ckp biarlah rahsia antara keluarga kami..!! tp adam semakin rapuh dan stress dng kata2_ yg dilontarkan menyebabkan adam mcm berputus asa seperti sekarang..!! sehinggakan pensyarah tnya adam : what's wrong with u..!! last semester u're not like this..!! dia tnya sbb adam slalu dtng lambat sbb tak smangat dah nk bangun pagi unt pegi kolej..!! then i said don't know..!! sbenarnya saya nk kembali semangat saya yg dulu nya membara, tp seakan-akan tiada cara untuk pulihkan semangat yg kian dingin..!! harapan yg dulunya ingin berada dipuncak jaya tp akhirnya kaku scara tiba2..!!
Back to top Go down
View user profile http://adams-sinclare.blogspot.com
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: semangat kian pudar..!!   Sat Oct 03, 2009 8:10 pm

terlebih dahulu salju ingin memohon maaf sbb lambat balas luahan rasa adam ni.

adam...

apa yang dikatakan oleh kakak adam itu adalah pandangannya adalah berdasarkan pengalaman peribadinya di UUM. sebenarnya adam, belajar di mana2 di malaysia ini sama saja, asalkan ia mendapat pengiktirafan. kalo adam belajar di kolej swasta dan ia diiktiraf MQA.

setiap orang ada falsafah dan pandangannya sendiri. salju kagum dgn adam yang bercita-cita dan mempunyai hala tuju sendiri. cuma, adam terlalu terkilan dgn kata-kata kakak adam dan menyebabkan semangat adam jatuh.

adam... belajar mana2 pun sama je adam. tak kisah ler mana2 adam belajar pun. adam cuma perlu fokus dan abiskan pengajian adam. insya Allah, rezeki akan datang selepas itu. tak semua graduan IPTA dapat kerja, adam. ada ramai yang menganggur. tak semestinyer graduan kolej komuniti tak boleh nak berjaya dalam hidup.

pokok pangkalnya sekarang, adam perlu kembalikan keyakinan diri adam. fokus terhadap matlamat asal, iaitu nak grad dengan baik di kolej komuniti dan mengejar cita-cita adam. manusia akan terus berkata2... dan kita sukar untuk menutup mulut mereka. sekiranya kata-kata mereka berbunyi negatif dan merendahkan semangat, anggap itu sebagai semangat untuk adam buktikan yang adam bukan seperti yang dia katakan.

ADAM BOLEH!

Back to top Go down
View user profile
adam
senior
senior


Posts : 35
Join date : 2009-08-25

PostSubject: Re: semangat kian pudar..!!   Mon Oct 05, 2009 5:25 am

thanks coz bls msg ni..!! ader xcara yg boleh dipraktikkan untuk pulihkan semangat yg kian pudar ni..!!
Back to top Go down
View user profile http://adams-sinclare.blogspot.com
-doc-
Site Admin
Site Admin


Posts : 53
Join date : 2009-04-16
Age : 27
Location : melaka bumi bertuaah

PostSubject: Re: semangat kian pudar..!!   Mon Oct 05, 2009 7:19 am

ade ade
meh sini jumpe sy
Back to top Go down
View user profile
miss-lady
Admin
Admin


Posts : 1280
Join date : 2009-04-10
Age : 28
Location : sabah & perak

PostSubject: Re: semangat kian pudar..!!   Mon Oct 05, 2009 7:36 am

hmmm betul kata kaunselor site kite tu adam iaitu kak salju.. mana-mana pon tempat kita nak belajar ni sama je tujuan nye kan..hmm tp kak anis memang sungguh bangga lah tgk adam sebagai junior kak anis, dengar sal pointer adam je watkan kak anis kagum!! huhu lau pasal semngat tu lak. adam kena lah kuat semangat.. mcm adam kakak adam kan. mcm kak anis ni lak ayah kak anis mula2 tak restu pon kak anis p belajar ni sebab die soh kak anis dok kampung tunggu pinangan pastu mak kak anis lak soh gak teruskan belajar.. selama kak anis study kat kolej komuniti ni satu sen pon tak penah ayah kak anis bg tau.. kekadang bnyk sgt masalah.. takyah ckp lah sebab kak salju sendiri tau mcm mana berat masalah kak anis ni tp masih kekal lg teruskan belajar kat kolej ni walau pon hari tu hampir2 nak berhenti kolej sebab putus asa dah.. tp dorongan dr kengkawan n pensyarah,kak anis try juga nak teruskan dan alhamdullilah tinggal dua bulan ja lg kak anis akan habiskan study kat sini.. ape yg cube kak anis nak sampai kan pada adam,cuba kuatkan semangat tu k..adam seorang best student N JPP kat kolej ni.so sayang sgt jika adam mudah berputus asa
adam boleh!! adam boleh!!

