perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 adakah cinta memerlukan sebab??

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: adakah cinta memerlukan sebab??   Mon Jun 15, 2009 6:37 am

adakah cinta memerlukan sebab??



Dalam
satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan di
tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah bangku
yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si
suami.




Ini dialog mereka

Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?

Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang menyayangi dan mencintai Sayang!

Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh
katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh
menerangkannya.

Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!

Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan
kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami
dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai.
Dalam bentuk puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh
terangkan sebabnya...

Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata
"Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara
yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan
senyuman manis dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta
Abang bersama Sayang!"

Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya tadi.
Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan
koma.

Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk surat kepada isterinya yang
disayangi. Surat itu diletakkan di sebelah katil isterinya di hospital.



Surat tersebut berbunyi begini :

"Sayang! Jika disebabkan suara aku mencintai mu... Sekarang bolehkah
engkau bersuara? Tidak!Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika
disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu...sekarang
bolehkah engkau menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh
mencintai mu.Jika
disebabkan senyuman aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau
tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.Jika disebabkan
setiap langkah aku mencintai mu.... sekarang bolehkah engkau melangkah?
Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika cinta memerlukan
sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu
lagi. Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Aku masih mencintai mu
dulu, kini,
selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik
dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu... ia
boleh dirasai dalam hati."





_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: adakah cinta memerlukan sebab??   Mon Jun 15, 2009 8:19 am

cinta tak perlukan sebab... tetapi ikatan perkahwinan itu perlukan sebab yang kukuh..

pasal pe aku cakap camtu?

tanyalah pada sesiapa yang mendirikan rumah tangga.... mereka lebih tahu...


p/s perkahwinan boleh terjadi tanpa cinta. cinta juga boleh terus kekal walaupun tiada perkahwinan. jadi sama2 pk di mana kita letakkan cinta dan perkahwinan itu sendiri...
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: adakah cinta memerlukan sebab??   Tue Jun 16, 2009 7:47 am

btul tu salju
cinta leh kekal wlupun tanpa perkahwinan..
cinta tak perlukan sebab krn ia lahir tanpa di undang dan kekdg kehadiran nya terlalu cepat... cuba menafikan kan kehadiran cinta itu tp ternyata sakit bila menidakkan cinta itu.. eh..lari topik ke ??
cabuttttttttttttttt
Back to top Go down
View user profile
jimbet_______.sin4
Site Admin
Site Admin


Posts : 206
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : tmn astakona

PostSubject: Re: adakah cinta memerlukan sebab??   Mon Jun 22, 2009 1:21 pm

cinta wtf ????

_________________________________________________
Back to top Go down
View user profile http://www.klgc-3.forumotion.com
raffey-sama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 509
Join date : 2009-04-14
Age : 31
Location : tmn desa manjung point,manjung...huhu

PostSubject: Re: adakah cinta memerlukan sebab??   Mon Jun 22, 2009 9:20 pm

smua bnd bersebab..smua bnd yg manusia ni wat mst bersebab...xkre la cinta or x..ape2 pon..ats dasar bersebab gak...

_________________________________________________

KIPASSUSAHSUSAHMATI
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ruffeykun
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: adakah cinta memerlukan sebab??   Mon Jun 22, 2009 11:24 pm

kalo itu kata2 ko raffey.. aku setuju cinta itu mempunyai sebab..

cinta itu hadir... sebab ia merupakan amanah daripada Allah s.w.t untuk manusia.

cinta itu amanah. cinta yang berdetik di dalam hati manusia juga adalah milik Allah. jagalah cinta itu sebaeknya sebelum ia padam.. kerana cinta itu milik Allah. Dia berhak memberi dan Dia juga berhak menariknya pada bila2 masa saja..

Back to top Go down
View user profile
raffey-sama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 509
Join date : 2009-04-14
Age : 31
Location : tmn desa manjung point,manjung...huhu

PostSubject: Re: adakah cinta memerlukan sebab??   Fri Jun 26, 2009 10:57 pm

ye salju...aku kate bgtu...sbb ALLAH SWT jd kn kiter ber asbab(sebab)...klu tnpa asbab...xgne kiter hdp lg kat dunia ni...dgn berasbab la...DIA jd kn kiter ni...klu x,cinta pon tade benci pon tade,sayang pon tade...sumer tade...kiter ni hamba...pd NYA kiter sujud..WALLAHHUAQLAM...

_________________________________________________

KIPASSUSAHSUSAHMATI
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ruffeykun
Sponsored content




PostSubject: Re: adakah cinta memerlukan sebab??   Today at 5:34 pm

Back to top Go down
 
adakah cinta memerlukan sebab??
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Laura Speaks CD

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT KAUNSELING:: .::COUNSELING SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.