perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 setan tk bg bgn subuh

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: setan tk bg bgn subuh   Mon Jun 08, 2009 3:33 pm



mcm ni rupanya setan tk bg bgn subuh..... aku ltk kt ruangan agama bab ni psl agama.... nk rokok sambil pikir jap....

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Re: setan tk bg bgn subuh   Tue Jun 09, 2009 6:29 am

thanks for sharing this video...

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
luvfama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 297
Join date : 2009-04-30
Age : 31
Location : Negi 9

PostSubject: Re: setan tk bg bgn subuh   Tue Jun 09, 2009 6:33 am

Solat Subuh, Ujian Terberat

Inilah
ujian yang sesungguhnya. Ujian yang sangat sulit, namun bukan satu hal
yang mustahil. Nilai tertinggi dalam ujian ini ­bagi seorang laki-laki­
adalah solat Subuh secara rutin berjemaah di masjid. Sedangkan bagi
wanita, solat Subuh tepat pada waktunya di rumah. Setiap orang dianggap
gagal dalam ujian penting ini, manakala mereka solat tidak tepat waktu,
sesuai yang telah ditetapkan Allah swt.

Sikap manusia dalam
menunaikan solat fardhu cukup beragam. Ada yang mengerjakan sebahagian
solatnya di masjid, namun meninggalkan sebahagian yang lain. Ada pula
yang melaksanakan solat sebelum habis waktunya, namun dikerjakan di
rumah.

Dan, Ada pula sebahagian orang yang mengerjakan salat
ketika hampir habis batas waktunya (dengan tergesa-gesa). Yang terbaik
di antara mereka adalah yang mengerjakan solat fardhu secara berjemaah
di mushala/masjid pada awal waktu.

Rasulullah saw. Telah membuat
klasifikasi yang dijadikan sebagai tolok ukur untuk membezakan antara
orang mukmin dengan orang munafik. Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a.,
IA berkata bahwa Rasulullah saw. Bersabda:

" Sesungguhnya solat
yang paling berat bagi orang munafik adalah solat Isya' Dan solat
Subuh. Sekiranya mereka mengetahui apa yang terkandung di dalamnya,
niscaya mereka akan mendatangi keduanya sekalipun dengan merangkak.
(HR. Al-Bukhari dan Muslim).

Apabila Rasulullah saw. meragukan
keimanan seseorang, beliau akan menelitinya pada ketika solat Subuh.
Apabila beliau tidak mendapati orang tadi salat Subuh (di masjid), maka
benarlah apa yang beliau ragukan dalam hati.

Di sebalik
pelaksanaan dua rakaat di ambang fajar ini, tersimpan rahsia yang
menakjubkan. Banyak permasalahan yang bila dirujuk, bersumber dari
pelaksanaan salat Subuh yang diringan-ringankan. Itulah sebabnya, para
sahabat Rasulullah saw. sekuat tenaga agar tidak kehilangan waktu emas
itu.

Pernah suatu hari, mereka terlambat salat Subuh dalam
penaklulkan benteng Tastar. 'Kejadian' ini membuat seorang sahabat,
Anas bin Malik selalu menangis bila mengingatnya. Yang menarik,
ternyata Subuh juga menjadi waktu peralihan dari era jahiliyah menuju
era tauhid. Kaum 'Ad, Tsamud, dan kaum penderhaka lainnya, dilibas azab
Allah swt. pada waktu Subuh.

Seorang penguasa Yahudi pernah
menyatakan bahawa mereka tidak takut dengan orang Islam, kecuali pada
satu hal, yaitu bila jumlah jemaah solat Subuh mencapai jumlah jemaah
solat Jumaat. Memang, tanpa solat Subuh, umat Islam tidak lagi
berwibawa. Tak selayaknya kaum muslimin mengharapkan kemuliaan,
kehormatan, dan kejayaan, bila mereka tidak memperhatikan solat ini.

Bagaimana
orang-orang muslim tidur di waktu Subuh, lalu dia berdoa pada waktu
Dhuha atau waktu Zhuhur atau waktu petang hari (Asar), memohon
kemenangan, keteguhan dan kejayaan di muka bumi. Bagaimana mungkin?



Sesungguhnya
agama ini tidak akan mendapatkan kemenangan, kecuali telah terpenuhi
semua syarat-syaratnya. Yaitu dengan melaksanakan ibadah, konsekuen
dengan akidah, berakhlak mulia, mengikuti ajaran-Nya, tidak melanggar
larangan-Nya, dan tidak sedikit pun meninggalkannya, baik yang ringan
apalagi yang sangat penting.

