perak1
Selamat datang Ke Perak1 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Perak1 forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .anda juga boleh login forums ini dengan email FB anda danjangan lupa Like Fb perak1:KENALKAN DIRI ANDA:. Perak1 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada khalifah_alammaya2000@yahoo.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli perak1 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Perak1 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari Perak1 forum PASTI CERIA BERSAMA KAMI.
perak1


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Aku Punyer Lah! | Get RM100 A Week @ Blogger Tips


Share | 
 

 cara-cara atasi rasa cemburu

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: cara-cara atasi rasa cemburu   Thu May 21, 2009 5:50 pm

1. tarik nafas dalam2 lalu menghebuskan sekuat mungkin,lakukan minimum 50 kali dijamin anda kepenatan sendiri dan lupa pada rasa cemburu
2. minum air putih paling mininum 3 gelas.pasang muzik rancak kuat2 dan ikutlah menyanyi
3. berenang adalah cara jitu mengatasi sesak dada akibat cemburu.simpan benda2 yg membuat anda cemburu,pergilah pandang lautan bebas dan hiruplah udara segar sebanyak mungkin
4. alihkan fikiran pada hal2 lain yg paling positif seperti perancangan masa depan,beri tumpuan kepada perkara itu jika gagal mengawal rasa cemburu jangan putus asa
5.jangan sekali2 mengalihkan rasa cemburu dengan cara makan makanan,anda akan hanya akan menambah masalah baru
6. temui teman lama imbas kembali nostalgia masa lalu bersamanya,fikirkn kenangan yg indah saja
7.berdoa kepada yg maha esa mintak petunjuk ke mana langkah yg harus di tempuh

p/s: MINGGUAN WANITA BIL:1313....16-22 JANUARI 2009...M/S 6I


berilah komen2 korg yg rasa2 mcm x brpa sesuai apa yg de kat atas tu...nk merokok jap

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: cara-cara atasi rasa cemburu   Thu May 21, 2009 6:31 pm

aku nih kuat gak cemburu macan,,,,, besanya aku slalu pk pe yg si die penah ckp kat,,mknenye pekara2 yg buat aku bahagia la,,,think positif,,, sbb aku pecaya kat si die,,, kengkadang takut aku yg serkap jarang lak,,,, kang tak pasal2 malu,bak kata peribahasa meludah ke langit kene muka sendiri,korek liang lahad sendiri,,dan besanya aku kan trus trang kat si dia pe yg aku rase,,, biasenye aku lega pas dpt penjelasan..... tp susah gak atasi cemburu nih,, kire nak marah jer,, darah mula naik,,, tp saabr tu penting sampai kita mengetahui hakikat yg sbenarnye
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: cara-cara atasi rasa cemburu   Thu May 21, 2009 6:41 pm

ok ni cara aku nak mengatasi masalah cemburu aku.

1. banyak kali lawan 'bisikan setan' tu. kalo rasa nak jeles je.. aku astaghfar banyak2. dan selalu pk dalam ati camni, "takdelah.. dia sebenarnya sayang aku. mungkin ada urusan penting tu."

2. kalo rasa serabut.. biler setan tu bisik kuat sangat, aku 'withdraw' daripada dia kejap. sibuk buat keje2 lain. buat esemen ker, baca buku ker, main game ker, tido ker. biler otak dah tumpukan pada benda lain..lama2 lupa hal cemburu tu.

3. bukak balik gambar2 dia. tengok muka dia.. berangan sensorang. ingat balik saat2 indah masa mula2 kenal... macam mana susah senang sama2.

4. bukak balik sms, msg archive kat YM dan baca kata2 dia. renung balik apa perbualan dia selama ni. untuk meyakinkan diri dia mmg sayang kat aku.

5. masuk dalam bilik.. nanges sorang2. lepaskan rasa marah, geram dan sedih tu... sampailah tertido. insya Allah esok bangun rasa lega.

