perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Tanda2 suami dan isteri yg nuhyuz

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Tanda2 suami dan isteri yg nuhyuz   Tue Jun 16, 2009 3:27 pm

Perkara ini boleh menimbulkan perbalahan dan pergaduhan lebih besar sehingga sesetengahnya berakhir dengan perceraian.
Dalam hal ini, terkadang isteri bersikap agresif sehingga meninggi suara, membantah dan melawan kehendak suaminya tanpa sebab munasabah mengikut hukum syarak.
Perkara ini disebut sebagai nusyuz yang juga boleh dikategorikan sebagai derhaka.
Apabila ia berlaku, gugurlah hak isteri untuk mendapatkan nafkah sehinggalah dia bertaubat.
Bagaimanapun, hukuman nusyuz tidaklah sewenang-wenangnya terletak pada suami tetapi ia hendaklah dirujuk ke mahkamah supaya pihak wanita mendapat pembelaan dan tidak teraniaya.
Dalam pada itu, apabila menyebut nusyuz, ia kerap diletakkan kepada wanita semata-mata. Sebenarnya, nusyuz dibahagikan kepada dua iaitu nusyuz isteri dan nusyuz suami.

Di antara sebab berlakunya nusyuz pada pihak isteri ialah:
-Apabila disuruh menutup aurat dia enggan berbuat demikian.
Enggan tinggal serumah dengan suami.
-Keluar rumah tanpa keizinan suami.
-Enggan menunaikan kewajipan sebagai seorang Islam, seperti mendirikan solat dan sebagainya.
-Menjauhkan diri daripada suami.
-Enggan memenuhi kemahuan suami kecuali yang ditegah dan tidak mencurahkan sepenuh kasih sayang kepada suami.
-Tidak memelihara kehormatan.
-Tidak menjaga amanah suami.
-Tidak merahsiakan perhubungan suami isteri.

Di antara sebab berlakunya nusyuz di pihak suami pula ialah:
-Mengabaikan tanggungjawab dalam pemberian nafkah.
-Mengabaikan penyediaan tempat tinggal yang sesuai.
-Tidak memberikan perlindungan yang sewajarnya terhadap rumah tangga, isteri dan anak-anak.
-Tidak memberikan nafkah kepada anak.
-Tidak bertanggungjawab terhadap kesihatan isteri dan anak-anak.
-Tidak memberi sepenuh kasih sayang terhadap anak dan isteri.
-Melupakan tanggungjawab sebagai pemimpin kepada isteri bagi mendapatkan keredaan Allah.
-Mengabaikan pelajaran dan didikan akhlak anak selaras dengan kehendak Islam.
-Tidak memelihara kehormatan isteri.
-Tidak memberi nafkah batin kepada isteri.
-Apabila suami berkahwin lebih dari satu ia tidak berlaku adil.
-Setiap yang akan berlaku pasti ada tanda-tandanya, begitu juga dengan nusyuz di mana ada tiga tahap.
-Tahap pertama (amara’), contohnya jika dulu isteri menjawab dengan suara yang lembut, “Yang, “Ya bang” kini jawapan itu berubah kasar. Jika dulu isteri menyambut kepulangan suami di muka pintu atau segera dibukakan pintu pagar tapi kini tidak lagi.
-Pada tahap kedua (shiqa’) pula, situasi berlaku apabila suami atau isteri diibaratkan seperti anjing dan kucing.
-Mereka sering kali bergaduh dan tidak boleh bertentang mata, manakala tingkah laku juga bertukar menjadi kasar, contohnya menghempas pintu atau apabila dipanggil tidak menjawab.
-Apabila berada pada tahap ini tindakan yang bijak haruslah diambil jika tidak ia amat berbahaya. Ibarat api dalam sekam.
-Pada tahap ketiga (dara’) pula amat serius kerana membabitkan keganasan.
Dalam keadaan berkenaan, tindakan undang-undang boleh diambil mengikut Kanun Keseksaan
nk merokok jap erk

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: Tanda2 suami dan isteri yg nuhyuz   Tue Jun 16, 2009 6:07 pm

uish.. takot plak baca isteri dan suami nusyuz nih...

aritu aku dengar pensyarah aku cakap... kat jabatan agama negeri masing2, ramai pasangan beratur nak mintak cerai. dan ada masanya isu nak mintak cerai tu mende kecik2 je.. adeh adeh

masa aku belajar subjek kaunseling keluarga, aku belajar pasal konflik2 yang berlaku pada setiap peringkat dalam keluarga. daripada belum ada anak, ada anak kecik.. sampailah anak tu dewasa. setiap peringkat penuh dgn konflik dan bila2 masa je isu penceraian nih boleh berlaku.



mintak doa banyak2 kat Allah.. moga aku dan keluargaku tak tergolong dalam golongan manusia yang nusyuz nih...
Back to top Go down
View user profile
 
Tanda2 suami dan isteri yg nuhyuz
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT AGAMA:: .::RELIGION SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.