perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 40 TIPS UNTUK JIMAT PETROL KERETA

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: 40 TIPS UNTUK JIMAT PETROL KERETA   Wed Jul 29, 2009 3:49 am

1. Servis kereta ikut jadual - kereta yg di maintain dgn baik akan beroperasi pada kecekapan maksimum

2. Penapis udara dan penapis minyak petrol kena check! (Penapis minyak petrol kene tukar 40 000 km sekali)

3. Spark plug perlu dlm keadaan baik ( Tak hitam & gap OK )

4. Tayar perlu diisi angin dgn pressure yg betul, kalu tayar tak cukup angin, minyak makan...

5. Pakai kereta yg CC rendah tapi kalau nak pakai yg CC tinggi pun
boleh cuma system kene bagus la macam Honda i-VTEC, Toyota VVTi atau
pakai sistem

6. Jangan tarik pick-up lebih 3000 rpm setiap gear , tapi sekali-sekala boleh la takut engin lemau

7. Go slow man ! jangan speeding .90-100 km/j tu kira ok la.., tapi kalau terbakar sebab ada orang ajak race
- kejar.. jgn tak kejar

8. Elakkan kesesakkan jalan raya, lagi lama tersangkut (engin idle) lagi makan minyak (kene tukar gear selalu)

9. Kalau parking menunggu tu, matikan engin

10. Berkongsi kereta

11. Naik motor (4 lejang)

12. Naik Basikal

13. Naik pengangkutan awam

14. Guna tayar kereta yang low profile dan ada special rubber compound (Grip tinggi rintangan kurang)

15. Pakai rim tayar biasa dah le, kalu nak pakai sport rim biar sesuai
dgn kereta (dapat pakai macam rim motor lagi bagus - ringan maa...
macam kereta klasik)

16. Isi minyak kat stesen minyak yang pakai meter analog

17. Tingkatkan tahap kecekapan pembakaran engin, kalau kereta biasa -
80% daripada campuran bahan api dibakar dgn sempurna. Kalau nak
tingkatkan ke 90% pakai high frequency converter dlm sistem spark plug
seperti Stromberg ataupun pakai special magnet pada talian minyak (Dah
terbukti !!!)

18. Isi minyak slow-slow masa kat stesen minyak. Isi minyak sambil minum kopi dan borak-borak

19. Elakkan jalan berbatu dan tanah merah

20. Gunakan engin Hybrid (gas-electric)

21. Guna engin Electric (pakai bateri)

22. Gunakan tenaga solar

23. Kurangkan penggunaan air-con,

24. Kalau kat highway tu, cucuk angin kereta lain (follow belakang
kereta lain utk kurangkan daya tolakan angin (Di sarankan cucuk angin
kereta yg power sahaja seperti Mercedes, BMW, EVO )

25. Buang Catalytic converter pada system ekzos dan ganti dgn free flow
center bullet (Tapi sebelum buat pastikan tahap kecekapan pembakaran
engin anda ditingkatkan, kalu tidak banyak asap keluar beb)

26. Ganti ekzos belakang dgn free flow ekzos (Kalu takut bising, cari yg brand baik punyeee, mesti marii)

27. Loweredkan kereta anda

28. Pakaikan kereta anda skirt labuh tapi jangan cecah jalan dah la.Ini bertujuan untuk kurangkan rintangan
angin, tapi skirt tampal tak main sebab takut angin tembus

29. Kalau nak pergi kedai kat rumah tu, jalan kaki lagi bagus, boleh exercise

30. Cari tempat kerja dekat dgn rumah, kalau dapat tidur,makan, berak,mandi kat office lagi best.

31. Petrol mudah terpeluwap, jadi kalau nak isi minyak isi time pagi
atau waktu sejuk dan kalau dapat parking tempat redup lagi best. Cuba
korang kene jemur.. masak dibuatnye.

32.. Kalau nak isi petrol kat stesen minyak pastikan isi penuh, tak payah nak ulang alik cari stesen minyak

33. Jangan bawak banyak barang. Kalau boleh bawak yg perlu sahaja.

Penggunaan minyak bergantung kepada

weight/power ratio - power kereta dah fix, bila berat bertambah -
nisbah meningkat dan penggunaan minyak pun meningkat. Lagi satu,
cuba-cubalah kuruskan badan tu sikit dan turunkan perut tu....

34. Tinted cermin kereta anda (Semua cermin). Lagi kurang cahaya
matahari masuk, lagi bagus (cthnya gold dust 95% block heat) sebab ia
berkaitan dgn penggunaan air-con dan emosi anda. Contohnya, kalau
air-con kurang guna atau guna pada tahap minimum, minyak pun save dan
anda pun kurang terbakar atau kurang nak marah sebab ada kajian
menunjukkan cuaca panas akan meningkat tahap kebrutalan seseorang itu
Bila dah 'panas' mula la jadi samseng jalan raya

35. Terdapat juga teknologi baru dimana kadar ketembusan cahaya pada
cermin kereta anda boleh diubahsuai (Kat negara kita belum
dikomersialkan) menggunakan tenaga elektrik drp bateri anda. Bila nak
parking - gelapkan cermin kereta, bila nak drive cerahkan balik. Rujuk
[ fcp://@fc.ramunia. com,%2318476420/ MailBox/_
blank/home.howstuff works. com/smart- window.htm


]http://home. howstuffworks. com/smart- window..htm

36. Gantikan Air filter kereta anda dengan filter K&N sebab filter
K&N diperbuat daripada gentian kapas dimana kadar aliran udara
adalah lebih tinggi daripada filter biasa yg diperbuat dari kertas dan
mudah tersumbat

37. Boleh cuba pakai micro-compressor (www.micro-compresso r.com) atau Air Injector (www.air-injector. com)

38. Kalau nak pergi kerja tu, keluar la awal sikit, takde la terkejar-kejar. Rilek je drive dan tak sakit kepala.

39. Perbanyakkan stesen Petronas

40. Pasang intercooler pada enjin anda (bila suhu enjin diturunkan, power meningkat dan boleh save minyak)

lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol! lol!

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
enni
junior
junior


Posts : 171
Join date : 2009-07-18
Age : 28
Location : ::kota bharu::manjung::petaling jaya::

PostSubject: Re: 40 TIPS UNTUK JIMAT PETROL KERETA   Wed Jul 29, 2009 6:39 am

bl la dpt beli kete...

tq 4 sharing...bleh apply tips ni bl da beli kete nnt
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: 40 TIPS UNTUK JIMAT PETROL KERETA   Wed Jul 29, 2009 7:04 am

ade keta..bwk keta..jarang skali so..mmg jimat mnyak la
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: 40 TIPS UNTUK JIMAT PETROL KERETA   Today at 1:33 pm

Back to top Go down
 
40 TIPS UNTUK JIMAT PETROL KERETA
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Some very basic tips from a new user
» Household tips
» Tips on how to better drybrush metallics?
» Gaming Table Creation Tips
» looking for tips on baking

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::KOPITIAM::. :: .::CAKAP-CAKAP::..::TALKING PLACES::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.