perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 tom yam ayam

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: tom yam ayam   Tue May 26, 2009 5:51 pm

haa... arinih aku masak tomyam ayam plak. disebabkan aku nak diet... aku makan dgn bihun je. tapi pic yang aku letak nih bahan dia tak banyak ler. kalo tomyam nih nak sedap.. letak macam2 kat dalam.. lagi sedap. nyam nyam

dah ler.. merepek je aku nih. jom usha, resepi tomyam ayam.


bahan2:

ayam yang dipotong kecil (sukati ler nak potong besor pun ikut suka lah)
5 ulas bawang putih
5 tangkai cili padi (nak letak 10 ker 20 pun boleh gak. kalo nak pedas ler)
1/2 biji bawang besar
2 tangkai serai
daun limau purut
5 biji limau kasturi (nak masam lagi, tambah lagi).
pes tomyam
kobis
tomato
cendawan tiram
putik jagung
bunga kobis
garam secukup rasa
gula secukup rasa

cara memasak:

1. rebus ayam bersama dengan tomato, tapi air diletakkan sikit je, sekadar menutupi ayam dalam periuk.

2. cili padi dan bawang putih ditumbuk sama2, kemudian masukkan ke dalam rebusan ayam dengan tomato tu.

3. kemudian masukkan serai yang telah dititik bersama dengan daun limau purut, dan pes tomyam.

4. agak2 dah mula nak mendidih, masukkan sayur-sayuran dan bawang besar yang telah dipotong bulat.

5. masukkan perahan limau, gula dan garam secukup rasa. setelah kesemuanya masak, api ditutup dan boleh dihidangkan.




ni pic bihun tomyam yang aku masak tadi.



kuah tomyam ni sedap dimakan bersama bihun, mee, dan jugak nasi. selamat mencuba!
Back to top Go down
View user profile
raffey-sama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 509
Join date : 2009-04-14
Age : 31
Location : tmn desa manjung point,manjung...huhu

PostSubject: Re: tom yam ayam   Tue May 26, 2009 7:52 pm

wah...mg dap la salju...mcm yg bese aku mam kat kdai...

_________________________________________________

KIPASSUSAHSUSAHMATI
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ruffeykun
kuyie
super-mod&Designer
super-mod&Designer


Posts : 668
Join date : 2009-05-14
Age : 30
Location : Ashby road - K.Terengganu

PostSubject: Re: tom yam ayam   Tue May 26, 2009 11:22 pm

wahhhhhhhhhhh kak! nampak best je!!
kak tunjuk lee wat tomyam putih plak..
hehe asik tomyam merah je

_________________________________________________
SETELAH SEKIAN LAME KU MENYEPI KINI KU KEMBALI



Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/firstrockersindaworld
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: tom yam ayam   Wed May 27, 2009 4:38 am

pssst..salju..nak kongsi resepi skit leh x...
sri suka buat tom yam ni..tp ayam tu dibakar sikit (jgn terlalu hangus)
semasa memasukkan bhn2..masukkan sos tiram dan sos cili sikit
Back to top Go down
View user profile
raffey-sama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 509
Join date : 2009-04-14
Age : 31
Location : tmn desa manjung point,manjung...huhu

PostSubject: Re: tom yam ayam   Wed May 27, 2009 6:20 am

ayam di bakar?mcm dap jer?sos tiram...lg la dap....wahhhhhhhh!!!!!!!!

_________________________________________________

KIPASSUSAHSUSAHMATI
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ruffeykun
Sponsored content




PostSubject: Re: tom yam ayam   Today at 2:55 pm

Back to top Go down
 
tom yam ayam
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::SUDUT RESEPI DAN MASAKAN::. .::RECEIPE AND COOKIES SITE::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.