perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 Bagaimana orang Islam boleh termakan babi

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Bagaimana orang Islam boleh termakan babi   Sun May 24, 2009 4:03 pm

Sekadar ingin berkongsi apa yg sri terima..

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina tu! daging ayam
dan lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape. Jika sebarang
proses tidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah. Berdasarkan
pengalaman saya dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari
oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal.
Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi manakala pork product yg
lain saperti lard (minyak babi),pork fat(lemak babi), ham (ini asal nama
hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging babi yg biasa serve during
breakfast), pork instestine(perut babi) dll tidak apa bagi Muslim.

Saya pernah bekerja di Shangri-laHotelKL, di situ terdapat satu BUTCHER
Dept....
1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork casing adalah
saluran usus yg digunakan sebagai k ulit sausage. Semua ingredients untuk
sausage diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak
mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still contain pork.

2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken
roll, meatloft, pastrami dan salami. Benda ni semua boleh didapati di
supermarket dan digunakan secara meluas sebagai toping PIZZA

3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa
pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak babi. Menyentuh
sedikit aktiviti kaum Cina , saya ada satu kisah yang menarik untuk
diceritakan .

Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya ini,Bapanya adalah
seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan elektrik.Pada satu
hari bapanya bertugas membetulkan bekalan elektirk di kawasan Jenjarum
Banting.

Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan
pulih bekalan beliau telah meraya u-rayau dikawasan sekitar.

Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasuki
kawasan yang melibatkan penggunaan elektrik, jadi secara tidak sengaja
beliau telah memasuki sebuah kilang memproses makanan, dilihatnya
daging-daging ayam berlongok-longok. Kemudian daging-daging babi
berlongok-longok disebelahan.Rupa-rupanya kilang tersebut membuat burger
dan daging- daging ayam dan babi tersebut dicampur dan di gaul bersama
kemudian dijadikan burger.

Beliau telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa dicampurkan daging
babi dengan daging ayam! Tokeh tersebut berkata kalau tak campur burger
yang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk.

Dengan mencampurkan daging ayam dan babi burger mudah dibentuk. Katanya
lagi, burger ini tidak dijual terus kepada orang Melayu. Tapi jika
mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang tersebut.

Lu ingat itu supplier cukup ka u ntuk supply satu Malaysia(Tak tahu
supplier mana yang ambil dari dia). Tokeh tersebut siap kata "SIAPA KATA
MELAYU TAK MAKAN BABI", menyirap darah bapanya.

Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat serbuan tak ada apa-apa
yang jumpa,kilang tersebut pun tak ade. Mungkin dah pindah bila
menyedari ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau.

P/S Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah mungkin ada yang
bercampur dengan daging babi.

Patut lah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta babi ada kat
Malaysia.
Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang ternakan beratus
ribu.Yang peliknya takan beratus ribu babi ini dilantak oleh orang Cina
saja.Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang lain, lepas tu
bagi orang Melayu makan. Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger
tu orang Melayu.
Back to top Go down
View user profile
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Re: Bagaimana orang Islam boleh termakan babi   Sun May 24, 2009 4:23 pm


tq for sharing...
be carefull erveryone..

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
miss-lady
Admin
Admin


Posts : 1280
Join date : 2009-04-10
Age : 28
Location : sabah & perak

PostSubject: Re: Bagaimana orang Islam boleh termakan babi   Sun May 24, 2009 6:57 pm

sri
aku pon kena gak berhati2 lpas ni..
tq for sharing sri

_________________________________________________
Kebanyakan dari kita tidak mensyukuri apa yang sudah kita miliki, tetapi kita selalu menyesali apa yang belum kita capai
Back to top Go down
View user profile
kuyie
super-mod&Designer
super-mod&Designer


Posts : 668
Join date : 2009-05-14
Age : 30
Location : Ashby road - K.Terengganu

PostSubject: Re: Bagaimana orang Islam boleh termakan babi   Mon May 25, 2009 2:18 am

betoi tu sri

jadi pade mamat2 yg juei bege tu pastikan daging beger yg korang beli tu ade tande halal yg disahkan oleh jakim lol!
:group: :group:

_________________________________________________
SETELAH SEKIAN LAME KU MENYEPI KINI KU KEMBALI



Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/firstrockersindaworld
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: Bagaimana orang Islam boleh termakan babi   Mon May 25, 2009 5:35 am

erk....kalau berger ramly ok la kot ?....aku tiap2 malam makan berger..sedap je ada satu berger kat area umah aku... ...tak leh jadi ni ..kena tya hang beli daging kat mana..sbb aku selalu buh dabel daging dia...

tapi kan kalau ikut undang2...mana JAIS ? tak pantau ke? kata akan pantau la apa semua...pastu nt dia akan jawab..kami memerlukan maklumat dari anda / masyarakat semua... ...so bila dah ada maklumat baru nak buat rushh ke?..cam ne ek jais ni...

ermm..1 malaysia ku....

