perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips

Share | 
 

 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi!!

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
enni
junior
junior


Posts: 171
Join date: 2009-07-18
Age: 26
Location: ::kota bharu::manjung::petaling jaya::

PostSubject: 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi!!   Tue Jul 28, 2009 10:50 am

Berikut adalah 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki
ajnabi
.Semoga dengan mengamalkan
perbatasan hubungan ini, akan lebih mensucikan hati kita dan hati
mereka. Sama-samalah kita menjaga hati...



1. Elakkan berurusan dengan lelaki - Selagi masih boleh dan
berpeluang untuk minta tolong daripada perempuan. Kecuali dalam hal
seperti dalam hal repair kereta, repair laptop dan lain-lain.
Disebabkan limitation kemampuan wanita dalam hal tersebut, maka
terpaksalah juga akhirnya minta bantuan daripada orang lelaki.



2. Kalau terpaksa berkomunikasi dengan orang lelaki, gunakanlah
medium perantaraan dalam bentuk tulisan seperti SMS, e-mail atau nota
kecil.
Gunakan perkataan-perkataan formal,bukan bahasa pasar. Contoh
:maaf(bukan sowie..), terima kasih(bukan time kacih..). Lagi satu, tak
payahlah buat smiley face ke =),gelak ke (hihihi..), dan lain-lain yang
kurang berfaedah.


Elakkan bercakap melalui telefon kalau belum betul-betul desperate. Ini
kerana
suara wanita amat lunak dan boleh menggetarkan jiwa insan yang
bernama lelaki.
Buktinya sampai ALLAH sound kepada wanita supaya
keraskan suara! Rujuk Quran,Surah Al-Ahzab, ayat 32 :
"Wahai
isteri-isteri nabi, kamu bukanlah seperti perempuan-perempuan lain jika
kamu bertaqwa. Maka janganlah lemah-lembutkan suara dalam berbicara,
sehingga bangkit nafsu orang yang ada penyakit dalam hatinya, tetapi
ucapkanlah perkataan yang baik."
Kalau rasa ayat ini ditujukan kepada
isteri-isteri nabi sahaja, sepatutnya kita juga menyahut seruan
tersebut untuk mencapai darjat yang sama seperti mereka-darjat wanita
bertaqwa dan darjat wanita-wanita yang terpilih. Best kan ???


3. Tundukkan hati. Apabila terpaksa berurusan dengan lelaki, kita
sepatutnya merasa bulu roma kita meremang-kerana takut pada ALLAH! Kita
sangat takut sekiranya disebabkan kita, lelaki tersebut tertarik kepada
kita. Sewaktu berhadapan dengan lelaki-lelaki tersebut, banyakkan
beristighfar dan berdoa “ YA ALLAH, janganlah KAU jadikan lelaki ini
tertarik kepadaku. Jauhkan pandangannya daripada panahan-panahan
syaitan.”



4. Tundukkan pandangan.Jangan tertipu dengan subjek communication
skills yang pernah kita belajar, "make eye contact with the person
you’re talking to.."
. Ianya applicable kalau kita bercakap dengan
sesama jantina sahaja. Kalau ada eye contact dengan orang yang
berlainan jantina, kita akan mendapati teori “dari mata turun ke hati”
itu benar-benar bisa berlaku.



Para sahabat dahulu pun, ALLAH perintahkan supaya tahan pandangan mata
mereka apabila berurusan dengan isteri-isteri nabi. Rujuk kembali Surah
Al-Ahzab, ayat 53 :"…apabila kamu meminta sesuatu daripada isteri nabi,
mintalah dari belakang tabir. Itu lebih suci bagimu dan hati mereka…".
Tetapi kita bukanlah disuruh membawa tabir ke mana-mana kita pergi.
Kalau susah sangat nak jaga mata, tutuplah pandangan dengan buku ke,
fail ke..


Kita lihat betapa ALLAH sangat mengambil berat masalah hati para
sahabat dan isteri-isteri nabi supaya mereka tidak tewas ke dalm
kemungkaran. Kalau kita nak jadi sehebat mereka, kenalah aplikasikan
apa yang mereka lakukan. Takkan nak tunggu ALLAH sebut nama kita dalam
Quran baru nak buat.
Contoh :"Wahai cik _____, tundukkanlah
pandangan..". Isk,isk..tak layaknya..


