perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 kerabu sohun

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: kerabu sohun   Tue Jun 30, 2009 4:25 pm

lama dah aku tak update resepi... bukannya apa... aku tak jumpa resepi baru. balik2 aku ulang resepi lama aku je.. mujur aku jenis tak cepat bosan.. hari2 makan resepi sama pun takper...

ok2... berhenti merepek jap. sebenarnya kerabu sohun nih masakan thai. aku pekena kerabu sohun nih masa pergi giant kat nilai. kat situ ada orang thailand bukak booth.. jual masakan thai dan jugak barang2 dari thailand. aku tak tanya direct kat tukang masak tu.. aku cuba2 masak sendiri je.. alhamdulillah.. rasanya hampir2 sama...


bahan2:

4-5 biji cili padi warna merah
(yang dalam bungkusan kecik tu... supermarket ada jual. kalo nak pedas hentam banyak2. tapi ni pun dah terbakor lidah dibuatnyer)
3 ulas bawang putih
1-2 biji limau nipis (nak masam hentam banyak. tak mo masam kurangkan)
sohun
bebola ikan
isi ketam
tomato
bawang besar
sawi/kobis/tauge (pilih antara 3 ni ler. nak hentam semua pun bagus.. elok makan banyak sayur nih).
garam dan gula secukup rasa

cara memasak:

1. rendam sohun dalam air panas sampai kembang. pastu toskan. letak kat tepi.

2. tumbuk bawang putih, cili padi, gula dan garam. nak blend dalam blender pun boleh.. ikut sukalah.. janji lumat semuanya. pastu perah limau selepas ditumbuk semua bahan2 ni.

3. rebus isi ketam dan bebola ikan. pastu potong ikut suka.

4. celur semua sayur-sayuran kecuali tomato, dan toskan.

5. gaulkan semua bahan2 tersebut, iaitu sohun yang telah direndam air panas, sos yang ditumbuk, isi ketam dan bebola ikan dan sayur-sayuran yang telah dicelur, dan tomato yang telah dipotong.

6. siap untuk dihidangkan.


camner? senang kan masaknyer? main rebus2 je.. pastu gaul semua sekali. perahan limau, garam, gula dan cili padi tu ikut kesesuaian korang ler. ada yang suka masam, ada yang suka manis, ada yang suka masin.. ada yang tak suka semua. kekeke...

try ler... meleleh wooo.... sedap giler..... aku baru je try tadi.. kekeke.... ni dia pic kerabu sohun yang aku masak tadi...


Back to top Go down
View user profile
MaNgKuK pEcAh
junior
junior


Posts : 81
Join date : 2009-05-14
Age : 27
Location : kajang melaka

PostSubject: Re: kerabu sohun   Tue Jul 28, 2009 5:46 pm

siap pic agbgs2 gkley try 
Back to top Go down
View user profile
luvfama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 297
Join date : 2009-04-30
Age : 31
Location : Negi 9

PostSubject: Re: kerabu sohun   Wed Aug 05, 2009 9:33 am


salju...luv dah wat kerabu sohun ni...ok x


Last edited by luvfama on Wed Aug 05, 2009 1:13 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : pic)
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: kerabu sohun   Today at 5:34 pm

Back to top Go down
 
kerabu sohun
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::SUDUT RESEPI DAN MASAKAN::. .::RECEIPE AND COOKIES SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.