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: Bagaimana orang Islam boleh termakan babi   Mon May 25, 2009 5:53 am

mn JAIS kn panx....x kn kita yg org biasa nk g siasat atau buat rush lak.... mua tu badan barwajap je yg tau jwpanya npe???klu de tanda hala pn tp dlmnya tah halal ke x mn la kit tau ye x??x kn nk suruh panx g buat siasatan sapa lak nk jga cc dia x kan org2 JAIS kot yg cc panx?????<---sory panx ko jdi contoh citer aku persoalanya mn g badan2 berwajip ni???org cina pnh berkata"ank cina mkn pengat sendiri mau ingat".....aku nk merokok jap,jom panx

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
sriteddy™
Site Admin
Site Admin


Posts : 1157
Join date : 2009-04-20
Location : a place called heart

PostSubject: Re: Bagaimana orang Islam boleh termakan babi   Mon May 25, 2009 6:34 am

klu kita asyik nak harap pihak berwajib je..rasanya byk bende tak wajib dh masuk oerut kita bkn makna kita x blh langsung mkn berger ni..adakala kita ni nak yg murah je..lbh2 lg klu berger tu jual singgit..berebut2 kita beli tp kita tau ke daging yg di letakkan kat berger singgit tu.. bila tgk bungkusan..ntah hapa2 jenamanya..tu yg mungkin cuba di sampaikan pengirim tu.. mcm sblm ni la.. klu was2 tak yah mkn berger daging..ganti berger ayam
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: Bagaimana orang Islam boleh termakan babi   Mon May 25, 2009 6:44 am

makan berger mcd je la pas ni...

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: Bagaimana orang Islam boleh termakan babi   Mon May 25, 2009 12:53 pm

klu nk di pikir halal haram sngt last2 kita kena mkn ubi la jwpnya haaa yg tu dh pasti halal pnya ...skrg yg penting dlm hati kita yakin mknan tu halal klu was2 x yah beli habis citer ...ngok skrg ikan keli pn org takut nk mkn tu ari ikan keli kumbahan babi...hari ni kuar kat kosmo lg ikan keli bangkai ayam....erm klu nk di citer psl mknan ni 1000 thn pn x habis2 dh x psl2 ikan keli kena cheak DNA la .....merokok lg best la

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Re: Bagaimana orang Islam boleh termakan babi   Mon May 25, 2009 1:04 pm

Kod yang ada produk berkaitan dengan babi... Kepada anda semua berhati-hati semasa membeli sesuatu barang

E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234,

E252,E270,E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432,
E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474,



E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493,

E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.



Adalah tanggung jawab kita semua sebagai umat Islam untuk mengikuti
syariat Islam dan juga memberitahukan informasi ini kepada
saudara kita.

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: Bagaimana orang Islam boleh termakan babi   Mon May 25, 2009 1:13 pm

paece ikan keli pe lak kodnya rokok jap erk

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
peace™
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 1529
Join date : 2009-04-11
Location : slgr

PostSubject: Re: Bagaimana orang Islam boleh termakan babi   Mon May 25, 2009 1:23 pm

huhuhuu....
takde la plak...

_________________________________________________




Back to top Go down
View user profile
kuyie
super-mod&Designer
super-mod&Designer


Posts : 668
Join date : 2009-05-14
Age : 30
Location : Ashby road - K.Terengganu

PostSubject: Re: Bagaimana orang Islam boleh termakan babi   Mon May 25, 2009 1:25 pm

Quote :
paece ikan keli pe lak kodnya

kod untuk ikan keli ABCDEFG

_________________________________________________
SETELAH SEKIAN LAME KU MENYEPI KINI KU KEMBALI



Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/firstrockersindaworld
Sponsored content




PostSubject: Re: Bagaimana orang Islam boleh termakan babi   Today at 12:18 am

Back to top Go down
 
Bagaimana orang Islam boleh termakan babi
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Promotion of Islam?
» Durolin and Orang-utans
» The STARLUX Orang-utan came in...
» what Some Muslim Phrases used in Qubool Hai means
» Do You think George Clooney and Amal Almuddin are an Item?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::RUANGAN INFORMASI DAN MAKLUMAT::. .::INFORMATION::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.