Subhanallah! Allah swt. akan
mengubah apa yang terjadi di muka bumi ini dari kegelapan menjadi
keadilan, dari kerusakan menuju kebaikan. Semua itu terjadi pada waktu
yang mulia, ialah waktu Subuh. Berhati-hatilah, jangan sampai tertidur
pada saat yang mulia ini.

Allah swt akan memberikan jaminan
kepada orang yang menjaga solat Subuhnya, yaitu dibebaskan dari siksa
neraka jahanam. Diriwayatkan dari Ammarah bin Ruwainah r.a., ia berkata:

Saya
mendengar Rasulullah saw bersabda: "Tidak akan masuk neraka, orang yang
solat sebelum terbit matahari dan sebelum terbenam matahari." (HR.
Muslim).


Solat Subuh merupakan hadiah dari Allah swt., tidak
diberikan, kecuali kepada orang-orang yang taat lagi bertaubat. Hati
yang diisi dengan cinta kemaksiatan, bagaimana mungkin akan bangun
untuk solat Subuh? Hati yang tertutup dosa, bagaimana mungkin akan
terpengaruh oleh hadith-hadith yang berbicara tentang keutamaan solat
Subuh?



Orang munafik tidak mengetahui kebaikan yang
terkandung dalam salat Subuh berjemaah di masjid. Sekiranya mereka
mengetahui kebaikan yang ada di dalamnya, niscaya mereka akan pergi ke
masjid, bagaimanapun keadaannya, seperti sabda Rasulullah saw.: " Maka
mereka akan mendatanginya, sekalipun dengan merangkak."

Cuba
kita bayangkan ketika ada seorang laki-laki yang tidak mampu berjalan,
tidak ada orang yang membantu memapahnya. Dalam keadaan yang sedemikian
rupa, ia bersikap keras mendatangi masjid dengan merangkak dan merayap
di atas tanah untuk mendapatkan kebaikan yang terkandung dalam salat
Subuh berjamaah

Sekiranya kita saksikan ada orang yang
meninggalkan salat Subuh berjamaah di masjid (dengan sengaja), maka
kita akan mengetahui betapa besar musibah yang telah menimpanya.

Tulisan
ini bukan untuk menuduh orang-orang yang tidak menegakkan solat Subuh
di masjid dengan sebutan munafik. Allah swt Maha Tahu akan keadaan
setiap muslim. Namun, sebaiknya hal ini dapat dijadikan sebagai bahan
pembaiki bagi setiap individu (kita), orang-orang yang kita cintai,
anak-anak, serta sahabat-sahabat kita. Sudahkah kita salat Subuh
berjamaah di masjid/musalla secara istiqamah?

Jika seseorang
meninggalkan solat Subuh dengan sengaja, maka kesengajaan tersebut
adalah bukti nyata dari sifat kemunafikan. Barang siapa yang pada
dirinya terdapat sifat ini, maka segeralah bermuhasabah dan bertaubat.
Mengapa? Karena dikhuatiri akhir hayat yang buruk (su'ul khatimah) akan
menimpanya. Nauzubillah minzalik! (HD).

iblis dah janji kat Allah bahawasanya depa akan sentiasa melalaikan manusia...cuba bygkan lau leh nmpak setan tido sebelah camni gak..hmmm...lari x jejak tanah dah kot..cabuttttttttttttttt
meh kita pk sndiri la ek... sambil minum jap...
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: setan tk bg bgn subuh   Mon Jun 15, 2009 10:44 am

aku kalau semayang subuh sebulan kdng2 tak pernah buat..masuk 4 5 bulan baru la ada buat sebulan 3 4 kali ...jenuh..jahat la setan ni ..eee dasar setan !

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: setan tk bg bgn subuh   Mon Jun 15, 2009 10:51 am

entahlah.. kadang2 tengok kekuatan diri gak..

pernah jadi kes orang dah kejut pun tak mo solat subuh gak.

ada plak kes walaupun orang tak kejut.. dia mampu je nak bangun.

semua tu bergantung pada diri manusia.. sejauh mana dia kuat nak melawan semua godaan syaitan nih. wallahualam..

Back to top Go down
View user profile
jimbet_______.sin4
Site Admin
Site Admin


Posts : 206
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : tmn astakona

PostSubject: Re: setan tk bg bgn subuh   Mon Jun 15, 2009 2:10 pm

no komen ....

_________________________________________________
Back to top Go down
View user profile http://www.klgc-3.forumotion.com
Sponsored content




PostSubject: Re: setan tk bg bgn subuh   Today at 2:55 pm

Back to top Go down
 
setan tk bg bgn subuh
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT AGAMA:: .::RELIGION SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.