5. Cepatkan urusan. Perkara ini mungkin applicable kepada
students/orang yang dah bekerja dan terpaksa berurusan dengan team
lelaki. Dah tak dapat nak dielakkan, mereka sahaja teammate kita. So,
apa-apa kerja yang dibuat bersama, buat sahajalah kerja tersebut.
Tak
payahlah nak berborak-borak, tanya hal peribadi, gelak-gelak, buat
lawak..tak perlu,TAK PERLU! Siapkan kerja cepat-cepat, then go.


Discussion venue pula buatlah di tempat yang proper dan berurusanlah
secara professional.

Semoga bermanfaat dan semoga kita dikenali sebagai wanita mu’minah yang
ada identiti, yang taat perintah ALLAH dan takutkan hari pembalasan.

Semoga tidak melalaikan diri kita dan orang yang menerimanya. Jagalah
diri, hiasi peribadi.
Wassalam.


Last edited by enni on Wed Jul 29, 2009 6:33 am; edited 2 times in total
Back to top Go down
View user profile
MaNgKuK pEcAh
junior
junior


Posts: 81
Join date: 2009-05-14
Age: 25
Location: kajang melaka

PostSubject: Re: 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi!!   Tue Jul 28, 2009 11:11 am

wahaha
nice share
berguna pd kite smua
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts: 1157
Join date: 2009-04-20
Location: a place called heart

PostSubject: Re: 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi!!   Wed Jul 29, 2009 4:42 am

tq for sharing...
awat font kaler yg lain tu..hitam..isi dia x penting ke
kene highlight br leh baca klu yg guna pc lama mst x npk
anyway
Back to top Go down
View user profile
enni
junior
junior


Posts: 171
Join date: 2009-07-18
Age: 26
Location: ::kota bharu::manjung::petaling jaya::

PostSubject: Re: 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi!!   Wed Jul 29, 2009 6:35 am

tq kak sri..sy da edit..

kt enjoy dl..

enjoy pe..
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts: 970
Join date: 2009-04-12
Location: taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi!!   Wed Jul 29, 2009 8:05 am

ajnabi tu ape ?

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
enni
junior
junior


Posts: 171
Join date: 2009-07-18
Age: 26
Location: ::kota bharu::manjung::petaling jaya::

PostSubject: Re: 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi!!   Wed Jul 29, 2009 11:10 am

panx..btul ke ko xtau ajnabi tu pe??

ok..ak bg tau..

ajnabi = lelaki bukan muhrim (dlm konteks yg mudah difahami)

kalo dlm cite hndustan plak..

ajnabee = orang asing

p/s : btul ke bhse hndustan ak tu..sape2 sile btulkn kalo tersilap
Back to top Go down
View user profile
luvfama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts: 297
Join date: 2009-04-30
Age: 29
Location: Negi 9

PostSubject: Re: 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi!!   Wed Jul 29, 2009 12:30 pm

bgs2 share post ni enni...


ala...panx wat2 x tau kot enni...
Back to top Go down
View user profile
enni
junior
junior


Posts: 171
Join date: 2009-07-18
Age: 26
Location: ::kota bharu::manjung::petaling jaya::

PostSubject: Re: 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi!!   Wed Jul 29, 2009 3:26 pm

tq luv...

panx tu mmg cmtu ke luv???
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts: 1063
Join date: 2009-04-12
Age: 30
Location: mesia

PostSubject: Re: 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi!!   Wed Jul 29, 2009 6:41 pm

boleh apply ker semua tu... wakakaka

bukan nak kata pe.. aku dah pernah try semua tu masa belajar kat satu tempat nih.. tapi tensen siot...

susah nak jadi terlalu rigid dgn lelaki kalo tempat kerja dan bidang kita tu mmg memerlukan lelaki... (terutama kalo engineering student). macam kat tempat lama aku belajar dulu... ratio ataupun nisbah pelajar lelaki ialah dalam 3/4. perempuan cuma 1/4 je. dan banyak kerja mmg memerlukan pertolongan lelaki.

aku sokong mmg dari mata turun ke hati..

tapi kalo nak jadi kaunselor, yang handle sesi kaunseling.. camner plak?