6. paling efektif... mengadu pada Yang Maha Esa. lepas nanges2 mengadu kat Dia, insya Allah tiba2 je dapat ketenangan, panduan.. dan ilham untuk mengawal diri.

wallahualam..

Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: cara-cara atasi rasa cemburu   Thu May 21, 2009 7:43 pm

cemburu? apa yg aku buat ek ..aku selalu buat.. " oOoo bg aku cemburu ek..ok2.." pastu aku pulak buat bg dia cembru...baru give and take...hehehe....bg aku kalau gf/bf/suami/isteri syg kat kita tu..dia tetap syg kan kita..tak kan dapat dah kat org lain walaupun org lain tu ayat dia...tapi bese la..kita akan rasa risau kan..so apa yg aku buat?..bg la dia cembru balik...kalau dia cakap..nape abg buat cam tu...cakap la..dah awak buat cam tu..bila abg nak buat awak marah lak "...pastu mesti dia akan jawab..Oo abg dendam ek..." jawab la balik bukan dendam..baru la adil kan...awak leh buat/ abg pun leh buat..so adil...kalau tak nak..jgn la buat sama2.. hahahaha...

tu cara aku laaa ...

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
macan_sparrow
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 742
Join date : 2009-04-12
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: cara-cara atasi rasa cemburu   Thu May 21, 2009 10:29 pm

panx npe sama la ko ngan aku... ...merokokjap

_________________________________________________


hidup mesti mau appy
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: cara-cara atasi rasa cemburu   Fri May 22, 2009 7:15 am

eh.. tetiba nak kongsi sebuah kisah dgn korang.

kisah ini kisah benar, tetapi nama dan lokasi terpaksa dirahsiakan.

alkisah sepasang suami isteri yang baru berumahtangga. mereka bernikah tanpa ikatan cinta, di mana lelaki tu dah syok sangat dgn pempuan tu.. dia masuk ler meminang, padahal pempuan nih mmg tak suka laki ni. "not my taste" katanya. tapi dia akur sbb dia anak yang baek, patuh pada perintah ibu bapa. (politik bagus lelaki nih, nak pinang gadis idaman.. dok berbaek2 dgn bakal bapa mertua).

setelah beberapa bulan bernikah, suami ni nak uji sama ada isteri dia dah mula sayang kat dia ker tak. jadi dia mulalah cengelat nak buat isteri dia jeles.

dia selalu sangat citer pasal kawan2 pempuan dia. itulah.. inilah.... siap citer lagi kawan2 pempuan dia yang jenis "teman tapi mesra". pastu ada plak kawan2 pempuan dia nih masih lagi contact dia.. dan dia saje2 tunjukkan kat isteri dia.

dalam diam isteri dia makin hangin.

sbb dia dah mula sayang kat suami dia.

pastu esoknya... si isteri nih plak buat mende yang sama macam suami dia.

suami plak naik hangin!

berlaku pertengkaran kecil... sehinggakan ayat tersebut kuar...

"abang ingat kalo abang tak pinang saya.. saya tak laku ker? ramai nak dgn saya tau! saya je tak nak sbb pobia dengan lelaki."

terus si suami itu terdiam

camner macan? panx? sama tak macam citer korang? tapi yang aku pelik.. yang buat camni pempuan tau. dahsyat gak dia ek? sbb leh pk mcm lelaki pk.


pengajaran:

siapalah kita untuk menguji manusia lainnya?

yang layak menguji manusia hanya Allah s.w.t.


wallahualam

Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: cara-cara atasi rasa cemburu   Fri May 22, 2009 7:54 am

lawak la salju tp citer ko tak abis,, aku baru je kua bli pop corn ni,, takkan da abis kot,,sambung lagi sambung lagi....
Back to top Go down
View user profile
salju
senior
senior


Posts : 1063
Join date : 2009-04-12
Age : 32
Location : mesia

PostSubject: Re: cara-cara atasi rasa cemburu   Fri May 22, 2009 8:45 am

adoi.. nak citer sampai abes ker? orangnyer masih idup lagi.. jadi mmg tak abes ler citernya, ye tak?