_________________________________________________
Kebanyakan dari kita tidak mensyukuri apa yang sudah kita miliki, tetapi kita selalu menyesali apa yang belum kita capai
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: semangat kian pudar..!!   Mon Oct 05, 2009 3:51 pm

adam..maaf menyibuk sikit..apa yg kak seri nak sampaikan..adik kene kuat..abaikan kata org..
teruskan perjalanan adik sbb dgn pelajaran shj adik akan di pandang tinggi..wlupun kita tak kenal satu sama lain tp sbg sahabat di sini kak seri harap adam tabah dan belajar secara perlahan dan tenag...setiap kali nak belajar, niat di hati utk berjaya dan kiranya benar niat ikhlas adam nak belajar, insyaallah Allah akan memberikan kekuataan itu pada adam.. kita shj yg dpt mengubah diri kita dik.. have a gud luck
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: semangat kian pudar..!!   Mon Oct 05, 2009 5:33 pm

ini lah di kata kan faktor penyahidratan air dalam badan...

rilek adam...kalau lu dgr cakap org...tak kemana laa...

ikut cakap sendiri jek...pastu tya pendapat org2 lama..otai2. tak kira la adik beradik ke kawan2 ke..ok..

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: semangat kian pudar..!!   Tue Oct 06, 2009 4:29 am

adam pernah dengar x org sekolah darjah 6 leh berjaya punya banglo.keta mewah,bini2 cantik mcm2 ada eh mcm astro lak.... so pelajaran mmg penting tapi terpulang kepada kita tuk mengerakkn pelajaran yg kita ada,klu sekolah bertingkat2 x tau hala tu on x leh gak hidup mst mau appy selalu laki ni nak pulihkn semangat senang je cari gadis yg leh bagi dorongan mst bersemangat la cabuttttttttttttttt alamak aku dh lama x msk forum ni tau2 je melalut

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
miss-lady
Admin
Admin


Posts : 1280
Join date : 2009-04-10
Age : 28
Location : sabah & perak

PostSubject: Re: semangat kian pudar..!!   Tue Oct 06, 2009 6:18 am

abg macan wakakaka masuk2 jer melalut

_________________________________________________
Kebanyakan dari kita tidak mensyukuri apa yang sudah kita miliki, tetapi kita selalu menyesali apa yang belum kita capai
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: semangat kian pudar..!!   Wed Oct 07, 2009 3:34 pm

macan!!!!!! nah ambik ko macan... dah lama tak kena kaunseling makin menjadi2 plak dia...

namo ajar adam mende mukan2... jgn biarlah dia tu belajar tinggi2.... ko ni sebok je....

meh sini masuk kat bilik kaunseling... tumpang lalu... ada klien baru kes dirujuk sbb bagi ajaran sesat dalam forum... opocot


adam...

cara nak pulihkan semangat...

adam amalkan surah al-insyirah (alam nasyrah). pendek je surah tu. tu sebenarnya surah yang Allah s.w.t turunkan kepada nabi muhammad s.a.w sebagai motivasi kepada baginda di saat baginda rasa patah semangat disebabkan kewafatan khadijah dan jugak kematian ayah saudaranya abi talib yang mati dalam keadaan kafir.

pastu adam tulis cita-cita dan impian adam... adam tampal dekat bilik adam. bangun tido je.. adam tengok kata-kata tu.

contoh:

"adam nak grad 3.50 dan dapat kerja dengan gaji RM2000 permulaan"

katalah macam tu cita2 adam. adam tampalkan kat bilik tido, hari2 baca kata2 tu.

pastu adam dekatkan diri adam dgn kawan2 yang rajin belajar. dekatkan diri adam dengan pensyarah, sbb mereka semua ada cas positif, aura untuk adam kuat belajar. serap aura baik dia orang tu dengan cara selalu mendampingi dia orang.

ADAM BOLEH!

Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: semangat kian pudar..!!   Today at 1:21 am

Back to top Go down
 
semangat kian pudar..!!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Mixed Twins

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT KAUNSELING:: .::COUNSELING SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.