perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Ketam Melayu dan Ketam Cina

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Ketam Melayu dan Ketam Cina   Sun Jul 12, 2009 6:59 am

Tak lama dulu ada seorang melayu yang ingin makan lauk ketam. Pada pagi
tu dia pergilah ke pasar borong dan berjalan ke satu kedai milik cina
yang menjual ketam.

Melayu: Apek! Itu ketam ada jual ka?

Cina: Ada…ada…lu mau ketam cina ka ketam melayu?

Melayu: Aik! Ketam pun ada melayu dengan cina ka apek? Cuba lu tunjuk
mana ketam melayu, mana ketam cina?


Cina: Itu sana dalam bekas ada tutup…ketam cina…….sana dalam bekas tak ada tutup…ketam melayu la….

Melayu: Apa pasal ketam cina apek kasi tutup…ketam melayu apek tak kasi tutup?

Cina: Itu ketam cina kalau satu ekor keluar…yang lain akan tengok dan
kasi belajar macam mana boleh keluar dari bekas. Nanti lama-lama semua
ketam pandai macam mana mau keluar dari bekas. Jadi semua keluar la.


Melayu: Ketam melayu tak itu macam ka?

Cina: Ketam melayu, kalau satu ekor keluar yang lain kasi tarik itu kaki ketam tadi…jangan kasi keluar. Dia mau dia sekor saja keluar…yang lain biar dalam bekas. Kalau dia sudah keluar, dia terus lari, tak mau ajar yang lain macam mana mau keluar.

Pengajaran:
Begitulah cerita ketam melayu dengan ketam cina. Hakikatnya, jika orang
cina berniaga….cina lain tak kacau…dia tengok aje dan belajar macam mana
boleh berjaya. Cina dah berjaya tu pulak, akan ajar cina lain agarberjaya jugak. Kalau orang melayu, bila satu melayu nak berjaya, melayu lain akan guna apa saja supaya melayu tu jatuh balik. Macam ketam melayu, bila sekor ketam dah berjaya nak naik, ketam lain tarik kaki dia, at last sorang pun tak dapat naik . Lepas tu mulalah bergaduh sesama sendiri. Itulah hakikat sebenar sekarang ini. sebab tu melayu tak maju..
Back to top Go down
View user profile
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Re: Ketam Melayu dan Ketam Cina   Sun Jul 12, 2009 9:34 am

camne nak tukar fahaman orang melayu skang ek..

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
-doc-
Site Admin
Site Admin


Posts : 53
Join date : 2009-04-16
Age : 27
Location : melaka bumi bertuaah

PostSubject: Re: Ketam Melayu dan Ketam Cina   Sun Jul 12, 2009 6:43 pm

bagus2....post yang menarik seri

x tau la mmg pemikiran org melayu cam ni kot peace
jadi ikutan dari dulu smpai sekarang
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Ketam Melayu dan Ketam Cina   Wed Jul 15, 2009 3:26 pm

orang melayu jadi camni sejak dijajah. kalo nak diikutkan sejarahnya orang melayu dulu tak camni. sejak datang penjajah... jadi camni ler orang melayu..

melayu pada suatu ketika dahulu penakluk, pelaut, pedagang, ilmuan yang terkemuka. setelah dijajah.. terutama selepas dijajah British, melayu di brainwash oleh British dgn dasar pecah dan perintah. sbb itu melayu jenis low self concept. selalu rasa rendah diri.. suka kalah.. suka beralah sbb rasa diri hampeh sangat..

orang kutuk melayu malas.. melayu mengiyakan aje.. tanpa ada usaha nak membetoikan perangai melayu yang malas nih.. jgn

yang peliknyer orang melayu nih beragama Islam..

camner ek.. seolah2 orang melayu nih tak amalkan cara idup Islam plak.

orang jepun takde agama... tapi cara hidupnya, disiplin kerjanya.. kalah orang Islam sendiri...

di manakah silapnya?

berpk sambil2 makan megi nih... malas plak nak masak..
Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: Ketam Melayu dan Ketam Cina   Sat Aug 01, 2009 11:51 am

melayu=lari jdi nk wat camner lari pn sorg2 je kwn ditinggalknya

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Ketam Melayu dan Ketam Cina   Mon Sep 28, 2009 5:03 am

takperlah can.. ko bukan melayu.. ko wong jowo kan?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Ketam Melayu dan Ketam Cina   Today at 5:30 pm

Back to top Go down
 
Ketam Melayu dan Ketam Cina
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Forgotten trees ?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT KAUNSELING:: .::COUNSELING SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.