perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Tidur yang terlarang

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Tidur yang terlarang   Thu Jun 11, 2009 6:47 am

Tidur yg terlarang

Telah menjadi kebiasaan masyarakat di negara
ini khususnya segelintir golongan muda, apabila datangnya hari hujung
minggu pasti akan bangun tidur lambat. Sebab malamnya asyik dipenuhi
kegiatan-kegiatan membuang masa dengan borak-borak kosong, lepak,
merempit dan macam-macam lagi aktiviti yang kurang sihat. Tapi ada juga
yang mencari rezeki halal.
Bila esoknya matahari dah terpacak pun
masih tidak mahu bangkit dari kesedaran. Lebih-lebih lagi kalau yang
tiada aktiviti pada hari itu, apalagi... .. disambung dengan aktiviti
terlampaulah - tidur. Ada pula yang sepanjang harinya asyik berkepit
dengan
perempuan bantal peluk busuk. Hanya bangun semata-mata untuk ke tandas atau membesarkan otot perut sahaja.
Orang-orang
yang berakal amat tidak menyukai mereka yang hidupnya hanya dihiasi
dengan aktiviti tidur sahaja sepanjang hari dan suka tidur pada
waktu-waktu yang terlarang. Ini kerana dipercayai boleh menyebabkan:
1) Akal menjadi lemah
2) Pengamal tidur terlarang ini akan mengalami kegoncangan dan gangguan saraf.
3) Otak cepat dungu/bebal
4) Tubuh badan menjadi lemah
5) Suburnya sikap pemalas
6) Tiada adab
Jika
diperhatikan, apabila sering mengamalkan tidur yang terlarang ini
mungkin otak akan mengalami rasa bingung seketika dan tidak dapat
membezakan adakah waktu tersebut adalah pagi atau senja.
Dipandang
dari sudut akhlak, ianya menggambarkan keperibadian seseorang itu tidak
terurus, pemalas, kurang adab pada diri dan orang ramai serta membuang
masa.
Apabila diamalkan secara 'istiqamah', maka kemungkinan besar
akan terjadinya penyakit gila. Dan cepat mati - tahu-tahu dah sampai
umur ajalnya (masa hidup terasa pendek). Na'udzubillah.
Antara tidur yang dilarang adalah:
1) Tidur selepas Subuh iaitu pada awal-awal pagi (rezeki mahal).
2) Tidur selepas Asar.
3) Tidur selepas Maghrib
4) Tidur di bawah cahaya matahari walaupun hanya sebahagian daripada badan terkena cahaya matahari.
5) Tidur dalam majlis ilmu (kurang sopan)
6) Tidur dalam solat (ini kurang ajar)
7) Tidur dalam tandas (ini pun ada?)
8) Tidur yang terlalu banyak.
Amalan
yang mulia dari pandangan para solihin adalah dengan mengurangkan tidur
supaya banyak masa dapat diluangkan dengan ibadah dan aktiviti-aktiviti
berfaedah.
Tips kurangkan tidur - KURANGKAN KANDUNGAN DI PERUT!
p.s. Tidurlah sekadar yang mencukupi untuk keperluan jasmani kita berehat.

:group: :group:

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: Tidur yang terlarang   Thu Jun 11, 2009 8:09 am

ssh tido lak..ape cite

Quote :
3) Tidur selepas Maghrib
-ade gak wat ni..lps blk keje sll kene leter ngn mak
Back to top Go down
View user profile
 
Tidur yang terlarang
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Yang Wenli vs Universal
» Yang Zing (Cosmic Dragons) Arrived to TCG!
» Yang Zing Deck
» Yang Zing help
» Yang Zing Anti Meta Skill Deck

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::RUANGAN INFORMASI DAN MAKLUMAT::. .::INFORMATION::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.