perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Lima jenis sabar...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Lima jenis sabar...   Fri May 29, 2009 7:15 pm

SABAR adalah satu sifat manusia. Ia bererti menahan dan menanggung
diri daripada perkara yang tidak disukai Allah kepada yang disukai atau
menahan dan menanggung diri daripada yang disukai nafsu kepada yang
disukai Allah.

Berpandukan kepada pengertian itu, sabar adalah satu istilah yang mengandungi pelbagai makna dan nama.




Contohnya menahan diri di medan perang disebut berani
(as-saja'ah) , lawannya bacul (al-jubn), manakala menahan diri daripada
suatu keinginan nafsu Arabnya disebut 'dabtun nafs' dan lawannya
'al-batr'.

Sabar adalah senjata terpenting manusia, lebih-lebih
lagi diri manusia sentiasa menghadapi pelbagai ujian. Dengan sifat ini
membolehkan manusia mengatasi ujian dan mencapai kejayaan.

Banyak
nas yang memerintah kita bersifat sabar, antaranya bermaksud: "Hai
orang-orang beriman, bersabarlah dan kuatkanlah kesabaranmu dan
tetaplah bersiap sedia (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada
Allah supaya kamu beruntung." (Ali-Imran:200)

Cendekiawan membahagikan sifat sabar kepada beberapa jenis, iaitu:

1. Sabar terhadap kesusahan dan bala bencana yang menimpa pada manusia biasa, bahkan di kalangan nabi.

Antara
yang dirumuskan al-Quran ialah sabar dalam bentuk ini termasuklah
bersabar dengan kefakiran atau kelaparan, bersabar terhadap kesakitan,
ketika peperangan dan ketakutan, kerana kehilangan wang, kehilangan
jiwa dan harta benda.

2. Sabar terhadap keinginan nafsu yang
menjadi urusan syaitan. Antaranya sabar atas tarikan dan runtunan nafsu
yang rendah dan hina, termasuk bersabar dari menurut perasaan marah.

3.
Sabar terhadap kemewahan. Ini termasuk bersabar terhadap kenikmatan
orang lain, seperti orang kafir dan golongan taghut yang pada lahirnya
nikmat tetapi pada batinnya adalah azab.

4. Sabar terhadap
ketaatan yang sememangnya banyak halangan. Nafsu itu tabiatnya liar dan
tidak suka kepada pengabdian, malah malas pula untuk melaksanakan amal
ketaatan.

Kesabaran ini memerlukan tiga peringkat:


Sebelum dapat melaksanakan sesuatu ketaatan, perlulah memperbaiki niat
dan ikhlas, sabar daripada riak yang merosakkan dan sabar untuk
menguatkan keazaman.

Ketika mengerjakan ketaatan, hendaklah sentiasa berjaga dan berwaspada daripada faktor yang boleh melemahkannya.

Selepas mengerjakannya hendaklah bersifat sabar daripada melakukan suatu yang membatalkan amal ketaatannya.

5.
Sabar terhadap kesusahan berdakwah ke jalan Allah. Dakwah ke jalan
Allah adalah suatu usaha mulia dan suci. Ia adalah warisan daripada
rasul dan nabi, mempunyai halangan dari musuh kebenaran dan kebaikan.

Harus
diingat, dakwah kepada jalan Allah dan agama-Nya sangat bertentangan
dengan keinginan dan hawa nafsu, dengan adat dan tradisi, keseronokan dan kerehatan, pangkat dan kedudukan, bahkan kekayaan dan kekuasaan.



_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: Lima jenis sabar...   Sun May 31, 2009 12:14 pm

kalau sabariah?

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
ruzzen
root_admin
root_admin


Posts : 207
Join date : 2009-05-10
Age : 32
Location : Bagan Lalang, penang

PostSubject: Re: Lima jenis sabar...   Sun May 31, 2009 12:17 pm

sabariah tu same jenis ngan sabarina!!!
cekgu kek sekolah aku dulu!!!
dia baek oo!! aku cukup suka kt dia!! dia slalu blanje aku, pasal aku slalu dapat no 3!!dia cakap susah ooo nak dapat no3 tiap tiap kali periksa!! aku sorang je leh dapat!!!
sekian saje penerangan saya tentang sabariah!!
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: Lima jenis sabar...   Sun May 31, 2009 12:19 pm

rosak topik org kena rogol...

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
miss-lady
Admin
Admin


Posts : 1280
Join date : 2009-04-10
Age : 28
Location : sabah & perak

PostSubject: Re: Lima jenis sabar...   Tue Jan 26, 2010 8:26 am

a'ah tu la pasal gila ruzzen ni

_________________________________________________
Kebanyakan dari kita tidak mensyukuri apa yang sudah kita miliki, tetapi kita selalu menyesali apa yang belum kita capai
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Lima jenis sabar...   Today at 5:41 pm

Back to top Go down
 
Lima jenis sabar...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» YCS Lima, Peru
» Amish Barbeque Lima Beans (TNT)
» Southlands Setting
» Green Island Ficus
» [News - Event] YCS Lima

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: ::SUDUT KAUNSELING:: .::COUNSELING SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.