perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Mutiara Kata

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Mutiara Kata   Wed Jun 03, 2009 11:14 am

Pilih lah pemimpin yang takut dengan Allah
Yang minta di bantu menegak kebenaran,
Dan minta di tegur kalau ia bersalah.
Ia tidak menyebut jasanya,
Dan tidak banyak membuat janji janji manis.


Berani waktu berkuasa,
Bukan keberanian yang hakiki dan semula jadi,
Keberanian yang hakiki ialah berani menegakkan kebenaran.

Dalam majlis muzakarah,
Kalau ada orang yang tidak ikhlas,
Akan terjadi majlis mujadalah dan berbalah.


Janganlah bermesyuarat dengan orang orang ini,
Kerana tidak akan dapat natijah yang baik:
Orang yang sedang sakit
Orang yang sedang marah
Orang yang sedang lapar
Orang yang mengantuk
Orang yang susah hati
Orang yang bodoh
Orang yang sedang mabuk cinta.


Kebiasan ulama tidak rasmi
Ada ramai pengikut dan di hormati
Sebaliknya ulama rasmi (yang makan gaji dengan pemerintah)
tidak ada pengikut
Cuma ia di takuti kerana ada kuasa


Sifat ego lebih banyak pada ulama
Sifat zalim ada pada orang yang berkuasa
Sifat pura pura ada pada orang politik
Sifat tamak ada pada orang kaya


Bertukar fikiran lah dengan hukamak
Bertanyalah hukum dengan ulama
Carilah tenaga dengan orang banyak
Mintalah di doakan oleh orang warak
Behiburlah dengan kanak kanak
Berilah pertolongan kepada yang berkehendak.


Yang berilmu mari mengajar
Yang tidak berilmu mari belajar
Kalau sama sama sudah berilmu mari bermuzakarah
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: Mutiara Kata   Fri Jun 05, 2009 10:30 am

Kalau kita hendak menulis di Forum Group ini
Tanya hati kita dahulu
Tujuan kita hendak beri nasihat atau hendak memberi malu pada orang.


Apabila kita hendak menyampaikan ilmu kepada orang.Apakah tujuan kita? Hendak berkongsi ilmu atau hendak menunjuk yang kita lebih tahu.

Kalau kita hendak bercakap tentang sesuatu, kita tentu tahu niat kita, hendak menunjuk kita pandai atau rasa berkewajiban menyampaikan ilmu.

Ingatlah pahala sesuatu amal ditentukan oleh keikhlasan kita.Kalau tujuan bukan kerana Allah, amalan itu akan menjadi macam debu.Bukan pahala kita dapat tapi bala.



p/s- klu korang ade mutiara kata best2 nak syer..letak rr kat sini
Back to top Go down
View user profile
 
Mutiara Kata
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::KOPITIAM::. :: .::LUAHAN PERASAAN::..::HEARTS FEELING::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.