dah dah.... nanti kena tangkap dgn panx.

pape pun, pengajarannya... jangan sesekali cuba uji kasih sayang pasangan anda. yang berhak menguji manusia hanya Allah s.w.t. jgn mujur kes tadi tu tersedar cepat. kalo dibuatnyer isteri dia lari ikot laki lain.. (sbb kes cemburu dan salah paham) tak ke menganga suami dia tu...
Back to top Go down
View user profile
arb_mtq
senior
senior


Posts : 432
Join date : 2009-04-13

PostSubject: Re: cara-cara atasi rasa cemburu   Fri May 22, 2009 9:05 am

aku stuju amatlah dgn kata2 ko tu salju,, yg layak mnguji hanyalah Allah s.w.t,, sbb tak sume org leh trime ble kite wat cam die wat kat kite,, aku lagi suke trus trang kat org tuu,, pastu tpulang la pada die utk menilainya,, tp cemburu ni bahaya wooo,,, silap aribulan makan diri tau,, so bykkn bersabar ye,, lawan paling dekat ngan kita adalah diri sendiri
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: cara-cara atasi rasa cemburu   Sun May 24, 2009 6:54 am

macan_sparrow wrote:
panx npe sama la ko ngan aku... ...merokokjap
mungkin kita di takdir kan bersama

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
luvfama
[[PONSEL_FIGHTER]]
[[PONSEL_FIGHTER]]


Posts : 297
Join date : 2009-04-30
Age : 31
Location : Negi 9

PostSubject: Re: cara-cara atasi rasa cemburu   Mon May 25, 2009 12:21 pm

cara-cara atasi rasa cemburu eee...

tipula lau ckp aku x penah jeles..tapi aku jns x simpan lama...jeles tu dtg...pastu sibukkan diri ngn keje lain...ilang...pastu dahla...tapi aku akan cari masa kenakan balik...

tapi aku xakn tunjuk kat org aku jeles...muke senyum jer..mlt ckp " biarla" tapi dlm hati sebal giler...x suke r jeles2 ni...sakit dada tau...x leh nak nafas...

bak kata salju dekatkan pada Allah s.w.t...tu je yg paling berkesan..DIA yang kasi perasaan ni DIA juga yg mampu ilangkan....(tol x salju syg)


Quote :
salju wrote:
6. paling efektif... mengadu pada Yang
Maha Esa. lepas nanges2 mengadu kat Dia, insya Allah tiba2 je dapat
ketenangan, panduan.. dan ilham untuk mengawal diri.
Back to top Go down
View user profile
lipanx_laut
Police
Police


Posts : 970
Join date : 2009-04-12
Location : taiping--> ipoh---> kajang ---> taiping

PostSubject: Re: cara-cara atasi rasa cemburu   Thu May 28, 2009 5:32 am

haaaa luvfama jeles ngan sapa tu ...

_________________________________________________
~BESAR ~ KERAS~ TEGANG~ PANJANG~
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: cara-cara atasi rasa cemburu   Today at 8:59 pm

Back to top Go down
 
cara-cara atasi rasa cemburu
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Tamarindus - looking for large old examples
» Huge 30 year old bougainvillea
» Commands to invite players to a checkmate server

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
perak1 :: .::INFORMASI::. :: .::RUANGAN INFORMASI DAN MAKLUMAT::. .::INFORMATION::.-
Jump to:  
Top posters
peace™ (1529)
 
miss-lady (1280)
 
sriteddy™ (1157)
 
salju (1063)
 
lipanx_laut (970)
 
macan_sparrow (742)
 
kuyie (668)
 
raffey-sama (509)
 
arb_mtq (432)
 
luvfama (297)
 
LATEST MOVIE TODAY
.:Sila click pada gambar dibawah untuk download boxoffice movie perak1 semoga terhibur :.