perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 tenggiri campur kulit rambai masak cili api

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
_m4m4 4y4nG_
junior
junior


Posts : 3
Join date : 2009-06-25

PostSubject: tenggiri campur kulit rambai masak cili api   Sat Jun 27, 2009 8:36 am

Bahan-bahan:

tenggiri papan 1ekor (sedang)

cili api dalam 21 ulas (nk pedas tmbah ler lg)

kunyit besar ibu jari

Santan kelapa dari sebiji kelapa

Buah Rambai ( anggaran dalam 50 biji) yg tua ler..dh masak baik x yah..

Cara penyedian:

Lu org bersih kan ler ikan tu..
Potong jd kan 6 keping ke kan..
P letak tepi dulu ikan tuh...

Cili api ngan kunyit tumbuk bg lumat

Pastu buah rambai td.. belah 4 (buang isi dia) amik kulit jerk...
Dah siap habis belah2 tuh..p amik garam kasar ke halus ke..campur ngan kulit rambai
tadi..Ramas- ramas kan kulit rambai ngan garam tuh..
Tujuan meramas ni nk bg kulit rambai tuh ilang pahit n bg dia lembut.
Pastu basuh ler balik..jgn tk basuh lak...

Cara memasak:

Panas kan piuk
Masukkn santan ngan cili api n kunyit td
Kacau ngan api perlahan..jgn api besar gajah..meruap gulai nanti..
Tak sedap ler pulak nanti...Tunggu sampai pecah minyak @ mendidih mcm tuh ler..
Pastu lu org masukkan ikan dulu...
Agak2 ikan dh setengah masak...
Baling ler pelan2 ngan penuh kasih sayang kulit rambai td dalam piuk...
Kacau...Biar kan dia masak dalam keadaan api sederhana..
Nak bg confirm kulit rambai tuh dah masak..tgk ler lembut ke belum..ikan dh masak
ke belum...Pastu jgn lupa rasa...opss garam lupa lak nk letak..
Ok masukkn garam..kalau kurang masam..amik 1keping asam keping campak dalam piuk td..
semua dah siap...Leh la makan...Wakakakakakak...

Bukan susah nau pun...Budak baru belajar mmg main campak2 je bahan2 dlm piuk..
Wakakakakaka... Selamat Mencuba Allz...

P/S: kulit rambai boleh d tukar kan dgn buah belimbing buluh atau pun daun gelugor..
Kalau masak campur buah belimbing tk payah letak asam keping lg..sebab buah tuh dh masam..Kalau ikan nk d tukar kan dgn telur itik pun leh jugak..macam ni lah masakan org n9...semua resepi hasil nukilan mak mertua aku...
Wakakakakakak....Nak pic yg aku masak kena tunggu balik kg aku masak dulu...Ekekekek...
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: tenggiri campur kulit rambai masak cili api   Sat Jun 27, 2009 11:35 am


cuma aku konfius tang ni
Quote :
Buah Rambai ( anggaran dalam 50 biji) yg tua ler..dh masak baik x yah..
apa beza yg tua ngn dh masak? tua bkn mksud dh msk ke ke..aku yg tak kenal buah
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
Admin


Posts : 256
Join date : 2009-04-10
Age : 32
Location : gerik,perak

PostSubject: Re: tenggiri campur kulit rambai masak cili api   Sat Jun 27, 2009 4:37 pm

ako baca resepi ni pon dah telan air liur..warrrrr

_________________________________________________
tolong sama2 majukan forums
Back to top Go down
View user profile http://perak1.forums2u.com
_m4m4 4y4nG_
junior
junior


Posts : 3
Join date : 2009-06-25

PostSubject: cuma aku konfius tang ni   Sat Jun 27, 2009 5:09 pm

( apa beza yg tua ngn dh masak? tua bkn mksud dh msk ke ke..aku yg tak kenal buah )

Ekekekeke...yg tua nih...dia belum masak ranum dan tk muda sangat... Kulit
dia ala2 hijau kecoklatan mcm tuh...
Kalau muda kompom ler ijau lg kan...
Kalau dh masak tuh...dia dh kaler coklat
Yang muda pun sebenarnya leh d gunakan...Pahit sikit ler kot...Tapi still leh d mkn....tk mati pun....janji korang ramas ngan garam..nk bg lembut kulit dia....Wakakakakkaaka...
Kalau dh masak....buah rambai tuh rasanya masam2 manis isi dia tuh...Makan mentah2 pun boleh sayang....

( Faham tk )
Back to top Go down
View user profile
___PoMPaK___
Site Admin
Site Admin


Posts : 32
Join date : 2009-06-24

PostSubject: Re: tenggiri campur kulit rambai masak cili api   Sat Jun 27, 2009 10:55 pm

yg tue tuh kale cam lou kot ayang..kahkah....
ok wa mao tambah 1 laie k...
Pemude: klo mao besh laie buh garam sebanyak mungken....sekian dari wa...


p/s: kne phm ye antare Pemude ngan Petue...wakakaka
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: tenggiri campur kulit rambai masak cili api   Sun Jun 28, 2009 8:56 am

fhm la kut...lg ku tanya kang..langsung tak fhm
thank's mama
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: tenggiri campur kulit rambai masak cili api   Today at 5:31 pm

Back to top Go down
 
tenggiri campur kulit rambai masak cili api
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::SUDUT RESEPI DAN MASAKAN::. .::RECEIPE AND COOKIES SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.