cuma aritu tuan haji cakap.. "jangan tengok mata... nanti dari mata turun ke hati. kamu cuba tengok kawasan dari hidung ke dagu. ataupun pipi dia. itu kawasan yang apabila kamu tengok.. dia tak pasan sangat yang kamu tak tengok mata dia.."

ha.. satu lagi dugaan jadi kaunselor...

nak buat sesi kaunseling kena duduk berdua dalam bilik yang tertutup dan privacy..

kalo klien lelaki camner? sebagai etika seorang kaunselor, "terima klien tanpa syarat". ha.. pe citer?

cuma nak atasi masalah kat situ... biasanya bilik tu diberi cermin. kiranya orang luar leh nampak ler ada sesi tengah dilakukan kat dalam tu.. cuma dia orang takleh dengar ler.. sbb sesi kaunseling nih rahsia

tapi kalo korang ambik jurusan agama... leh je buat camtu.. dulu masa aku kat sekolah mmg selalu buat camtu... tapi biler dah masuk alam dewasa nih..... susah nak betoi2 buat semua tu.. sbb kesannya... biler diri terlalu rigid... susah nak berkembang dan banyak sangat keterbatasan yang menggangu hidup..

cuma aku nak pesan pada kawan2 semua..

walau apa pun kiter lakukan... kiter kena sedar batas dan larangan dalam agama. insya Allah.. kalo tahu semua tu... ia dapat membentengkan diri kiter daripada benda2 lain....
Back to top Go down
View user profile
enni
junior
junior


Posts: 171
Join date: 2009-07-18
Age: 26
Location: ::kota bharu::manjung::petaling jaya::

PostSubject: Re: 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi!!   Wed Jul 29, 2009 8:14 pm

adehhh kak salju ni..kalo dh mcm tu...go on je la..
bkan salah pn...

yg pnting niat kt dan ape yg kt lakukan smuanye berlandaskan batas2 agama..

cth nye...di zaman Rasulullah S.A.W..

Saidatina Aisyah R.A kan bnyk tau psal hadis2 Rasulullah..dan kdang kala sahabat2 nabi bnyk merujuk pd Saidatina Aisyah ni..

dkat situ kt leh nmpk yg Islam sndiri x pnah menghalang kt utk bergaul dgn kaum yg berlainan jantina dgn kt bg tujuan2 yg tertentu spt menuntut ilmu..

p/s: rs mcm masuk balik ajar subjek agama je... rndu nye kat anak2 murid
ak..
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts: 1157
Join date: 2009-04-20
Location: a place called heart

PostSubject: Re: 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi!!   Thu Jul 30, 2009 4:20 am

jadi terlalu baik..kita akan di kutuk huhu..di kata.."baik sgt ker".. "eleh..mcm bagus..." sedih kurang dpt kwn sbb baik sgt klu jd nakal skit.. dah melnggar batas2 agama lak
Back to top Go down
View user profile
enni
junior
junior


Posts: 171
Join date: 2009-07-18
Age: 26
Location: ::kota bharu::manjung::petaling jaya::

PostSubject: Re: 5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi!!   Thu Jul 30, 2009 6:33 am

sri..nkal yg mcm mane anda mksudkn??

ak pn jnis kwn dgn sume org sri..x kesah la jnis yg mcm mane pn..

ak pnah kwn dengan nyah,bapuk dan seangkatan dgnnya..tp ak terima je dorg sbg kwn ak..kalo nk melawak pn..ngarut je la..yg pnting dorg hormat ak mcm mane..dan ak hormat dorang mcm mane..

smbil2 kwn tu..selit2 gak lawak2 nasihat ke..

pndai2 la nk idup..


p/s: ak blum berkesempatan berkawan dgn mat cucuk je.. (penagih dadah)
Back to top Go down
View user profile
 

5 tips bagaimana berurusan dengan lelaki ajnabi!!

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

 Similar topics

-
» PENGALAMAN AKU DENGAN s*x PARTY
» Hubungan Tingkat Keasaman dengan pH
» Siapa nak main dengan awek Pinoy murah2 punya....
» tips ko sa may mg 3rd eye bago masiraan ng ulo
» Photojournalism Layout Tips (from curriculum)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 ::  :: -
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1272)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.